To skålende rødvinsglass.

5 av 10 drikker seg fulle på julebord – og «mister» gifteringen

Med stigende promille kommer mange hjem uten mobil, veske, ytterplagg og ring på fingeren.

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.
Arne Voll

En rykende fersk undersøkelse, gjennomført av Ipsos for Gjensidige, viser at 50 prosent av de spurte har blitt dårlige etter å ha drukket for mye alkohol på et julebord i desember.

– Av unge voksne under 30 år er det hele 71 prosent som har opplevd dette. Ille nok for mange, men elendigheten stopper ikke der, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.
Arne Voll

En kø av problemer

Idet man ønsker seg hjem, starter problemene for mange, ifølge Voll. «Har noen sett mobilen min?», «hvor la jeg den vesken?», er blant spørsmålene som gjerne reiser seg.

– Og når de endelig finner veien til garderoben på vei ut fra festlighetene, finner de ikke ytterplagget eller paraplyen. I desember kler mange seg i finstasen, med dressjakker og ytterplagg som ser veldig like ut. Da er det, spesielt i en mørk garderobe, lett å røske med seg feil jakke eller kåpe på vei hjem.

Store forklaringsproblemer ute og går..

Det mest alvorlige er imidlertid at tre prosent i undersøkelsen oppgir at de eller noen de kjenner har «mistet» gifteringen etter et julebord, sier Voll. Totalt vil det si at flere tusen mennesker har opplevd dette gjennom en julebordsesong.

– Det skal litt til før en ring faller av fingeren. Jeg tror mange har hatt store forklaringsproblemer dagen derpå. En forsikring dekker ikke at man bare mister noe etter en fuktig tur på byen. Derfor er det viktig at en holder eiendelene sine under oppsyn, sier Voll.

Kraftig økning i alkoholsalg i desember

Han ønsker ikke å være moralens vokter, men tror mange hadde hatt godt av å bytte ut noen av glassene med vann. Har en først fått for mye alkohol i blodet, er det for sent, advarer kommuikasjonssjefen.

– I tillegg er det ofte svært kaldt i desember, og da er det godt med et klart hode når man skal prøve å få transport hjem, sier Voll og viser til kraftig økende salgstall hos Vinmonopolet i desember de siste årene.

– Det er desidert den måneden de selger mest alkohol.

Dette mister vi på julebord:

  • Jakke/klesplagg: 23 prosent
  • Mobil: 19 prosent
  • Hansker, skjerf eller lue: 18 prosent
  • Nøkler: 14 prosent
  • Lommebok/kredittkort: 13 prosent
  • Paraply: 9 prosent
  • Håndveske: 9 prosent
  • Smykke: 8 prosent
  • Giftering: 3 prosent
  • Annet: 4 prosent

Sist oppdatert:

Mer om:

ReiseLivsstil