Hund og katt. Snø. Skog. Vinter.

Firbente fryser også i kulda

I kulda kan våre firbente venner kan få frost- og kuldeskader. Ta ekstra hensyn, er rådet fra kjæledyreksperten.

Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson
Maren Matsson

– Én hund kan takle fem minusgrader helt fint, mens en annen vil vise tydelig tegn på å fryse. Du ser at hunden fryser når den krummer ryggen, holder halen mellom beina og skjelver, samt kan søke inntil beina til mennesker for varme, opplyser kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige, Maren Matsson.

Mange hunder kan også slite en del med potene om vinteren.

– Strøsalt på veiene kan svi. Du ser det når hunden hinker bortover, slikker seg mye på potene underveis eller stopper opp. Da kan det være lurt å legge på potefett før man går ut, unngå saltede veier eller bruke potesokker, anbefaler Matsson.

Hun legger til at snø med «skarp» skare også kan skade potene.

Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson
Maren Matsson

Avl har betydning

Raser som holdes ute og som er avlet for å tåle sterk kulde har tilpasset pels, underhudsfett og metabolisme for slikt miljø. Men mange av de andre rasene har blir avlet frem på helt andre premisser, et spesielt utseende eller bruksegenskap. Det er ikke sikkert at det er tatt hensyn til det å leve i kalde omgivelser. Alder, rase, helse, fôring og type vær vil påvirke toleranse for kulde.

– Derfor er det viktig å lese hundens kroppsspråk, sier kjæledyreksperten.

Hun minner om at eldre hunder og hunder med leddproblemer har mer behov for beskyttelse slik at leddene ikke verker. Det samme gjelder for valper.

– Du kan nesten sammenlikne det med små barn. Det kan være smart å utstyre en valt med en genser når dere skal ut på tur i kulda. Det er også viktig å ha i bakhodet at «kaldt» ikke nødvendigvis er ensbetydende med blått på gradestokken. To grader og regn vil også ofte føles kaldt.

Hvis uteaktiviteten innebærer mye stillesitting for hunden, er det enda viktigere å være påpasselig.

– Hvis turen inneholder lange stopp med pølsegrilling eller lignende, må du sørge for at hunden holder seg varm, sier Matsson.

Les også: Hunden trenger også vinterklær

Matssons fem kuldetips til hundeeiere:

  1. Legg på dekken på hunden dersom pelsen ikke er tilpasset snø og kulde
  2. Begrens turene i lengde når det er svært kaldt – gå heller flere og kortere turer
  3. Bruk potesokker om det er mye veisalt eller potene er røde og såre
  4. Skyll potene etter turen om man går på saltede veier
  5. Bruk potefett ved behov

Pus kan også fryse

Mye pels betyr ikke nødvendigvis at katten tåler lave temperaturer, ifølge Matsson.
Mye pels betyr ikke nødvendigvis at katten tåler lave temperaturer, ifølge Matsson.

Mange anser huskattene som hardføre dyr, som tåler mye vær og harde forhold. Men den typiske huskatten er opprinnelig en art fra den sørlige halvkule, og pelsen egentlig er lagd for å holde sterk varme ute – ikke for å holde kroppsvarme inne.

– Mye pels betyr ikke nødvendigvis at den tåler veldig lave temperaturer, da den kan mangle den beskyttende underpelsen, forteller Matsson.

Katter som vanligvis er ute bør få muligheten til å være inne om det blir veldig kaldt.

– I kulda bør ikke katter være lenge ute. Hvis det er vanskelig å holde den ute, bør du sørge for at den har tilgang til en lun og tørr liggeplass i ly for kulde, vind og regn. Det er også viktig at katten har tilgang til vann som ikke fryser i skålen, forklarer Matsson.

Mye pels betyr ikke nødvendigvis at katten tåler lave temperaturer, ifølge Matsson.
Mye pels betyr ikke nødvendigvis at katten tåler lave temperaturer, ifølge Matsson.

Kan få frostskader og infeksjon

På katter er kroppsdeler lengst vekk fra kroppen utsatt for frostskader. Ører, poter, nese og hale er områdene med lavest blodsirkulasjon.

– Ved en frostskade kan du se det på at huden er sår eller at katten har fått en litt hard klump på tuppen av øret eller halen. Slike skader er smertefulle og må behandles av dyrlege, sier kjæledyreksperten.

I vintermånedene er urinveisinfeksjoner mer utbredt blant både katter og hunder. Det er vanskelig å forhindre at dyret setter seg ned på kald bakke, men noe kan du gjøre for å forebygge sykdommen.

– Hvis katten eller hunden skal være ute en stund, må den ha noe varmt å ligge på. Hvis dere har vært på tur i regnvær, er det viktig å passe på at den blir tørr når dere er tilbake igjen. Du kan for eksempel bruke et håndkle og tørke over. Det samme gjelder for pus, sier Matsson.

Les mer om dyreforsikring

Sist oppdatert: