
Husk dette kortet på Europa-ferien
Skal du reise i Europa? Skaff deg Europeisk helsetrygdkort og husk reiseforsikring, er rådet fra Helfo.
– Europeisk helsetrygdkort gir deg rett til nødvendig helsehjelp hos offentlig lege eller offentlig sykehus til samme vilkår som borgerne i landet du oppholder deg i. Kortet gjelder i EØS-området og Sveits, opplyser fagkoordinator Marianne Storemyr ved Helfo servicetjenester.
På helsenorge.no finner du informasjon om Europeisk helsetrygdkort og kan bestille kortet. Det er et plastkort på størrelse med et vanlig bankkort og er gratis.
– For å få helsetrygdkort, må du i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EU/EØS-land. I en familie må alle ha sitt eget kort. Du kan bestille for deg selv og barn under 18 år som du har foreldreansvar for, sier Storemyr.
Helsetrygdkortet varer i tre år. Hvis det går ut på dato før eller mens du er på reise, bør du bestille et nytt kort i god tid før avreise, anbefaler fagkoordinatoren.
– Pandemien kan fremdeles påvirke helsetilbudet i noen av landene som er med i ordningen. Sjekk situasjonen i landet eller området du skal reise til før du drar, sier Storemyr.
Husk reiseforsikring
Europeisk helsetrygdkort er ikke en erstatning for vanlig reiseforsikring, understreker Storemyr.
– Vi anbefaler alle å ha en privat reiseforsikring, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker hjemtransport, sier hun.
Reiseekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige opplyser at en reiseforsikring dekker nødvendig hjemtransport i forbindelse med alvorlig sykdom eller skade.
– Uten reiseforsikring må dette dekkes av egen lomme, noe som kan bli svært kostbart. I tillegg dekker forsikringen blant annet tyveri, utlegg ved forsinkelser og innhenting av reiserute, avbestilling, ulykke og rettshjelp, sier Hasler.
Sjekk innreiseregler og reiseråd
De fleste steder er livet i ferd med å vende tilbake til normalen etter pandemien. Likevel har mange land innreiseregler. Du må selv undersøke reglene i landet du skal reise til. Dette må du gjøre i god tid før avreise, understreker Hasler.
– For øvrig gir ikke Utenriksdepartementet reiseråd i forbindelse med koronapandemien. Men krigen i Ukraina har ført til at myndighetene fraråder reiser til Ukraina, Russland, Hviterussland og Moldova. Det betyr at reiseforsikringen ikke gjelder ved reiser til disse landene, sier hun.
Når du skal oppholdet deg i utlandet, bør du registrere deg på reiseregistrering.no eller i appen reiseklar, anbefaler reiseeksperten.
– Da kan UD nå deg med informasjon hvis noe skjer der du oppholder deg. Det kan dreie seg om for eksempel terror, politisk uro eller naturrelaterte hendelser. Hvis du havner i en alvorlig situasjon, er det lett å bli usikker på hva som skjer og hva du bør gjøre. Da kan det å ha direkte kontakt med norske myndigheter føles trygt, sier Hasler.