Dame i vinterjakke som nyter solen på stranden.

Ikke gi huden sjokk i vårsolen

Når solen tar tak om våren, frister det å kaste klærne. Det kan fort bli for mye for en hud som ennå er i vinterdvale.

Reza Sohrabi i Dropin
Reza Sohrabi

– Huden får så lite sol i vinterhalvåret at pigmentcellene nærmest går i dvale. Derfor er den nesten helt ubeskyttet mot vårsolen, forteller Reza Sohrabi, medisinsk ansvarlig hudlege hos Dr. Dropin.

– På denne tiden av året er det viktig å beskytte seg ekstra godt. Bruk solkrem med høy faktor – gjerne 30–50. Det gir pigmentcellene muligheten til å «våkne». Etter hvert vil de gi mer naturlig beskyttelse, og da kan du bruke litt lavere faktor, fortsetter Sohrabi.

Folk som er godt voksne kan huske at de «aldri» ble solbrente da de var små og ute hele tiden. Tålte vi mer før – eller var solstrålene svakere for noen tiår siden?

– Nei, vi tålte ikke mer sol før, sier hudlegen bestemt. ­– Tvert imot. Det er den manglende solbeskyttelsen på for eksempel åttitallet som er grunnen til den høye forekomsten av hudkreft i dag. Før brukte mange oljer helt uten beskyttelse mot UV-stråler. I dag er folk mer opplyst om farene ved ubeskyttet soling.

Reza Sohrabi i Dropin
Reza Sohrabi

På verdenstoppen i hudkreft

Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen
Ingrid Stenstadvold Ross

Det bekreftes av generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen. Hun håper at gode solvaner vil gi færre tilfeller av hudkreft på sikt. For i dag er Norge på verdenstoppen i antall tilfeller av melanom, den mest alvorlige formen for hudkreft.

– Der ligger vi blant annet sammen med solrike land som Australia og New Zealand, sier Ross. Hun forteller at huden «husker» alle gangene den har vært solbrent. Hvis det gjentar seg mange ganger, kan det ende med hudkreft.

Det er imidlertid ikke et mål å unngå solen helt, understreker generalsekretæren.

– Vi oppfordrer alle til å komme seg ut, enten det er på fjellet, ved sjøen eller i byen. Nyt solen om våren og ellers, men husk å beskytte vinterblek hud, sier Ross og tipser om Kreftforeningens råd til deg som vil nyte solen uten å bli brent.

Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen
Ingrid Stenstadvold Ross

Pass på i påsken

I påsken er det viktig å huske at solstrålene er mer intense jo høyere opp du befinner deg.

– På snødekte vidder vil refleksjon fra snøen gi sterkere sol. Da er det ekstra viktig å beskytte både huden og øynene, sier Ross. Hun anbefaler funksjonen UV-varsel som ligger under fanen «Rundt deg» i YR-appen.

Det er viktig å beskytte seg mot skadelig stråling. Samtidig er solen helsebringende. Kroppen trenger den blant annet for å produsere vitamin D, som vi også får i oss gjennom maten eller tilskudd.

– Rundt 15 minutter med sommersol på armer og ansikt er nok for å produsere den daglige dosen vitamin D. Vinterstid er det viktig å få i seg vitaminet gjennom det vi spiser, sier Kreftforeningens generalsekretær.

Velg riktig solkrem

Solkrem inneholder kjemiske midler som forringes over tid. De fleste solkremer varer fint i et år etter åpning, men hudlegen er skeptisk til å bruke solkrem som ble åpnet noe særlig før dette, la oss si for to år siden.

– Da kan den gi dårligere beskyttelse. Uansett håper jeg at én tube solkrem ikke varer så lenge. Man skal jo smøre på et tykt lag annenhver time så lenge man er ute, og da går det fort noen tuber per sesong, konstaterer Reza Sohrabi.

Når det gjelder solkremer, er både utvalget og prisforskjellene store. Det viktigste er at man velger en med høy faktor for både UVB- og UVA-stråling. Ellers bør kremen være komfortabel å bruke og passe til din hud, tipser hudlegen.

– Hvis du blir solbrent er det viktig at du holder deg unna solen i noen dager slik at huden får tid til å leges. Avkjøl gjerne med kaldt vann eller en kjølende krem. Hvis det klør eller du har blemmer, kan salve med hydrokortison hjelpe, sier Sohrabi.

Solfakta:

  • Sol er bra for helsa i små mengder, men vi må unngå å bli solbrent.
  • Følger du solrådene, har du betydelig lavere risiko for føflekkreft og annen hudkreft.
  • Melanom (føflekkreft) er blant kreftformene som øker mest i Norge, og vi er et av landene i verden som har størst forekomst.
  • Rundt 9 av 10 tilfeller av hudkreft i Norge har sammenheng med for mye intens sol og solarium.
     

    Kilde: Kreftforeningen

Sist oppdatert: