Helsetrygdekort

Husk dette kortet på Europa-ferien

Skal du på ferie- eller jobbreise i Europa? Da er det smart å ha Europeisk helsetrygdkort i bagasjen. Men hva gjør du hvis du har glemt det?

Avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester. Foto: Morten Rakke
Avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester. Foto: Morten Rakke

Billetter, penger, pass og reiseforsikring. Det er huskelisten før utenlandsturen. Men én ting mangler! Europeisk helsetrygdkort hører også med når du pakker og drar på tur i EØS-området.

– Helsetrygdkortet hjelper hvert år flere tusen norske turister i EØS-land. Hvis du blir syk, gir kortet deg rett til nødvendig helsehjelp hos offentlig lege eller på offentlig sykehus til samme vilkår som borgerne i landet du oppholder deg i. Du betaler kun samme egenandel som innbyggerne der, sier avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester.

Du bestiller kortet enkelt på helsenorge.no. Dersom du ikke har tilgang til nett, kan du kontakte Veiledning helsenorge.no på telefon 23 32 70 00.

– Har du allerede et kort, er det smart å sjekke utløpsdatoen. Trenger du et nytt, kan du bestille det enkelt på helsenorge.no. Der kan du også bestille kort til ektefelle og barn, som må ha hvert sitt. Kortet er gratis, og leveringstiden er cirka ti dager, opplyser Djupvik.

Avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester. Foto: Morten Rakke
Avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester. Foto: Morten Rakke

Gjelder ikke i Tyrkia

897 000 norske borgere bestilte Europeisk helsetrygdkort i fjor. Kortet er av plast og på størrelse med et vanlig bankkort. For å få kortet, må du i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land. I tillegg til alle EU-landene, inngår Norge og Sveits i EØS-samarbeidet.

– Vær oppmerksom på at kortet ikke gjelder hverken i Tyrkia eller i den tyrkiske delen av Kypros. Disse landene er ikke medlemmer av EØS, påpeker Djupvik.

Glemt kortet?

Hvis du ikke mottar Europeisk helsetrygdkort i tide, eller glemmer å ta det med på reisen, er det smart å ha lagret telefonnummer 00 47 23 32 70 00.

– Ring dette nummeret hvis du har behov for medisinsk behandling på ferie i et EØS-land. Helfo kan da eventuelt sende en «hasteblankett» til det offentlige sykehuset eller legesenteret du befinner deg på, forsikrer Djupvik.

Les mer om helsetrygdkortet og bestill på helsenorge.no

Husk reiseforsikring

Europeisk helsetrygdkort er ikke en erstatning for, men et tillegg til, vanlig reiseforsikring.

– Vi anbefaler alle å ha en privat reiseforsikring, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker hjemtransport, sier Djupvik.

En reiseforsikring dekker nødvendig hjemtransport i forbindelse med alvorlig sykdom eller skade. Uten reiseforsikring må dette dekkes av egen lomme, noe som kan bli svært kostbart. I tillegg dekker den blant annet tyveri, utlegg ved forsinkelser og innhenting av reiserute, avbestilling, ulykke og rettshjelp.

Sist oppdatert: