Et barn ligger og sover

Flere bruker sovemedisiner

I stedet for å drikke varm melk eller lese i en bok, tyr stadig flere til sovemedisiner. Blant unge har andelen sovemedisinbrukere doblet seg det siste tiåret.

Profilbilde av doktor Helena Schiller
Helena Schiller

– Søvnproblemer har blitt stadig mer vanlig, sier Helena Schiller, doktor i folkehelse og prosjektleder i Braive.

Det kan handle om eksamensangst, arbeid eller relasjonsproblemer. Eller bare generelt stress, for selv relativt trivielle hendelser kan bli gigantiske problemer så fort man legger hodet på puten.

– Samtidig har vi fått innprentet hvor viktig søvn er og at du skal sove mellom syv og ni timer om dagen for å føle deg bra. Noe som kan bidra til stress i seg selv for å prøve å jage de viktige timene, fortsetter Schiller.

Profilbilde av doktor Helena Schiller
Helena Schiller

Sovemedikamenter i mengder

Det finnes mange medisiner som skal hjelpe mot søvnproblemer. Både med og uten resept, noe som gjør det til et lettvint hjelpemiddel å bruke når du har problemer med å sove.

– Vi mennesker ønsker vanligvis å ta den enkle veien og bruke metoder som raskt løser problemene våre, men en tablett som får deg til å sove, kan også skape mye større problemer på sikt. I dag er det en lang liste med sovetabletter som kan skape avhengighet, og det er lett å bli fartsblind i jakten på søvn, sier Schiller.

Økning blant yngre

Ifølge reseptregisteret brukte 1,6 prosent av norske unge mellom 15 og 19 år reseptbelagte sovepiller i 2010. I 2020 er antallet mer enn doblet. Hele 3,7 prosent av de unge bruker midler fra lege for å kunne sove bedre. Det bekymrer doktoren.

– Hvis du bruker sovetabletter lenge, kan det føre til mer omfattende søvnproblemer, da du gradvis må øke inntaket for å få ønsket effekt. Toleranseøkningen kan gjøre det mye vanskeligere å slutte, og man opplever at man ikke kan sove i det hele tatt uten sovetabletter. Det blir en veldig kortsiktig løsning.

Ifølge Schiller viser omfattende forskning at det finnes bedre og mer langsiktige løsninger på søvnproblemer.

– Kognitiv atferdsterapi (KAT) gir mye mer enn en midlertidig quickfix, og du kan få hjelp til å finne verktøy og løsninger selv, som du kan jobbe med i hverdagen. Da kan du lære å slappe av og håndtere tanker, følelser og angst som kryper inn og forstyrrer søvnen din. Det er noe du kan gjøre når du vil og så ofte du trenger det. Uten risiko for å overdosere metodene du lærer eller bli avhengig.

5 tablettfrie tips for å roe ned om kvelden

1. Ha regelmessige sovetider. Lag soverutiner med faste tider, legg deg til omtrent samme tid og stå opp på omtrent samme tid hver dag.

2. Ro ned før du skal legge deg. Lag kveldsrutiner, kanskje gå en tur før du legger deg, det renser tankene og gir kroppen ro.

3. Lukk skjermer i god tid før du skal sove og legg mobilen din utenfor soverommet.

4. Sørg for å få mye mosjon og regelmessig trening. Beveg deg i løpet av dagen og bruk tid ute i dagslys.

5. Ligg bare i sengen for å sove. Hvis du ligger og vrir og snur deg, kan du skrive ned tingene du ligger og bekymrer deg for i en notatbok. Det bidrar til å "avlaste hjernen" og bli roligere.

– Selv om du har problemer med å sovne, er enkelttilfeller uten søvn ingen fare. Så lenge du legger deg ned og prøver å slappe av kan kroppen hvile, selv om tankene dine flyr både hit og dit. Så prøv å ikke stresse deg selv, avslutter Schiller.

Braives program for søvnproblemer; Søvnens ABZzz og Søvnens ABZzzz for ungdom, er gratis for de som har behandlingsforsikring, barneforsikring, privat uføretrygd og uførepensjon. Det er et iKAT-program som du kan gjøre online, med hjelp og støtte fra en psykolog.

Sist oppdatert: