Kvinne som ikke får sove.

Sliter du med søvnen på lyse sommernetter?

Sommeren er en favoritt for mange, men for søvnen kan den skape trøbbel. Her får du tipsene til hvordan du sover deg gjennom en varm og lys sommernatt.

Søvnekspert Kornelia Beiske.
Søvnekspert Kornelia Beiske. Foto: Colosseumklinikken Medisinske Senter.

Ifølge Helsedirektoratet er søvnproblemer en av de mest utbredte helseplagene blant nordmenn. Så mye som én av tre voksne sliter med søvnen på ukentlig basis. At god søvn gir flere helsefordeler hersker det liten tvil om, men hvor negativ effekt dårlig søvn kan ha på helsen er kanskje ikke alle klar over.

– For lite søvn gir generell nedsatt funksjon på dagtid, og har vist seg å ha negative konsekvenser for vår mentale helse, sier søvnekspert Kornelia Beiske.

I henhold til Helsedirektoratets «Råd for bedre søvn» kjennetegnes insomni av personer som sliter med søvn over lengre tid.

– Det er blant annet vist at insomni gir økt risiko for utvikling av angst og depresjon, sier Beiske.

Søvnekspert Kornelia Beiske.
Søvnekspert Kornelia Beiske. Foto: Colosseumklinikken Medisinske Senter.

Lys påvirker søvnhormon

Under sommermånedene er det mange som tilbringer færre timer under dynen enn ellers.

– Vi trenger ikke nødvendigvis mindre søvn, men om sommeren våkner man gjerne tidligere om morgenen og blir ofte søvnig senere grunnet sommerlyset. Dette gjør at en del sover noe mindre om sommeren sammenliknet med vinteren, sier Beiske.

Hun påpeker at å utsette seg for lys om morgenen, kort tid etter oppvåkning, er det viktigste for å stille døgnrytmen.

– Å være ute og å være fysisk aktiv bidrar til at det blir lettere å sovne om kvelden. For sterkt lys senere på dagen eller kvelden kan imidlertid hemme utskillelsen av søvnhormonet, som heter melatonin. Da kan det igjen bli vanskeligere å sovne, sier søvneksperten.

Utskillelsen av melatonin er det som styrer søvnbehovet vårt. På dagtid er produksjonen på sitt laveste, og på natten på sitt høyeste. Det gjør at vi normalt sett føler oss søvnige, og har lettere for å sovne, når kveldstimene sniker seg innpå.

– Lyset influerer på søvnen vår ved at det påvirker når søvnhormonet utskilles i kroppen. Lyse kvelder gjør at utskillelsen av søvnhormonet hemmes, som medfører at vi blir søvnig senere på kvelden. For å unngå dette kan man for eksempel bruke solbriller utendørs på kveldstid. Det er også viktig å få til et mørkt soverom, og her kan blendingsgardiner være til god hjelp.

I tillegg til lysere netter oppleves sommervarmen plagsom for de fleste ved forsøk på å sove.

– Den ideelle soveromstemperaturen med hensyn til søvn har vist seg å være rundt 18 grader, opplyser Beiske.

Søvnekspertens syv tips:

  1. Ta en kald dusj før du legger deg
  2. Kjøl ned soverommet. Du kan for eksempel bruke ut- eller innvendig solskjerming eller vifte.
  3. Legg vekk vinterdynen og bruk en sommerdyne. På de varmeste nettene kan kun dynetrekk være nok.
  4. Vær fysisk aktiv på dagtid
  5. Spis regelmessige måltider
  6. Unngå koffein etter klokken fem. Hold kaffe-, brus- og tedrikking til formiddagen.
  7. Unngå bruk av skjerm de siste timene før leggetid. Lys fra TV, PC, nettbrett og mobil kan gjøre det vanskeligere å sovne.

Økonomisk sikkerhet i bakhånd

Øystein Perdreau Dahl i Gjensidige.
Øystein Perdreau Dahl i Gjensidige.

Dersom mangel på søvn fører til psykiske eller fysiske helseutfordringer, kan det påvirke evnene dine til å jobbe og få stor betydning for din økonomi.

– Jeg anbefaler derfor alle til å se nærmere på hvordan lengre sykefravær eller uførhet kan påvirke privatøkonomien. De aller fleste vil se det som en fordel å ha et økonomisk sikkerhetsnett i slike tilfeller, og da vil en uførepensjon være en god løsning, sier produktsjef i Gjensidige, Øystein Perdreau Dahl.

Han tipser om at det finnes flere nettbaserte ressurser som kan gi god hjelp mot søvnproblemer.

– Braive har utviklet søvnprogram både for ungdom og voksne. Programmet gir deg verktøy for å forbedre søvnen din og kan være både forebyggende og behandlende. Det er gratis for alle med privat uførepensjon i Gjensidige, sier Dahl.

Les mer om uførhet og forsikring

Øystein Perdreau Dahl i Gjensidige.
Øystein Perdreau Dahl i Gjensidige.

Sist oppdatert: