Digital ID på Posten.

Nå kan du legitimere deg digitalt

Alt du trenger er et gyldig norsk pass eller nasjonalt ID-kort og en smarttelefon med BankID-app.

– Dette er en enkel og trygg tjeneste for å legitimere seg i fysiske situasjoner. Det betyr aldri mer glemt leg, færre pass og førerkort på avveie, og ikke minst lukker vi døra for falsk leg, sier Mads Pedersen, produktsjef i BankID BankAxept.

For et tryggere og mer knirkefritt samfunn

Produktsjef Mads Pedersen i BankID BankAxept.
Mads Pedersen. Foto: BankID BankAxept

Etter at bankkort med bilde ble avviklet brukes førerkort og pass som oftest som legitimasjon. Det fører med seg flere utfordringer: Mange glemmer legitimasjon når de skal ut for å handle, og de som ikke har førerkort må bruke pass. Å bære pass med seg til daglig medfører økt risiko for tap og ID-svindel. 

– 4,5 millioner nordmenn har BankID, og flertallet bruker nå BankID-appen. Med ID-kort i BankID-appen løser vi et stort samfunnsproblem og bidrar til et tryggere og mer knirkefritt samfunn for alle som må legitimere seg, sier han. 

Fra start kan det digitale ID-kortet bare benyttes på Posten og Vinmonopolet. Fremover kan det bli mange mulige bruksområder, som uteliv, kino, konserter, biblioteker, dagligvare og hoteller.  

– Alle som trenger å sikre kundens identitet eller gjennomføre en alderskontroll kan ta i bruk tjenesten. I starten kobles tjenesten fra BankID til bedriftens system med en teknisk integrasjon for å gjennomføre kontrollen. På sikt har vi en ambisjon om å videreutvikle tjenesten for å øke datakontrollen til brukerne og gi en enda større verdi til bedriftene, sier produktsjefen.

Slik kommer du i gang med digital ID

Produktsjef Mads Pedersen i BankID BankAxept.
Mads Pedersen. Foto: BankID BankAxept

Beskytter identiteten bedre enn et fysisk kort

Kommunikasjonsrådgiver Tina Jerstad i Tenerity.
Tina Jerstad

Veldig positivt, er Tina Jerstads ord om den nye tjenesten. Hun er kommunikasjonsrådgiver i Tenerity, som jobber med å hjelpe folk som har blitt utsatt for nettkriminalitet.

– Mobilen og bankkortet er alt jeg har med meg når jeg drar ut, og når ID-kortet også finnes på mobilen, blir det enda enklere gjøre ærender som å hente pakker på Posten. Aldri mer irritere seg over at legitimasjonen ligger igjen hjemme, sier Jerstad.

Hun peker på at tjenesten beskytter identiteten din bedre enn et fysisk ID-kort.

– Når du henter frem ID-kort på BankID-appen, må du oppgi data om deg selv enten i form av ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller en PIN-kode. Du får også oversikt over hvor IDen din har blitt brukt og hvilke data som blir vist.

– Mister du ditt fysiske ID-kort, må du leve i uvissheten om noen andre vil utgi seg for å være deg. Dette slipper du nå.

Kommunikasjonsrådgiver Tina Jerstad i Tenerity.
Tina Jerstad

Gjør svindlernes jobb mer kronglete

Spørsmålet er om vi får med oss alle, sier Jerstad, og viser til at mange eldre og andre grupper i samfunnet ikke henger så godt med i den raske teknologiske utviklingen.

– Høy alder, lavere utdanningsnivå, å være pensjonist eller hjemmeværende og det å bo i områder med lav befolkningstetthet øker sannsynligheten for å falle utenfor digitalt. Dette skaper et klasseskille mellom de som faller utenfor og oss andre.

Det ser ikke ut til at svindlernes jobb blir noe enklere når vi får digital legitimasjon, heller tvert imot. En av grunnene er den nevnte autentiseringsprosessen de må gjennom, og at informasjonen om deg er skult bak en QR-kode.

– Men det vil nok dukke opp trusler som vi ikke har sett ennå. Vi er mer bekymret over at svindlere klarer å få tak i vår BankID-innlogging fordi de har blitt veldig gode på å manipulere oss. Med generativ kunstig intelligens får kriminelle dessuten veldig gode verktøy som de bruker til å forfalske informasjon og utgi seg for å være en vi stoler på, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Det lureste du kan gjøre for å forebygge ID-tyveri:

  1. Uansett hvordan du identifiserer deg er det beste rådet å aldri oppgi kodene dine eller passord til andre – selv ikke familien.
  2. Går du fortsatt rundt med ID-kort i lommeboken? Vurder om du vil legge det igjen hjemme og heller bruke ID-kort på BankID-appen.
  3. Vær samtidig veldig bevisst hver gang du logger inn med BankID. Spør deg selv: Er dette nødvendig?
  4. Det er store sjanser for at du kommer til å bli utsatt for svindel, enten via e-post, telefon eller på nettet. Forebygg ved å være oppdatert på svindelmetoder generelt, gjør deg kjent med sikkerhetsrådene. Snakk med noen hvis du er usikker.

Hva hvis man aner ugler i mosen?

Ring banken din og snakk med noen du stoler på. Ikke sitt med problemet alene!

– Har det skjedd noe kriminelt, anmeld forholdet til politiet. Sjekk innboforsikringen din, og se om du kan få gratis rådgivning og hjelp til å sjekke om det har skjedd skade, oppfordrer Jerstad.

Sist oppdatert:

Mer om:

TeknologiFritid