Ung jente med lue på hodet og sekk på ryggen.

Derfor bør du ha reiseforsikring også på norgesferie

Om ikke kan turen fort bli dyrere enn planlagt.

Reiselivsekspert Odd Roar Lange.
Odd Roar Lange

Er det virkelig nødvendig med en reiseforsikring når man ferierer innenfor Norges grenser? Et klart og tydelig «ja» kommer i retur fra reiselivsekspert Odd Roar Lange.

– Du bør ha en helårs reiseforsikring som fornyes hvert år. Alt annet er forbundet med risiko og dårlig økonomi, sier Lange. Han minner om tryggheten som ligger i en reiseforsikring også når man ikke er på reisefot:

– Den gjelder fra øyeblikket du går ut av huset, uavhengig av om du skal på trening eller festival. Rådet mitt er å lese gjennom vilkårene i forsikringsavtalen en gang i året. Dette tar deg kun et par minutter og gir en oversikt over hva forsikringen dekker og ikke. Mange finner nemlig ut at den dekker mer enn de først antok.  

Reiselivsekspert Odd Roar Lange.
Odd Roar Lange

Kan bli store summer for en student

Rådgiver Lene Hasler i Gjensidige.
Lene Hasler

En reiseforsikring er aller viktigst å ha på utenlandsreiser. De virkelig store utgiftene påløper hvis du legges inn på sykehus i et annet land med alvorlig sykdom eller store skader, spesielt om du befinner deg utenfor Norden. I ytterste konsekvens ender du opp med millionregning, advarer rådgiver Lene Hasler i Gjensidige.

– Heldigvis er ikke dette noe du trenger å være redd for ved feriering uten reiseforsikring i Norge. Men du kan komme utfor mindre alvorlige situasjoner som likevel kan koste deg en del, for eksempel forsinket transport eller bagasje, sier Hasler og legger til:

– For en student kan disse summene fort utgjøre et betydelig innhugg i økonomien.

Rådgiver Lene Hasler i Gjensidige.
Lene Hasler

Derfor bør du ha reiseforsikring også innenlands

Hun minner om at man er dekket av foreldrenes reiseforsikring, gitt at den har familiedekning, inntil fylte 21 år. Etter det må du eventuelt tegne en egen.

– Velger du å legge ut på norgesferie uten, bør du ha tenkt gjennom mulige konsekvenser og stille deg selv spørsmålet: «Klarer jeg å håndtere utgiftene hvis det skulle skje noe?».

Hasler minner om at Gjensidiges Reise Ung gjelder fra det øyeblikket du forlater hjemmet ditt, uavhengig av hvor kort eller lang turen er. Hun peker på seks grunner til at du bør ha reiseforsikring også ved feriering innenlands:

  1. Den dekker avbestilling ved akutt sykdom eller ulykke som forhindrer deg i å reise. Husk på at reiser i Norge ofte er like dyre som utenlandsreiser. Merk at reiseforsikringen må være tegnet før reisen bestilles for at avbestillingsdekningen skal være gjeldende.
  2. Alle som er bosatt i Norge har rett til nødvendig helsehjelp og sykehusinnleggelse for eksempel er gratis. Men blir du syk eller utsettes for en skade under reisen som forhindrer deg i å bruke returbilletten din, er det ingenting som sier at du får ny hjemreise uten ekstra kostnader – med mindre du har en reiseforsikring. Da får du dekket ny hjemtransport, og tilkallelse av familie i alvorlige tilfeller.
  3. Hvis skaden eller sykdommen fører til sykehusinnleggelse eller at legen bestemmer at du må holde sengen, kan du få kompensasjon for tapte feriedager.  
  4. Reiseforsikringen dekker også skade eller tap av tingene og bagasjen du har med på reisen. For eksempel innsjekket bagasje som blir borte underveis i transporten eller frastjålede gjenstander. Men husk å følge transportørens regler når reisegods sendes som innsjekket bagasje.
  5. Den dekker også innhenting av reiseruten. Hvis flyet ditt kanselleres eller blir forsinket og gjør at du ikke rekker en forhåndsbetalt fly-, tog-, ferge- eller busstur, dekker forsikringen ekstra utgifter du får til å innhente reiseruten.
  6. Skjer det noe som gjør at mobilskjermen knuser underveis på turen? Eller blir du utsatt for tyveri av mobilen din? Da får den henholdsvis reparert eller erstattet mot en egenandel på 1000 kroner.

Skal du på festival(er) i sommer?

Hvert år meldes det om tyverier på festivaler rundt omkring, for også her lusker kriminelle i buskene. Og de blir stadig mer utspekulerte og sofistikerte i metodene sine. Hasler deler følgende råd til de som skal på festival i sommer:

– La de mest «fancy» plaggene, smykkene og veskene bli hjemme. Da blir du et mindre attraktivt mål for vinningskriminelle. Å bli sølt på hører festivallivet til, og da kan det jo uansett være greit at jakken du har på ikke har en prislapp på mange tusen kroner.

Dette kan være greit å vite om festivallivet og reiseforsikring:

  • Tyveri er dekket av reiseforsikringen. Men; det stilles krav om at du sikrer gjenstandene dine mot tyveri, hvis ikke kan hele eller deler av erstatningen falle bort.
  • Blir du frastjålet mobil eller lommebok som har blitt oppbevart i veske, sekk eller rumpetaske som du har på deg, vil reiseforsikringen dekke dette. Bærer du en gjenstand på kroppen, regnes dette som tilstrekkelig sikring.
  • Det er vanskelig å sikre et telt mot innbruddstyver, men et tips er: Gjør det så trøblete som mulig. Et telt med hengelås er vanskeligere å ta seg inn i sammenliknet med et telt uten noen lås.
  • Skal du bevege deg vekk fra teltet? Tyveriutsatte gjenstander, som kontanter, mobil, smykker, nettbrett, og PC, må aldri ligge igjen uten tilsyn. Madrass, sovepose og vanlige klær kan du la ligge.

Sist oppdatert: