Glemt håndbrekk koster 50 millioner kroner i året

Glemt håndbrekk koster 50 millioner kroner i året

Årlig triller tusenvis av parkerte biler av gårde på egenhånd, og skaper livsfarlige situasjoner og skader for millioner av kroner. Som oftest skyldes det at sjåføren har glemt å sette på håndbrekket.

Beregninger Gjensidige har gjort, viser at forsikringsbransjen mottar nærmere 2 000 skademeldinger i året der bilfører har glemt håndbrekket eller sette bilen i gir ved parkering. Bare Gjensidige mottar rundt ti skademeldinger i uka. I tillegg kommer alle ”nesten-tilfellene” der bilen blir stoppet før det går galt.

Eklo Pal smil portrett
Pål Rune Eklo

– Jeg tror mange kjenner seg igjen i å komme tilbake til der bilen sto parkert og oppdage at den er borte. Første tanken er kanskje at den er stjålet, før en innser at den har trillet avgårde på egen hånd, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Han mener det bare er tilfeldigheter som gjør at flere ikke blir skadet eller i verste fall omkommer i slike hendelser. Forsikringsselskapet hører ofte skrekkhistorier som kunne gått skikkelig galt.

– En rullende bil, som har kommet opp i fart, er nesten umulig å stoppe hvis du ikke sitter inne i den. Vi har eksempler der barn har sittet i baksetet eller vært nære på å bli truffet, sier Eklo.

Les også: Lov å skifte felt i rundkjøringen?

50 millioner kroner

2 000 hendelser betyr materielle skader for rundt 50 millioner kroner i året. Slike skader dekkes av bilforsikringen i de aller fleste tilfellene, men en kan risikere å få redusert erstatningen.

– Hver enkelt sak blir vurdert hver for seg, men har du opptrådt grovt uaktsomt kan erstatningsbeløpet bli redusert, sier Eklo.

Les også: Brannfare ved feil lading av elbil

Skal bare, skal bare

Eklo forteller at skadene ofte skjer i forbindelse med at sjåføren har det travelt, er stresset, eller blir distrahert av andre hendelser når en parkerer.

– Det kan være man bare skal en kort tur inn på butikken eller bensinstasjon, eller har glemt håndbrekket på parkeringsplassen utenfor kjøpesenter, sier han.

Han advarer stressede foreldre mot å ikke bruke håndbrekk nå man skal hente i barnehagen en travel ettermiddag.

– Eller om man bare skal stoppe kort i innkjørselen for å hente noe inne i huset, sier han.

Les også: Slik unngår du innbrudd i bilen i ferien

(artikkelen fortsetter under bildet)

bilkraesj glemt håndbrekk koster millioner

Alvorlige situasjoner

Eklo trekker frem fem eksempler der manglende bruk av håndbrekk fikk alvorlige konsekvenser:

1. Bilføreren parkerte, med motoren i gang, og i baksetet satt et lite barn. Bilen trillet nedover en bakke og unngikk så vidt å treffe to hus på sin ferd før den stoppet på en slette. Bilen ble totalskadet for 250 000 kroner. Heldigvis gikk det bra med barnet i baksetet.

Les også: Hvem har vikeplikt her?

2. Bilføreren parkerte på et relativt flatt underlag utenfor huset sitt. Likevel begynte bilen å trille rolig i 150 meter før den nådde en bratt bakke. Farten økte og bilen raste gjennom en hage og traff en redskapsbod. Dette førte til skader for 100 000 kroner på boden, og store materielle skader på bilen. Bare tilfeldigheter gjorde at bilen ikke trillet utenfor et nærliggende stup og ned på taket til et rekkehus rett nedenfor.

Les også: Ber deg telle til 1003 igjen

3. Mens bilføreren var inne og hentet barna i barnehagen, begynte bilen å trille utenfor der mange store og små vanligvis ferdes. Bilen stoppet til slutt i en grøft. Heldigvis kom ingen til skade.

Les også: Husk å blinke til venstre i rundkjøringen

4. Sjåføren stoppet for å hente posten, men bilen sto ikke i gir og hadde heller ikke på håndbrekket. Den trillet bakover gjennom en liten skog og stoppet først på baksiden av et hus, der et lite barn på trehjulsykkel nettopp hadde forlatt stedet hvor bilen stoppet. Bilen fikk store materielle skader, men heldigvis kom ingen til skade.

Les også: Kjør smart ved skolestart

5. Sjåføren parkerte bilen på tomgang utenfor garasjen sin uten å sette på håndbrekket. Mens han var inne i huset, trillet bilen bakover og traff et tre. Dette ga skader for 25 000 kroner.

Har du riktig bilforsikring?

Sist oppdatert: