Rygg. Føflekk.

Flekken ble fjernet, så kom sjokkbeskjeden: – Sitter med «solskam»

Når solen tar tak om våren, frister det å kaste klærne. Sånn var det også for Mette Sørsdal, inntil hun fikk beskjeden som snudde på alt.

En aprildag i 2015 oppdaget Sørsdal en føflekk på kroppen det hadde begynt å blø fra. Sørsdals ektemann rådet henne til å oppsøke lege, og i juni samme år ble flekken fjernet.

– Jeg fikk den fjernet på en torsdag, og mandagen etter får jeg en telefon fra Haukeland sykehus. Legen sier: «Du er nødt til å komme hit», forteller Sørsdal.

Så kommer beskjeden. De har funnet kreft i føflekken som ble fjernet, av typen malignt melanom – den mest alvorlige formen for hudkreft.

– Vi var helt i sjokk. I løpet av et blunk ble verden snudd fullstendig opp-ned. Samtidig hadde jeg en sønn, ni år på dette tidspunktet, som jeg skulle ta meg av. Jeg gikk nok inn i en slags rolle på grunn av ham.

«Du blir aldri frisk»

De påfølgende månedene går Sørsdal gjennom syv store operasjoner og uker med strålebehandling. Så kommer nok en nedslående beskjed.

– På bursdagen min, i november, ble jeg fortalt at kreften hadde spredd seg til nesten alle indre organer, og at det ikke lenger gikk an å operere vekk. Immunterapi skulle bli et siste forsøk, forteller hun.

I februar 2016 starter behandlingen og tre måneder senere har spredningen stagnert, ifølge Sørsdal. Ett år senere er kreften nesten ikke mulig å spore lenger.

– Når du har hatt kreft på stadium fire, blir du aldri frisk. Jeg sier at: «Jeg er så frisk som jeg kan bli». Kreften trenger ikke komme tilbake, men den kan. Det har vært en lang prosess å avfinne seg med at jeg lever med sykdommen, og ikke i den. Hvis jeg hele tiden skulle tenkt på tilbakefall, ville ikke behandlingen vært verdt noe, sier hun og kommer med en oppfordring:

– Nyt solen, men beskytt huden og ta pauser. Det er kanskje stress med solkrem, men mer stress med føflekkreft. Selv tok jeg mye solarium som ungdom, og her har jeg kun én ting å si: Hold deg unna. I dag sitter jeg med «solskam», og føler på anger over dyrekjøpt erfaring – som kunne kostet meg livet.

På verdenstoppen i hudkreft

Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen
Ingrid Stenstadvold Ross

Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen håper at gode solvaner vil gi færre tilfeller av hudkreft på sikt. For i dag er Norge på verdenstoppen i antall tilfeller av melanom, kreftformen Sørsdal fikk påvist.

– Der ligger vi blant annet sammen med solrike land som Australia og New Zealand, sier Ross.

Hun forteller at huden «husker» alle gangene den har vært solbrent. Hvis det gjentar seg mange ganger, kan det ende med hudkreft. Det er imidlertid ikke et mål å unngå solen helt, understreker hun.

– Vi oppfordrer alle til å komme seg ut, enten det er på fjellet, ved sjøen eller i byen. Nyt solen om våren og ellers, men husk å beskytte vinterblek hud, sier Ross og tipser om Kreftforeningens råd til deg som vil nyte solen uten å bli brent.

Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen
Ingrid Stenstadvold Ross

Pass på i tiden fremover

Ved overgangen mellom vinter og vår er det viktig å huske at solstrålene er mer intense jo høyere opp du befinner deg.

– På snødekte vidder vil refleksjon fra snøen gi sterkere sol. Da er det ekstra viktig å beskytte både huden og øynene, sier Ross og anbefaler Statens stråleverns funksjon UV-varsel.

Det er viktig å beskytte seg mot skadelig stråling. Samtidig er solen helsebringende.

– Rundt 15 minutter med sommersol på armer og ansikt er nok for å produsere den daglige dosen vitamin D. Vinterstid er det viktig å få i seg vitaminet gjennom det vi spiser.

Nesten ubeskyttet mot solen

Reza Sohrabi i Dropin
Reza Sohrabi

Huden får så lite sol i vinterhalvåret at pigmentcellene nærmest går i dvale. Derfor er den nesten helt ubeskyttet mot vårsolen, forteller Reza Sohrabi, medisinsk ansvarlig hudlege hos Dr. Dropin.

– På denne tiden av året er det viktig å beskytte seg ekstra godt. Bruk solkrem med høy faktor – gjerne 30 til 50. Det gir pigmentcellene muligheten til å «våkne». Etter hvert vil de gi mer naturlig beskyttelse, og da kan du bruke litt lavere faktor, sier Sohrabi.

Folk som er godt voksne kan huske at de «aldri» ble solbrente da de var små og ute hele tiden. Tålte vi mer før?

– Nei, vi tålte ikke mer sol før ­– tvert imot. Det er den manglende solbeskyttelsen på for eksempel åttitallet som er grunnen til den høye forekomsten av hudkreft i dag. Nå er folk heldigvis mer opplyst om farene ved ubeskyttet soling.

Reza Sohrabi i Dropin
Reza Sohrabi

Så lenge er solkremen holdbar

Solkrem inneholder kjemiske midler som forringes over tid. De fleste varer fint i et år etter åpning, men hudlegen er skeptisk til å bruke solkrem som ble åpnet noe særlig før dette.

– Da kan den gi dårligere beskyttelse. Uansett håper jeg at én tube solkrem ikke varer så lenge. Man skal jo smøre på et tykt lag annenhver time så lenge man er ute, sier Sohrabi.

Både utvalget og prisforskjellene er store. Det viktigste er at man velger en med høy faktor for både UVB- og UVA-stråling. Ellers bør kremen være komfortabel å bruke og passe til din hud, tipser hudlegen.

– Hvis du blir solbrent er det viktig at du holder deg unna solen i noen dager slik at huden får tid til å leges. Avkjøl gjerne med kaldt vann eller en kjølende krem. Hvis det klør eller du har blemmer, kan salve med hydrokortison hjelpe, sier Sohrabi.

Sist oppdatert: