Fire vanlige barneskader – slik håndterer du dem

Fire vanlige barneskader – slik håndterer du dem

Vi har forhørt oss med Gjensidiges barneforsikringsansvarlig Ann-Mari Tollefsrud Boge og sykepleier i SOS International Lena Hansen om hvordan man som forelder bør forholde seg på skader som ofte oppstår i barndommen.

Her er deres tips for fire vanlige barneskader:

1 – Uhell på sykkel

Boge Ann Mari Tollefsrud
Ann-Mari Tollefsrud Boge

Når barna skal lære å sykle uten støttehjul er det få som greier å holde balansen på første forsøk. For å minimere skaderisikoen anbefaler Boge derfor at læringen skjer stegvis.

– Utstyr barna med hjelm og bruk en sykkel de er vant med fra før av. Oppsøk deretter en oversiktlig plass uten trafikk. Dere kan også starte med å skru av pedalene på sykkelen, slik at barnet først venner seg til å holde balansen uten å trå, sier Boge.

Sykepleier i SOS International Lena Hansen har selv fem barn, og lang erfaring med barn og skader.

Hva er viktig å tenke på dersom ulykken er ute?

– Først er det viktig å gi trøst, slik at barnet får roet seg. Deretter bør du sjekke at barnet virker våkent, responderer normalt og ikke virker blekere enn vanlig. Undersøk så om barnet har skader som sår eller tegn til brudd, sier Hansen.

Hva gjør man hvis man mistenker hodeskade?

– Dersom barnet har slått hodet bør dere ta en liten pause, men vær klar over at hjernerystelse ofte ikke oppdages før senere. Se etter tegn som kvalme, oppkast, døsighet, klaging på vondt i hodet ved leggetid. Ved mistanke om hodeskade skal man alltid oppsøke lege, forklarer Hansen.

Les også: Slik gjør du barna tryggere på sykkel

2 – Knall og fall på lekeplassen

Lena Woll Hansen
Sykepleier, Lena Woll Hansen. Foto: SOS International.

Når barna leker hender det at de faller og slår seg.

– Mange foreldre er nok kjent med skrekkslagne situasjoner som oppstår når barnet faller og slår seg, særlig hvis barnet ser et sår som blør. Som regel er slike situasjoner mindre dramatiske enn hva såret tilsier, men noen forholdsregler kan likevel være lurt, forklarer Boge.

Hvordan håndterer man et blødende sår fra lekeplassen?

– Er såret stort bør du legge press på det for å stoppe blødningen. Alle sår bør renses, men faktisk er rent vann ofte det eneste man trenger. Har barnet falt i for eksempel sandkassen eller en sølepytt, hvor det kan ha kommet rusk og rask inn i såret, bør du vurdere stivkrampesprøyte. De fleste barn er vaksinert i barnevaksineprogrammet fra spedbarnsalder til 11-12 årsalderen, men bør friske opp vaksinen dersom det er mer enn fem år siden sist. Jeg anbefaler uansett å sette på et plaster, eventuelt med en antibakteriell krem både for å hindre infeksjon men også fordi det kan ha en psykologisk effekt på barn, sier Hansen.

Hva gjør man hvis man mistenker infeksjon i såret?

– Observer alltid utviklingen på et sår. Dersom det blir mer og mer rødt rundt selv et lite sår, kan dette være tegn på infeksjon som kan ha behov for antibiotika. Såret bør i så fall tilses av lege hvis en lokal sårsalve eller krem ikke har effekt, sier Hansen.

Les også: Når barnet skader seg i barnehagen

3 – Overtråkk på idrettsbanen

Driver barnet ditt med idretter som for eksempel fotball eller håndball, er det i større grad utsatt for bruddskader og overtråkk. Lander barnet forkjært gjør det ofte veldig vondt der og da, men smerten er som oftest kortvarig, sier sykepleieren og fortsetter:

– Det finnes imidlertid flere grader av overtråkk, og det behøver ikke nødvendigvis være så alvorlig selv om smerten er stor umiddelbart. Barnet skal ikke belaste foten mer enn til smertegrensen. Legg en ispose eller kaldt omslag rundt foten, men ikke rett på huden som ved førstehjelp. La også foten ligge høyt, sier Hansen.

Hvordan kan man vite om det er brudd i foten?

– Opplever barnet at det stikker i foten, unormal bevegelighet, nedsatt funksjon eller blålig farge rundt skadestedet kan det være brudd. Da bør dere oppsøke lege, sier Hansen.

Les også: Fant idrettsgleden bak kårde og maske

4 – Heteslag

På stranda om sommeren kan varmen bli en utfordring, og heteslag kan oppstå.

Med spedbarns– og barneforsikring fra Gjensidige kan du kontakte SOS International 24 timer i døgnet. SOS International hjelper deg blant annet med råd til alt fra sykdom til skade for både deg og barnet ditt.

Hvordan unngår man heteslag?

– Heteslag kjennetegnes ofte ved slapphet, kvalme, hodepine, irritabilitet, forvirring og varme i huden uten særlig svette. Sørg derfor for at barna drikker vann regelmessig, og sørg for å ta pauser fra solsteken ved å trekke inn i skyggen fra tid til annen. Det er lurt å ha med parasoll eller et strandtelt, sier Hansen.

Hva gjør man så, dersom barnet likevel blir rammet av heteslag?

– Får barnet ditt heteslag er det viktig å nedkjøle gradvis. Legg barnet først i skyggen og bruk kalde elementer som våte kluter eller en våt t-skjorte for å kjøle ned kroppen. Er dere innendørs kan det være lurt å åpne en fryser eller kjøleskap. Paracet bør ikke benyttes, da dette kan virke mot sin hensikt. Ikke gi barnet noe å drikke ved nedsatt bevissthet, da må du ringe 113. Det samme gjelder ved oppkast, avslutter Hansen.

Les også: Syv reisetips for familien

Få den beste behandlingen

Vi har gode støtteordninger i Norge, og heldigvis vil det offentlige være til stor hjelp når det er nødvendig. Nøl derfor ikke med å gå til legen, eller legevakten dersom du mistenker at barnet kan ha fått for eksempel infeksjon i et sår, eller et brudd i foten.

Er det offentlige helsetilbudet nok?

– I de fleste tilfeller dekker det offentlige det man har behov for. Men det kan være lurt å investere i en barneforsikring som kan bidra til å dekke ytterligere små og store utgifter. Dette kan være alt fra å få dekket mindre behandlingsutgifter hos en fysioterapeut til å bygge om huset, avslutter Boge.

Les mer om spedbarns– og barneforsikring fra Gjensidige

Bilde øverst: Shutterstock, Alena Ozerova.  

Sist oppdatert: