Seng. Hode på pute. Morgengry. Sover

Flere rammes av søvnproblemer

Stadig flere nordmenn sover dårlig om natta, og søvnproblemer har utviklet seg til å bli blant de vanligste helseplagene i landet, viser undersøkelser fra Helsedirektoratet.

Bjørn Bjorvatn
Bjørn Bjorvatn, Foto: UiB

Rundt en av tre voksne sliter ukentlig med søvnen, mens inntil 15 prosent av befolkningen har mer alvorlige og langvarige søvnproblemer, viser tall fra Helsedirektoratet.

Bjørn Bjorvatn er professor ved Universitetet i Bergen og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer. Han forklarer at alle kan ha dårlig nattesøvn innimellom, men at det er viktig å ta tak hvis problemene vedvarer.

– Søvnvansker kan føre til dårlig livskvalitet og mestringsstrategier. Lite eller dårlig søvn gjør rett og slett at du fungerer dårligere både fysisk og kognitivt i hverdagen. I tillegg viser en rekke undersøkelser at søvnvansker øker risikoen for psykiske plager, langtidssykefravær og varig uføretrygd, sier Bjorvatn.

Bjørn Bjorvatn
Bjørn Bjorvatn, Foto: UiB

En ond sirkel

I tillegg til at søvnproblematikk kan føre til psykiske plager, påpeker Bjorvatn at sannsynligheten for å utvikle søvnforstyrrelser øker betraktelig dersom du har en psykisk plage eller lidelse.

– Vi antar at mellom 50 og 80 prosent av pasientene med psykiske lidelser har søvnvansker. Dette blir fort en ond sirkel. Er du for eksempel deprimert sover du gjerne dårligere, samtidig blir du oftere deprimert når søvnen er dårlig, forklarer professoren.

Få riktig behandling

Samtidig som at forekomsten av kroniske søvnvansker har økt de siste årene, er det anslått at om lag 85 prosent av de som lider av søvnvansker ikke får behandling.

– Søvnproblemer kan skyldes en rekke forskjellige faktorer. Derfor er det viktig at de som lider av dårlig søvn gjennomgår en grundig utredning hos helsepersonell for å finne årsaken til problemene og få hjelp til riktig behandling, sier professoren, før han legger til:

– Heldigvis er det mange som kan få betydelig bedre søvn ved hjelp av gode tiltak.

Slik sover du bedre om natta

Ifølge Bjorvatn er det viktig å skille mellom søvnproblemer som er akutte og kroniske.

– Akutte søvnproblemer kan typisk forårsakes av en livskrise, og da kan sovemedisiner være nyttig. Men ved langvarige søvnproblemer er ikke medikamentell behandling å anbefale. Sovemedisiner kan føre til avhengighet og løser ikke roten til problemene. Opplæring i gode søvnvaner og teknikker vil være en langt bedre løsning, både på kort og lang sikt, forklarer Bjorvatn.

Søvnforskerens ni gode tips for god søvnhygiene:

1. Få ned adrenalinet i god tid før leggetid
Regelmessig mosjon gjør at du sover bedre om natta, men husk at trening frigir adrenalin. Avslutt derfor treningen minst tre timer før leggetid, så unngår du å være oppjaget når du skal legge deg.

2. Ikke sov på dagen
Unngå så godt det lar seg gjøre å sove på dagtid. Dersom du likevel har behov for en høneblund bør den ikke vare lengre enn 20 minutter. Sover du lengre utsetter du innsovningstiden på kvelden og reduserer søvnkvaliteten.

3. Faste tider
Det er viktig å opprettholde en fast døgnrytme, forsøk derfor å stå opp og legge deg til noenlunde samme tid hver dag, også i helgen. Døgnrytmen har avgjørende betydning for god søvn.

4. Styr unna koffein
Unngå å drikke koffeinholdige drikker som kaffe, te, cola og energidrikker på kvelden. Et generelt råd er å unngå oppkvikkende drikker etter klokken fem, men her det forskjell på hvor følsom man er.

5. Vær varsom med alkohol
Ikke bruk alkohol som sovemiddel. Selv om alkohol kan lette innsovningen, fører det til urolig søvn med flere oppvåkninger og dårlig søvnkvalitet

6. Ro på soverommet
Sørg for at det er mørkt, rolig og moderat temperatur på soverommet. Bruk gjerne maske eller ørepropper dersom det er nødvendig. Det er litt ulikt hva som er den mest optimale temperaturen for den enkelte, men kjølig luft og varm dyne er gjerne det som gjør at du sover best.

7. Få unna bekymringer
Sett av en halvtime om ettermiddagen hvor du kan tenke gjennom bekymringer og problemer. Skriv de gjerne ned og forsøk å bli ferdig med dem så du slipper å ta med deg bekymringene til sengs.

8. Finn roen
Et varmt bad eller en dusj før sengetid kan virke beroligende. Det finnes også mange gode avslapningsøvelser som kan hjelpe deg å finne roen.

9. Passe mett
Unngå å være sulten eller alt for mett når du skal legge deg.

Tren deg til god nattesøvn

Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige
Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige

Fysioterapeut i Gjensidige, Ivar Sundsbø, er enig i at gode rammer i hverdagen er viktig og påpeker at særlig fysisk aktivitet er god medisin mot dårlig nattesøvn.

– Forskning viser at man kan forbedre nattesøvnen ved å være fysisk aktiv. Trening har også en positiv effekt på stress og spenninger i kroppen, som kan være en årsak til våkenetter forklarer, fysioterapeuten.

Sundsbø anbefaler å starte med å sette seg noen enkle mål.

– En til to treningsøkter i uka kan utgjøre en forskjell, men husk at det er den totale aktivitetsmengden det kommer an på. Gå til jobb i stedet for å kjøre bil, ta trappene eller leke med barna er også gode kilder til fysisk aktivitet, avslutter Sundsbø.

Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige
Ivar Sundsbø, fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige

Skaff et sikkerhetsnett

Selv om gode tiltak kan ha stor betydning for nattesøvnen mener produktsjef i Gjensidige, Øystein Perdreau Dahl, at det også kan være nyttig å ha tenkt gjennom de økonomiske konsekvensene, dersom problemene skulle føre til sykefravær.

– Skulle du være så uheldig at psykiske eller fysiske helseutfordringer påvirker evnen din til å jobbe, kan det ha stor betydning for økonomien din. Jeg anbefaler derfor alle til å se nærmere på hvordan et lengre sykefravær eller uførhet kan påvirke privatøkonomien. De aller fleste vil se det som en fordel å ha et økonomisk sikkerhetsnett i slike tilfeller, og da vil en uførepensjon være en god løsning, sier Dahl.

Les mer om uførhet og forsikring

Sist oppdatert: