Bilnøkkel

Du går rundt med flere hundre tusen i lommen

De fleste biltyverier skjer etter at nøkkelen har havnet i feile hender. – Pass godt på nøkkelen, den er verdt mye penger, sier Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Bjarne Rysstad
Bjarne Rysstad

I de fleste tilfellene av biltyveri som blir meldt til Gjensidige, opplyser eieren at nøkkelen er borte. Mange nøkler blir stjålet i, eller ved, bilen og på offentlige steder, som for eksempel garderober. I tillegg forsvinner et stort antall nøkler fra folks hjem, opplyser kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

– Mange er nok ikke klar over at de i realiteten går rundt med mange hundre tusen kroner i lomma, sier han og sikter til bilens verdi.

– Hadde folk passet bedre på bilnøklene sine, kunne mange biltyverier vært unngått, legger han til.

Bjarne Rysstad
Bjarne Rysstad

Flere tyverier av nøkkelløse biler

Gjensidiges statistikk viser at antallet biltyverier har vært stabilt lavt de siste tre årene. Rysstad mener dette har direkte sammenheng med tyverisikringen i nyere biler. Samtidig går utviklingen i feil retning i andre land, og det er tyverier av nøkkelløse bilmodeller som i stor grad står for økningen, ifølge Nettavisen.

De viser til tall fra Storbritannia, hvor det i dag er 50 prosent flere biltyverier enn for fem år siden. Bilmagasinet What Car? har avdekket at det tar mindre enn ti sekunder å bryte seg inn og starte opp en bil som har det nøkkelløse systemet. Tyvene benytter seg av en signalforsterker, som fanger opp signalet fra nøkkelen og sender det videre til bilen.

Stopp nøkkeltyven

Benjamin Strandquist
Benjamin Strandquist

Ifølge forsikringsselskapene er dette foreløpig ikke et stort problem i Norge. Det er også ganske lett å forebygge denne typen tyverier, opplyser kommunikasjonsrådgiver Benjamin Strandquist i Bilimportørenes Landsforening.

– Er du bekymret, bør du ikke oppbevare nøkkelen rett innenfor inngangsdøren, sier han til Godt forberedt.

Strandquist viser til at en signalforsterker må plasseres like i nærheten av nøkkelen for å fange opp signalet, som har begrenset rekkevidde. En annen løsning er å oppbevare nøkkelen i en metallboks.

– Teknologien blir stadig bedre, men det vil alltid være noen som klarer å lage utstyr som kan utnytte svakheter i systemet. Hvis du tar forholdsregler, skal du kunne føle deg trygg. Personlig tenker jeg aldri over dette i hverdagen, fordi jeg ser på risikoen som helt minimal, sier Strandquist.

→ Bilferie i sommer? Oppdater kilometerstanden her før du reiser, så du ikke risikerer å få mindre utbetalt ved skade.

Benjamin Strandquist
Benjamin Strandquist

Bilnøkkelen dekkes av forsikringen

Bilnøkkelen er en liten, men kostbar dings. Det koster fort 3 000-4 000 kroner å erstatte en mistet eller ødelagt nøkkel. Det er smart å sjekke om forsikringsselskapet ditt tar denne regningen. I Gjensidige dekker Bil Kasko og Bil Pluss tapt eller brukket bilnøkkel med inntil 7 500 kroner. Egenandelen er 500 kroner.

Sist oppdatert: