Ingrid Bruun. Foto: Vilde Bang Foss / Vilde Media

– Må tørre å snakke om det

Foredragsholder Ingrid Bruun har hatt en barne- og ungdomstid preget av perioder med angst og depresjon. Hun mener åpenhet rundt psykisk helse er avgjørende for unge som har det vanskelig.

Bruun forteller om stigma rundt psykiske utfordringer
Bruun forteller om stigma rundt psykiske utfordringer. Foto: Vilde Bang Foss/Vilde Media.

Ifølge Norsk Psykologforening vil om lag halvparten av oss oppleve en psykisk plage i løpet av livet. I tillegg viser tall fra Ungdata at flere unge sliter med depresjon.

– Til tross for at psykiske plager og lidelser er et omfattende og økende problem, er det det mange som er redde for å snakke om hvordan de har det, sier Bruun.

26-åringen jobber i dag som foredragsholder og er daglig leder for Kompetansesenter for livsmestring og folkehelse. Bruun opplever at stigma knyttet til psykiske problemer gjør det vanskelig for mange. 

– Enkelte føler seg unormale og annerledes. Jeg stemplet også meg selv som «gal» da jeg var yngre. Det er lett å tro at alle andre har det bra og håndterer livet, når så få snakker om de dårlige dagene, forklarer hun.

Bruun forteller om stigma rundt psykiske utfordringer
Bruun forteller om stigma rundt psykiske utfordringer. Foto: Vilde Bang Foss/Vilde Media.

Vendepunktet

Trenger du noen å snakke med?


Mental Helse: 116123


Røde Kors: 80033321


Kirkens SOS: 22400040

Bruun har flere selvmordsforsøk bak seg. I ungdomsårene jobbet hun lenge for å skjule problemene sine for omverdenen. Det var først etter et panikkanfall på en klassetur at hun kom inn i Barne- og ungdomspsykiatrien. 

– På ungdomspsykiatrisk avdeling fikk jeg hjelp til å håndtere det som var vanskelig. Jeg fikk også klar beskjed om at hvis jeg ikke begynte å fortelle andre om hvordan jeg hadde det, ville det koste meg livet, sier hun.

Hun valgte da å fortelle andre om selvmordsforsøkene sine, og ble overrasket over reaksjonen. 

– «Hvorfor sa du ikke noe tidligere?» var det første bestevennen min spurte meg om. Hun fortalte også om sine egne utfordringer, og jeg forsto fort at jeg ikke var alene om å ha det vanskelig. Vi har alle ulike ting vi sliter med, men ved å dele egne utfordringer med andre blir byrden lettere å bære, forklarer Bruun. 

Hun mener åpenhet er viktig for å normalisere at livet til tider kan være tøft, og har en klar oppfordring til unge som har det vanskelig. 

– Jeg vet det er vanskelig, men be om hjelp! Hadde jeg turt å oppsøke hjelp tidligere kunne nok flere av mine selvmordsforsøk vært unngått, sier Bruun.

Trenger du noen å snakke med?


Mental Helse: 116123


Røde Kors: 80033321


Kirkens SOS: 22400040

Mer ensomhet under koronapandemien

Martin Fossmo
Martin Fossmo. Foto: Røde Kors

Seniorrådgiver i Røde Kors Ungdom, Martin Fossmo, synes det er flott at Bruun deler sine erfaringer med andre, og mener det er særlig viktig å rette søkelyset mot psykisk helse i en tid hvor hverdagen er vanskeligere for mange.

– En undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Røde Kors viser at 45 prosent av unge i alderen 16 til 24 år føler seg ensomme som en følge av koronaviruset. Dette er en dobling sammenlignet med ellers, forteller Fossmo. 

Han mener at tallene er bekymringsverdige. 

– Alvorlig ensomhet er direkte helseskadelig, særlig for unge som er sårbare fra før. Derfor er det svært viktig at vi mobiliserer og forsterker tilbudene våre mot unge nå, sier Fossmo.

Martin Fossmo
Martin Fossmo. Foto: Røde Kors

Noen å snakke med

Han forteller at Røde Kors har flere lavterskeltilbud for unge. 

Kors på halsen er et samtaletilbud for unge opp til 18 år, hvor man kan ringe, maile eller chatte med en voksen. Her kan du snakke om alt, du kan være anonym og tjenesten er gratis, sier seniorrådgiveren.  

Han trekker også frem at Røde Kors har lokalforeninger over hele landet som arrangerer møteplasser for unge mellom 13 og 30 år. 

– Gjennom ungdomsgruppene kan du bli med å spille spill, få hjelp med lekser eller hjelpe andre. Det finnes ulike grupper basert på bakgrunn og alder. Vi tripper nå etter å åpne opp disse møteplassene igjen, sier Fossmo, før han avslutter:   

– I tillegg til å kunne snakke med noen man stoler på, tror jeg det er svært viktig for unge som har det vanskelig å komme inn i et trygt fellesskap.

Over 16 år og dekket av barneforsikringen til Gjensidige? Da har du tilgang til Online Psykolog!

Bildet øverst i saken: Ingrid Bruun. Foto: Vilde Bang Foss / Vilde Media

Sist oppdatert: