Dame som plages av varmen.

Advarer mot heteslag i sommer

– Ta ekstra godt vare på barn og eldre. De tåler ikke varmen så godt.

Daniel Sørli, lege og daglig leder i Dr. Dropin
Daniel Sørli. Foto: Gry Traaen

Skal du til Sør-Europa i sommerferien? Det kan bli en klam opplevelse. Årets sommer i Europa ligger nemlig an til å bli den varmeste på sju år, ifølge European Centre for Medium-Range Weather Forecasts.

Klimaforskere har lenge advart mot hetebølger som kommer stadig oftere, og med temperaturer opp mot 45 grader. Denne sommeren forventes det å bli én til to grader varmere enn vanlig i Sør-Europa. Ekstra utsatt er feriefavorittene ved Middelhavet som Spania, Italia, Frankrike, Tyrkia og Hellas.

– Høye temperaturer er ingenting å spøke med, advarer Daniel Sørli, lege og daglig leder i Dr. Dropin.

– En hetebølge defineres som en periode med unormalt høye temperaturer, og som varer i tre dager eller mer. Den er ofte preget av stabilt vær med høy luftfuktighet, lite vind og lite eller ingen skyer, forklarer han.

Daniel Sørli, lege og daglig leder i Dr. Dropin
Daniel Sørli. Foto: Gry Traaen

Heten er helsefarlig

Svært høye temperaturer utgjør en betydelig helserisiko både for mennesker og dyr, påpeker Sørli. Spesielt eldre og små barn er utsatt.

– Får du heteslag, er det en meget alvorlig diagnose. Det vil si at du får en kroppstemperatur på over 40 grader. Huden er varm, men ofte tørr, fordi du ikke klarer å svette lenger. Du blir kortpustet og får lavt blodtrykk og høy puls. Andre typiske symptomer er hodepine, svimmelhet, irritabilitet, kvalme og oppkast. Det kan gå så langt at pasienten blir veldig forvirret og til slutt bevisstløs, sier han.

Hvis du eller noen i reisefølget er i ferd med å bli overopphetet, er det viktig å ta grep raskt.

– Varsle nødetatene, få personen inn i et kaldere miljø og start avkjøling. Bruk kjølige våte klær, dusj og bad, eller isposer i armhule, nakke og lyske. Det kjøler ned de store blodårene nær huden, er rådet fra legen.

Hva dekker reiseforsikringen?

Anne Stake Løvdahl
Anne Stake Løvdahl i Gjensidige

Hvis du blir syk av varmen, er det viktig at reiseforsikringen er i orden, påpeker produktsjef Anne Stake Løvdahl i Gjensidige.

– Vår reiseforsikring dekker utgifter til nødvendig medisinsk behandling, det vil si legebesøk, medisiner og eventuelt sykehusopphold. Og blir du så syk at du må avbryte ferien, vil forsikringen kunne dekke hjemreisen også. Dette er det legene som avgjør på grunnlag av en medisinsk vurdering, forklarer hun.

I fjor var det mange nordmenn som tok kontakt med forsikringsselskapet før avreise. De ønsket å avbestille ferieturen på grunn av prognoser om hete. Dette dekkes imidlertid ikke av reiseforsikringen.

– Reiseforsikringen dekker avbestilling ved alvorlig sykdom eller ulykkesskade som fører til at reisen ikke kan gjennomføres. Høy temperatur er ikke avbestillingsgrunn, heller ikke dårlig vær, sier Løvdahl.

Hun råder alle reisende til å ta forholdsregler og bruke sunn fornuft i varmen:

– Ta ekstra godt vare på småbarn og babyer. Husk at de ikke tåler sol og varme like godt som voksne. Drikk nok vann, og ta pauser fra varmen så ofte det lar seg gjøre.

Anne Stake Løvdahl
Anne Stake Løvdahl i Gjensidige

Gode råd mot overoppheting:

  • Hold deg godt hydrert, drikk rikelig med vann gjennom dagen.
  • Vær forsiktig med alkohol og koffein – det er vanndrivende, og kan øke risikoen for å bli dehydrert. 
  • Bruk lette og lyse klær som puster godt og lar deg svette.
  • Ta pauser fra solen. Gå inn i et kjølig rom, eller finn et skyggefullt sted.
  • Hold deg unna direkte sollys, og oppsøk skygge der det er mulig.
  • Unngå kraftig fysisk anstrengelse når det er på det varmeste.
  • Beskytt deg mot solen med solkrem med høy faktor, hatt, solbriller og parasoll.
  • Følg med på værmeldingen, og ta nødvendige forholdsregler.

Fakta om heteslag:

Sist oppdatert: