Katt på operasjonsbord.

Dette må du vite om kastrering av katt

Etter inngrepet må du forebygge overvekt hos kjæledyret ditt. Det fører ofte til helseproblemer.

Laxmi B. Melwani i Petrus.
Laxmi B. Melwani

– Vi kastrerer for å unngå at katter blir født uten et hjem hvor de får mat og kjærlighet. Slike katter ender fort opp med å bo på gata. Og det betyr gjerne enda flere hjemløse katter, sier veterinær Laxmi B. Melwani i Petrus

I Norge har vi ikke et omfattende problem med gatekatter, slik tilfellet er i mange andre land. Folk som driver med omplassering av dyr har likevel nok å gjøre. I tillegg blir en del katter dumpet eller avlivet av eierne sine, påpeker Melwani.

– Kastrering er et forebyggende tiltak som er bra for dyrevelferden. I det store bildet handler det om å ta samfunnsansvar, sier hun. 

Hos Petrus blir hannkatter kastrert når de er minst seks måneder gamle eller veier minst 2,5 kilo, opplyser Melwani. Katten får narkose under inngrepet, som går ut på at testiklene blir fjernet. Selve operasjonen er kortvarig, og katten kommer seg raskt etter narkosen.

Laxmi B. Melwani i Petrus.
Laxmi B. Melwani

Kastrering slukker seksualdriften, ikke livsgnisten

Maren Mattson
Maren Mattson i Gjensidige

Kastrering slukker kattens seksualdrift og det indre drivet for markeringsatferd. Du unngår med andre ord at den tisser i og rundt boligen (og andres boliger) for å markere territorium.

– Katten blir roligere og mer hjemmekjær. Derfor vil den trolig havne i færre slåsskamper. Men det betyr ikke at pus mister alle instinktene sine, sier kjæledyrekspert Maren Mattson i Gjensidige.

Katten vil fremdeles forsvare territoriet sitt mot inntrengere, og den mister ikke drivet til lek, jakt eller annen aktivitet.

– Du trenger ikke å bekymre deg for at katten blir mindre årvåken og oppmerksom på fare, for eksempel i trafikken, sier Mattson.

Maren Mattson
Maren Mattson i Gjensidige

Kastrering kan medføre overvekt og sykdom

Etter ekspertenes syn er det én konkret ulempe med kastrering. Inngrepet medfører endringer i forbrenningen og stoffskiftet. Behovet for proteiner og energi blir også redusert. Det kan føre til helseproblemer.

– Kastrerte katter har lett for å legge på seg, spesielt når de blir eldre. Overvekt øker risikoen for en rekke plager og sykdommer som leddproblemer og diabetes. Dette kan du forebygge ved å stimulere katten til lek – eller trening, om du vil. I tillegg er det viktig at fôret forebygger overvekt. Be veterinæren om råd vedrørende spesialfôr for kastrerte katter, sier Laxmi Melwani.

Sist oppdatert:

Mer om:

DyreneLandbruk