Kristine Stenvold. Bunad.

Bunaden trenger egen forsikring

Bunaden er gjerne det flotteste og mest kostbare plagget vi har. Likevel er det mange som ikke har forsikret den ordentlig. Men Kristine Stenvold (20) har sitt på det tørre.

Kristine Stenvold. Foto: Mikkel Ekrem Moxness
Kristine Stenvold. Foto: Mikkel Ekrem Moxness

– Bunaden er svært verdifull for meg, mest fordi jeg har arvet den etter bestemor. Derfor behandler jeg den så pent og forsiktig jeg kan, sier Kristine, som fikk den flotte sognebunaden som konfirmasjonsgave.

Nå nærmer det seg 17. mai, og bunaden er igjen hentet frem fra skapet. Kristine og mamma Hilde Stenvold sjekker den nøye. Har den flekker som må fjernes, og er det andre ting som må fikses før feiringen av nasjonaldagen? Skjorten må uansett vaskes og strykes.

– Etter hvert må jeg nok lære meg å gjøre det selv, men foreløpig overlater jeg jobben til mamma. Hun må alltid stryke skjorter på kvelden den 16. og blir ganske stressa. Hun er kjempeflink, og jeg føler meg veldig fin i bunaden min, smiler Kristine.

Kristine Stenvold. Foto: Mikkel Ekrem Moxness
Kristine Stenvold. Foto: Mikkel Ekrem Moxness

Mange skader på 17. mai

Våren er høysesong for festdager, og over hele landet hentes flotte bunader frem. Men et mindretall av festdraktene er ordentlig forsikret, viser Gjensidiges tall. De viser også at antallet skader går til værs som en heliumballong på rømmen i forbindelse med feiringen av nasjonaldagen.

– Dessverre er det mange som oppdager at de ikke får erstattet en skade fullt ut. De trodde kanskje at bunaden var dekket av innbo- eller reiseforsikringen, men det stemmer bare delvis, sier produktsjef Linda Engen, og fortsetter:

– Det er flere begrensninger for hvilke skader en innbo- og reiseforsikring vil dekke, både når det gjelder beløp og hvilke typer skader som erstattes.

Koster 50 000 kroner

I Bærum har familien Stenvold snakket om at uforutsette ting kan skje. Derfor har Kristines foreldre kjøpt en egen forsikring som dekker utgiftene hvis noe blir ødelagt eller forsvinner.

– Affeksjonsverdien kan aldri erstattes. Men det er uansett dyrt nok å erstatte et forkle, en skjorte eller en forsvunnet sølje. Og hva om bunaden blir ødelagt eller stjålet? Det koster fort over 50 000 kroner å kjøpe ny, slår Hilde fast.

Linda Engen anbefaler en egen verdigjenstandsforsikring til bunaden. Denne forsikringen dekker alle plutselige og uforutsette skader – fra rifter, svimerker og cola-, kaffe- og rødvinsflekker til sølv som faller av og blir borte i folkevrimmelen.

– Og hvis du skal reise langt for å besøke slekt og venner, er det greit å vite at bunaden er dekket når den sendes som innsjekket bagasje med fly. På grunn av sikkerhetsforskrifter må søljer med nål og kniver også sjekkes inn. Resten av sølvet må pakkes i håndbagasjen for at du skal kunne få full erstatning, opplyser hun.

Dekker verdifulle eiendeler

En verdigjenstandsforsikring er smart for verdifulle eiendeler som du er ekstra redd for og ofte tar med deg ut av boligen. Du kan kjøpe slik forsikring for smykker og klokker, kamerautstyr, sykler og annet sportsutstyr med mer.

Fem tips til oppbevaring av bunaden

 1. Oppbevar bunaden i en klespose som «puster» – aldri i plast. La den henge tørt og uten direkte sollys.
 2. Skjorten bør ligge i en skjortepose av bomull eller lin. På den måten unngås slitasje på skulderpartiet, som gjerne har mange broderier.
 3. Møll ødelegger dessverre mange bunader. Fra gammelt av ble det brukt luktposer av pors, reinfann og ryllik mot møll. Tørket lavendel og sedertre er også effektivt. Spør ditt lokale husflidsutsalg om råd.
 4. Dersom bunaden har påsydde hemper på innsiden i overgangen mellom liv og stakk, skal den henges etter disse. Vreng vesten ned i stakken og tre hempene på en god kleshenger.
 5. Ta gjerne bunaden ut av posen og luft den noen ganger i løpet av året, i hvert fall et par dages tid før og etter bruk.

Dette bør du gjøre før bruk:

 • Heng bunaden til lufting en stund før bruk.
 • Tørre flekker kan som regel børstes vekk ganske lett. Bruk en klut med lunkent vann på mer gjenstridige flekker.
 • Sminkerester og andre flekker på skjorten kan fjernes med et flekkfjerningsmiddel. Bruk aldri klor! Legg deretter skjorten i bløt over natten.
 • Vask skjorten for hånd eller på et skånsomt program med et mildt vaskemiddel. Stryk den med damp og et mellomlegg mellom skjorten og strykejernet.
 • Bruk et profesjonelt vaskeri med kompetanse innen rens av bunad. For øvrig er regelen at ull er selvrensende.
 • Sølv pusses med en myk klut og en liten børste. Bruk lunkent vann med noen dråper Zalo og en teskje salmiakk for hver liter. La sølvet ligge i vannet i noen minutter før du vasker det med børsten. Tørk av med kluten og la sølvet lufttørke. Du kan kjøpe spesialsett for stell av bunadssølv. Vær forsiktig med tradisjonell sølvrens. Disse midlene kan fjerne forgylling og glans.

Kjøp forsikring til bunaden din før 17. mai

Sist oppdatert: