Er hunden deprimert? Det kan skyldes innbilt svangerskap

Er hunden deprimert? Det kan skyldes innbilt svangerskap

Hundetisper kan innbille seg at den blir drektig ved parring under løpetiden, selv om dette ikke er tilfellet. Det kan føre til depresjoner og fysiske plager for hunden. Kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp gir deg tegnene du kan se etter for å finne ut om din hund er rammet.

LYS GN Siri
Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Siri Martine Brandstorp. Foto: Sverre Christian Jarild

De siste 10 årene er det registrert mer enn 350 saker, forårsaket av løpetidsforstyrrelser, hvorav mer enn 220 saker er direkte tilknyttet innbilt svangerskap.

– Dessverre, dekker ingen forsikring behandlingsutgiftene til dette. Instinktene som slår inn i perioden etter løpetiden er en naturlig, hormonell beredskap for å føde, die og stelle valper. Dette henger igjen fra ulvene, der det er vanlig å dele på stellet av valpene blant tispene. For våre hunder er det derimot uten funksjon og heller til bry, sier Siri.

Les også: Dette må du tenke på når du skal velge hunderase

Siri trekker frem tre klassiske tegn på fysiske plager, som følge av innbilt svangerskap:

  1. Endring i vekt
  2. Melk i jur/slikker seg mye rundt jur
  3. Oppblåst buk

– Det kan være en fordel å gå oftere turer med tispa, hvis hun får økt appetitt, for å regulere vekten. Dersom hun også samler ting hun vokter som valper, bør dette tas vekk med en gang både for å hindre aggressive situasjoner og fordi placebovalpene kan øke melkeproduksjonen, forklarer Siri.

Les også: Allergi hos hund

Adferd som tyder på innbilt svangerskap:

  • Urolighet
  • Endret appetitt
  • Klargjør rede
  • Samler ting som symboliserer valper

– Det er forskjell på hvor sterkt tisper rammes av disse symptomene. Heldigvis går det over av seg selv, men noen blir så sterkt plaget at de må behandles. Dyrlegen kan anbefale medisiner først, men sterilisering er også en mulig behandling dersom hunden blir veldig preget, avslutter Siri.

Les mer om dyreforsikringene våre her!

Sist oppdatert:

Mer om:

FritidKjæledyr