Bunad.

Bunaden trenger egen forsikring: – Vet aldri når det kan skje

Bunaden er gjerne det flotteste og mest kostbare plagget vi har. Likevel er det mange som ikke har forsikret den ordentlig.

TV-kokk Wenche Andersen i God morgen Norge
Wenche Andersen. Foto: privat

Under en 17.mai-sending for TV 2s God morgen Norge oppdaget plutselig TV-kokk Wenche Andersen at søljen hennes var borte – midt i travle Karl Johans gate. Søljen var håndlaget og av typen bolesølje.

– På en dag som denne, hvor du til enhver tid har mange rundt deg og stadig noen som dulter borti, er det fort gjort å miste noe. Jeg vet ikke hvordan min forsvant, forteller Andersen.

Uten forsikring kunne nasjonaldagen kostet Andersen dyrt.

– Hvor mange tusen jeg opprinnelig ga for søljen kan jeg ikke huske, men den har utvilsomt en høyere pris i dag. Heldigvis hadde jeg en egen forsikring på bunaden og fikk dekket en ny. Uten denne vet jeg ikke hva som hadde skjedd, sier Andersen.

TV-kokk Wenche Andersen i God morgen Norge
Wenche Andersen. Foto: privat

Mange skader på 17. mai

Våren er høysesong for festdager, og over hele landet hentes flotte bunader frem. Men et mindretall av festdraktene er ordentlig forsikret, viser Gjensidiges tall. De viser også at antallet skader går til værs som en heliumballong på rømmen i forbindelse med feiringen av nasjonaldagen.

Produktsjef Linda Engen i Gjensidige
Linda Engen

– Dessverre er det mange som oppdager at de ikke får erstattet en skade fullt ut. De trodde kanskje at bunaden var dekket av innbo- eller reiseforsikringen, men det stemmer bare delvis, sier produktsjef Linda Engen, og fortsetter:

– Det er flere begrensninger for hvilke skader en innbo- og reiseforsikring vil dekke, både når det gjelder beløp og hvilke typer skader som erstattes.

Produktsjef Linda Engen i Gjensidige
Linda Engen

Sydd etter oldemorens bunad

Med kort tid igjen til den store dagen råder Wenche Andersen alle til å passe på og ta vare på festantrekkene sine.

– Jeg har hørt om mange andre som også har opplevd å miste søljer i store folkemengder på nasjonaldagen. Du vet aldri når det kan skje, advarer hun.

Hun forteller at bunaden og tilbehøret har stor affeksjonsverdi for henne.

– Bunaden er sydd etter oldemor sin og er lagd av en slektning av meg. Jeg føler meg tryggere når jeg vet at den er forsikret.

Affeksjonsverdien kan aldri erstattes. Men det er uansett dyrt nok å erstatte et forkle, en skjorte eller en forsvunnet sølje. Og hva om bunaden blir ødelagt eller stjålet? Linda Engen anbefaler en egen bunadsforsikring til bunaden.

– Denne forsikringen dekker alle plutselige og uforutsette skader – fra rifter, svimerker og cola-, kaffe- og rødvinsflekker til sølv som faller av og blir borte i folkevrimmelen, sier hun og fortsetter:

– Og hvis du skal reise langt for å besøke slekt og venner, er det greit å vite at bunaden er dekket når den sendes som innsjekket bagasje med fly. På grunn av sikkerhetsforskrifter må søljer med nål og kniver også sjekkes inn. Resten av sølvet må pakkes i håndbagasjen for at du skal kunne få full erstatning, opplyser hun.

Dekker skade og tyveri

En bunadsforsikring dekker skader på bunaden og tyveri av den. Det betyr at du får full erstatning hvis noe slikt skulle skje, minus en egenandel på 1 000 kroner. Dekningen gjelder uansett hvor i verden du måtte befinne deg.

Fem tips til oppbevaring av bunaden

  1. Oppbevar bunaden i en klespose som «puster» – aldri i plast. La den henge tørt og uten direkte sollys.
  2. Skjorten bør ligge i en skjortepose av bomull eller lin. På den måten unngås slitasje på skulderpartiet, som gjerne har mange broderier.
  3. Møll ødelegger dessverre mange bunader. Fra gammelt av ble det brukt luktposer av pors, reinfann og ryllik mot møll. Tørket lavendel og sedertre er også effektivt. Spør ditt lokale husflidsutsalg om råd.
  4. Dersom bunaden har påsydde hemper på innsiden i overgangen mellom liv og stakk, skal den henges etter disse. Vreng vesten ned i stakken og tre hempene på en god kleshenger.
  5. Ta gjerne bunaden ut av posen og luft den noen ganger i løpet av året, i hvert fall et par dages tid før og etter bruk.

Dette bør du gjøre før bruk:

  • Heng bunaden til lufting en stund før bruk.
  • Tørre flekker kan som regel børstes vekk ganske lett. Bruk en klut med lunkent vann på mer gjenstridige flekker.
  • Sminkerester og andre flekker på skjorten kan fjernes med et flekkfjerningsmiddel. Bruk aldri klor! Legg deretter skjorten i bløt over natten.
  • Vask skjorten for hånd eller på et skånsomt program med et mildt vaskemiddel. Stryk den med damp og et mellomlegg mellom skjorten og strykejernet.
  • Bruk et profesjonelt vaskeri med kompetanse innen rens av bunad. For øvrig er regelen at ull er selvrensende.
  • Sølv pusses med en myk klut og en liten børste. Bruk lunkent vann med noen dråper Zalo og en teskje salmiakk for hver liter. La sølvet ligge i vannet i noen minutter før du vasker det med børsten. Tørk av med kluten og la sølvet lufttørke. Du kan kjøpe spesialsett for stell av bunadssølv. Vær forsiktig med tradisjonell sølvrens. Disse midlene kan fjerne forgylling og glans.

Kjøp forsikring til bunaden din før 17. mai

Foto øverst i saken: Eirik Førde

Sist oppdatert: