Bilnøkkel

Du går rundt med flere hundre tusen i lommen

De fleste biltyverier skjer etter at nøkkelen har havnet i feil hender.

Bjarne Rysstad
Bjarne Rysstad

I de fleste tilfellene av biltyveri som blir meldt til Gjensidige opplyser eieren at nøkkelen er borte. Mange nøkler blir stjålet i eller ved bilen og på offentlige steder, for eksempel garderober. I tillegg blir et stort antall nøkler tatt fra folks hjem, opplyser kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

– Mange er nok ikke klar over at de i realiteten går rundt med mange hundre tusen kroner i lomma, sier han og sikter til bilens verdi.

Bjarne Rysstad
Bjarne Rysstad

Flere tyverier av nøkkelløse biler

Gjensidiges statistikk viser at antallet biltyverier er ganske stabilt fra år til år. Samtidig går utviklingen i feil retning i andre land, og det er tyverier av såkalt nøkkelløse bilmodeller som i stor grad står for økningen, ifølge Nettavisen.

Tall fra Storbritannia viser at det var 50 prosent flere biltyverier i 2019 enn fem år tidligere. Bilmagasinet «What Car?» avdekket at det tar mindre enn ti sekunder å bryte seg inn og starte opp en bil som har det nøkkelløse systemet. Tyvene benytter seg av en signalforsterker, som fanger opp signalet fra nøkkelen og sender det videre til bilen.

Stopp nøkkeltyven

Tore Lillemork i Bilimportørenes Landsforening
Tore Lillemork

Ifølge forsikringsselskapene er dette ikke et stort problem i Norge. Men det er uansett lurt å forebygge denne typen tyverier slik at du kan føle deg trygg, mener teknisk direktør Tore Lillemork i Bilimportørenes Landsforening.

– Hvis du oppbevarer nøkkelen like innenfor inngangsdøren, er det mulig å fange opp signaler utenfra. Videre er det en god forholdsregel å følge med på omgivelsene når du forlater bilen. En signalforsterker som er plassert i nærheten kan fange opp signalet fra nøkkelen, og tyven deretter kan bruke dette til å låse opp og starte bilen, sier han.

Lillemork påpeker at teknologien tyvene har til rådighet stadig blir bedre.

– Det vil alltid være noen som klarer å lage utstyr der det er mulig å utnytte svakheter i systemet. Men tar du forholdsregler, skal du kunne føle deg trygg.

Tore Lillemork i Bilimportørenes Landsforening
Tore Lillemork

Bilnøkkelen dekkes av forsikringen

Bilnøkkelen er en liten, men kostbar dings. Det koster fort 3 000 til 4 000 kroner å erstatte en mistet eller ødelagt nøkkel. Det er smart å sjekke om forsikringsselskapet ditt tar denne regningen. I Gjensidige dekker Bil Kasko og Bil Pluss tapt eller brukket bilnøkkel med inntil 7 500 kroner. Egenandelen er 500 kroner. (Artikkelen er fra 2022 og endringer i egenandelen kan forekomme. Se på vilkårene i din forsikring for nøyaktig egenandel.) 

Sist oppdatert: