Ståle Solem og datter.

Dette må du vite om barn og bankkort

Når kan barna lære seg å bruke digitale penger? Er det trygt å gi bankkort til familiens yngste? Det er mange fordeler med å opprette en konto med barnekort, men også litt å passe på.

«Pappa, kan jeg få en is? Bare én til?» Som forelder må du være forberedt på at dette spørsmålet kommer (mange ganger!) i ferien. Bruk gjerne anledningen til å gjøre deg opp noen tanker om bankkort for barn.

Når vi vurderer om barna våre skal få bankkort, er det særlig to ting vi er opptatt av. Den ene handler om tilgjengelighet, den andre kontroll. Med andre ord: Når er barnet modent nok til å bli sin egen banksjef – og hvordan kan du forsikre deg mot at avkommet styrer rett mot «konkurs».

Tilgjengelighet

Markedssjef Ståle Solem i Gjensidige Bank
Markedssjef Ståle Solem i Gjensidige Bank

Digitale pengetransaksjoner overtar mer og mer i samfunnet. Derfor er det en fordel at barn tidlig lærer seg fremtidsrettede løsninger, fremhever markedssjef Ståle Solem i Gjensidige Bank. Der kan du opprette konto med kort til barn fra åtte år og oppover.

– Dagens åtteåringer er kommet godt i gang med regning på skolen. Og med rettledning og erfaring, vil de fleste kunne forstå det abstrakte aspektet ved penger. Barn lærer fort, sier Solem.

I tillegg løser barnekort en praktisk utfordring i hverdagen. For hvor ofte går du med kontanter på deg? Når barnet har en konto med kort, kan du overføre penger via mobilbanken i løpet av sekunder – enten det er dagens iskvote, ukelønn eller andre formål det er snakk om.

– Når barna blir litt eldre, kan det hende de drar på turer uten at du er med. Da er det praktisk å sette inn reisebudsjettet på kontoen – og i tillegg ha muligheten til å bevilge litt ekstra hvis utgiftene blir større enn antatt. Ikke minst er dette tryggere enn å sende store sedler med barna, påpeker Solem.

Markedssjef Ståle Solem i Gjensidige Bank
Markedssjef Ståle Solem i Gjensidige Bank

Kontroll

Mange foreldre bekymrer seg for barnas pengebruk når de kan dra kortet i butikker, på kino og andre steder. Og så er det dette med å lære seg «verdien av penger».

Ståle Solem mener barnekort er et godt utgangspunkt for å lære om privatøkonomi.

– Ikke minst gir «siste bevegelser» grunnlag for gode samtaler: om at penger ikke kommer av seg selv, at ting har en pris, at det er smart å ha oversikt over forbruket sitt og at man må spare for å kunne kjøpe det man ønsker seg.

– I tillegg er det smart å sørge for at beløpet barnet til enhver tid disponerer ikke er for stort, tipser Solem.

Mobilbank og Vipps

Hvis barnet har mobiltelefon, er det enkelt å følge med på penger som kommer inn og går ut.

– Hos oss får barn mellom åtte og tolv år en litt enklere mobilbank. I den kan de sjekke saldoen og se hva pengene er gått til, samt se PIN-koden og sperre kortet, sier Solem.

Når barnet er 13 år eller eldre, kan foreldrene godkjenne at det får tilgang til flere funksjoner i mobilbanken.

Mange barn kjenner til Vipps. Det er opp til foreldrene å bestemme når et barn kan få Vipps. I Gjensidige Bank er det satt en nedre aldersgrense på åtte år.

– Tjenesten gir tilgang til saldo, og i tillegg kan barnet overføre penger til mottakere som foreldrene har godkjent, forklarer Solem.

Banken følger også med

Barnekortet er uansett ikke en fullmakt til å svi av store summer. Fra bankenes side er det lagt inn en rekke begrensninger og kontrollmekanismer. Det er beløpsgrense for uttak per uke, og i tillegg overvåkes kortet slik at alarmen går hvis det er unormal aktivitet knyttet til kontoen. Kortene for de yngste brukerne er dessuten sperret for netthandel.

– Men du må selv sørge for å beskytte kortdata du legger inn i PlayStation Network, ITunes, AppStore og lignende steder. Legg alltid inn krav om passord slik at du må godkjenne alle kjøp, sier Solem.

Les mer om barneforsikring

Sist oppdatert:

Mer om:

FamilieØkonomi