Bilnøkkel

Du går rundt med flere hundre tusen i lommen

De fleste biltyverier skjer etter at nøkkelen har havnet i feil hender. Men tyvene stjeler også nøkkelløse biler.

Jan Fleinsjø
Jan Fleinsjø i Gjensidige

I de fleste tilfellene av biltyveri som blir meldt til Gjensidige opplyser eieren at nøkkelen er borte. Mange nøkler blir stjålet i eller ved bilen og på offentlige steder, for eksempel garderober. I tillegg blir et stort antall nøkler tatt fra folks hjem, opplyser Jan Fleinsjø i Gjensidige.

– Mange er nok ikke klar over at de i realiteten går rundt med mange hundre tusen kroner i lomma, sier han og sikter til bilens verdi.

Jan Fleinsjø
Jan Fleinsjø i Gjensidige

Flere hundre Gjensidige-kunder får bilen stjålet

Gjensidiges statistikk viser at det hvert år er mellom 200 og 300 kunder som opplever at bilen blir stjålet. I pandemiårene 2019 til 2012 sank antallet til under 200.

– Dette er lave tall når vi sammenligner med situsjonen for 20–30 år siden. Da elektronisk startsperre ble standard rundt årtusenskiftet, fikk vi bukt med mange bilbrukstyverier – det vil si tyverier der biler ble brukt i en periode før de dukket opp igjen, sier Fleinsjø.

I dag er biltyvene mer profesjonelle. Bilene blir stjålet og transportert til utlandet, der de gjenoppstår med ny identitet eller blir slaktet og solgt som deler. 

– Oppsummert: Antallet tyverier er lavere nå enn før, men bilene som blir stjålet er ofte kostbare og blir sjelden funnet igjen, sier Fleinsjø. Han påpeker at det i snitt stjeles nesten én bil hver dag året rundt – bare fra Gjensidige-kunder.

Også biler uten nøkkel blir stjålet

Servicemarkedssjef Trond Helge Myrvang
Trond Helge Myrvang

Det enkleste – og vanligste – er at tyven stjeler nøkkelen din fysisk og bruker den til å ta bilen. Moralen er altså at du alltid må passe godt på bilnøkkelen - både hjemme og andre steder du kler av deg, for eksempel på treningssenteret eller svømmehallen.

Men også nøkkelløse biler er utsatt. Tyvene kan snappe opp signaler fra bilnøkkelen din og bruke disse til å låse opp bilen, forklarer servicemarkedssjef Trond Helge Myrvang i Bilimportørenes Landsforening.

– Det er vanskelig å helgardere seg mot tyver og innbrudd. De kriminelle har tilgang til stadig bedre utstyr som kan utnytte sikkerhetshull, konstaterer han.

Ifølge Gjensidige er såkalte «keyless relay attacks» ikke et stort problem i Norge.

– Men det er viktig å være klar over at dette kan skje. Ett råd er å oppbevare nøkkelen et annet sted enn like innenfor utgangsdøren eller i et låsbart skap av metall, sier Myrvang.

Servicemarkedssjef Trond Helge Myrvang
Trond Helge Myrvang

Bilnøkkelen dekkes av forsikringen

Det koster fort flere tusen kroner å erstatte en mistet eller ødelagt nøkkel. Det er smart å sjekke om forsikringsselskapet ditt tar denne regningen.

I Gjensidige dekker Bil Kasko og Bil Pluss tapt eller brukket bilnøkkel med inntil 15 000 kroner (Bil Pluss) eller 7 500 kroner (Bil Kasko). Egenandelen er 1 500 kroner.

Sist oppdatert: