En ung mann står på stige for å sette på lys på et juletre utendørs.

Visste du at det skjer nærmere 400 hjemmeulykker daglig i desember?

Første helgen i advent er høytid for å pynte til jul, både inne og ute. Slik unngår du at pyntingen ender hos legevakten.

Få ting er kjedeligere enn å skade seg rett før den store høytiden, sier Arne Voll. Han er kommunikasjonssjef i Gjensidige og har selv opplevd hvor lett en kan skade seg i en hjemmeulykke.

– I mitt tilfelle var det en stige som skled vekk under beina mine under skift av en lyspære. Resultatet ble en forslått kropp og et brukket håndledd, advarer han.

Hundrevis av skader hver dag

Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.
Arne Voll

Beregninger Gjensidige har gjort viser at nærmere 400 innbyggere skader seg i eller utenfor hjemmet hver eneste dag. I tillegg er det store mørketall, ifølge Voll, der mange av ulykkene ikke krever legehjelp og dermed ikke blir registrert.

– Ingen planlegger å skade seg. Likevel skjer det ekstremt mange ulykker i eller i umiddelbar nærhet til hjemmet. De mest alvorlige er fall som skjer fra høyden. Samtidig nærmer vi oss amerikanske tilstander når det gjelder å pynte boligen med mye lys ute.

Derfor finnes det knapt en butikk uten hyllemeter på hyllemeter med lyslenker og lysende figurer til salgs for en billig penge, påpeker kommunikasjonssjefen.

– Resultatet er at mangehus og gater blir flombelyst i alle regnbuens farger. Det som i utgangspunktet skal være en hyggelig aktivitet, ofte sammen med barna, skjer ikke alltid etter boka, sier Voll.

Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.
Arne Voll

Dette er skaden det skjer mest av

I løpet av jula vil flere hundre julefrelste mennesker skade seg, ofte i forbindelse med julestria, hevder han.

– Spesielt kritisk kan det bli når man i desember skal opp i høyden for å henge opp lyslenker i busker, trær eller høyt oppe på veggen. Sikres ikke underlaget og det en klatrer på, er risikoen stor for å skade seg.

Fall og påfølgende brudd er blant de mest vanlige skadene. En typisk fallskade skjer når en bærer mange ting på én gang og snubler i en mørk eller bratt trapp.

– For noen kan et fall føre til alvorlige konsekvenser. Jo eldre en er, jo større kan konsekvensene av et fall bli, sier Voll. Han oppfordrer unge til å hjelpe de eldre i familien med de mest krevende oppgavene.

Her går det galt i desember:

  • Faller ned fra stiger eller gardintrapp
  • Klatrer på ustabile stoler eller balanserer på gjenstander for å nå opp i høyden
  • Snubler i trapper
  • Snubler i noe som ligger på gulvet
  • Skålder seg i varmt vann, ofte ved matlaging
  • Sklir på glatt underlag, ofte rett utenfor inngangsdøren
  • Levende lys antenner nærliggende gjenstander

 

Sist oppdatert:

Mer om:

FritidHelse