Mann som sitter på sengekant. Tar seg mot hodet.

Farmasøyt om medisin: – Bør være like viktig som å ha røykvarsler i huset

Hver dag rammes rundt 35 nordmenn av akutt hjerteinfarkt. Et reseptfritt legemiddel kan ha skadereduserende effekt.

Stig Henning Pedersen, driftsdirektør og farmasøyt ved Farmasiet.
Stig Henning Pedersen. Foto: Farmasiet

Legemiddelet inneholder 300 milligram acetylsalisylsyre (ASA) og går under navnet Coxor. Det er reseptfritt og godkjent for bruk ved mistanke om hjerteinfarkt, etter kontakt med 113. Fra februar i år har det vært mulig å få tak i ved norske apoteker.

– Legemiddelet er et stort gjennombrudd, og både de som er friske eller har hatt infarkt tidligere kan ha nytte av det. Sett i lys av hva det kan bidra med, bør det være like viktig som å ha røykvarsler i huset, sier Stig Henning Pedersen, driftsdirektør og farmasøyt ved Farmasiet.

Acetylsalisylsyre motvirker dannelse av blodpropp og kan bidra til at blodforsyningen til hjertet blir opprettholdt, forklarer Sigurd Hortemo. Han er overlege ved Statens legemiddelverk.

– Spesielt pasienter i risikosonen kan ha nytte av å ha acetylsalisylsyre tilgjengelig. Vi synes det er bra at det nå er utviklet et legemiddel som er skreddersydd for bruk ved mistanke om hjerteinfarkt, sier Hortemo.

Stig Henning Pedersen, driftsdirektør og farmasøyt ved Farmasiet.
Stig Henning Pedersen. Foto: Farmasiet

Raskere opptak av virkestoffet

Overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk.
Sigurd Hortemo. Foto: Statens legemiddelverk

At acetylsalisylsyre kan redusere skadeomfanget ved et hjerteinfarkt har vært kjent over lengre tid, og per dags dato finnes det syv produkter med virkestoffet på markedet, ifølge Felleskatalogen. En studie publisert i PubMed viser imidlertid at kroppens opptak av ASA går mer effektivt for seg ved å konsumeres i væskeform kontra via tablett.

– Virkestoffet er velkjent, men innpakningen er ny. Coxor består av pulver med acetylsalisylsyre og en væske som pulveret skal løses i før bruk. Dette gir raskt oppsuging av acetylsalisylsyre fra tarmen, informerer overlegen.

Dersom man ikke har Coxor for hånden, kan man bruke tabletter eller enterotabletter med acetylsalisylsyre.

– Ansatte på 113 vil gi råd om dette. I denne situasjonen er det viktig at tabletten tygges for å gi ønsket effekt.

Overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk.
Sigurd Hortemo. Foto: Statens legemiddelverk

Dette er symptomene på hjerteinfarkt

Gjennomsnittsalderen for hjerteinfarkt er 78 for kvinner og 69 år for menn, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen. De viser til følgende typiske symptomer:

  • Smerter, vanligvis lokalisert midt i brystet. Smerten kan stråle ut i armer, rygg, mage og opp i kjeven. Den endrer seg ikke med pusten. Smerten blir beskrevet som klemmende, stikkende eller sviende, og er ofte sterk og vedvarende. Den forsvinner heller ikke ved bruk av medisiner som nitroglyserin.
  • Kortpustethet som kommer plutselig
  • Kvalme og oppkast
  • Kaldsvetting, klam og blek hud
  • Angst
  • Halsbrann kan i noen tilfeller være tegn på hjertesykdom

Det er viktig å huske på at symptomene kan variere mellom kjønn, påpeker Stig Henning Pedersen.

– Kvinner kan ofte ha uspesifikke symptomer som verk i rygg, nakke, skuldre, ubehag øverst i magen og/eller tungpustethet. Dette gjør at det ikke alltid er like enkelt å oppdage symptomer på hjerte- og karsykdommer hos kvinner som hos menn, sier han.

Ring alltid 113 ved mistanke

Ved mistanke om hjerteinfarkt er det viktigste å ringe 113, understreker Sigurd Hortemo. Rådfør deg med akuttmedisinsk helsepersonell og få bekreftelse før du inntar Coxor.

– Hvis det ikke er mulig å ringe 113, kan du likevel ta legemiddelet. Det er ikke farlig å ta acetylsalisylsyre selv om det senere viser seg at du ikke har hjerteinfarkt. Eneste unntaket er kjent allergi mot acetylsalisylsyre, andre salisylater eller NSAID, avslutter han.

Sist oppdatert: