Helsetrygdekort

Husk dette kortet på Europa-ferien

Skal du reise i Europa? Helsetilbudet på kontinentet kan være redusert som følge av pandemien. – Følg myndighetenes reiseråd og husk reiseforsikring i tillegg til Europeisk helsetrygdkort, er rådet fra Helfo.

Fagkoordinator Marianne Storemy ved Helfo servicetjenester. Foto: Morten Rakke
Marianne Storemyr. Foto: Morten Rakke

Planlegger du en reise i Europa i sommer? Følg myndighetenes reiseråd og husk både Europeisk helsetrygdkort og reiseforsikring på reiser i EØS-området, understreker Helfo.

Det er Helfo som utsteder Europeisk helsetrygdkort. Det gir deg rett til nødvendig helsehjelp hos offentlig lege eller offentlig sykehus til samme vilkår som borgerne i landet du oppholder deg i.

Likevel er det viktig å være klar over at det offentlige helsetilbudet kan være påvirket av koronasituasjonen, understreker fagkoordinator Marianne Storemyr ved Helfo servicetjenester.

– Før utenlandsferien bør du undersøke hvordan du kan sikre deg hvis uhellet er ute, enten det er en epidemi i landet eller ikke, sier hun.  

Fagkoordinator Marianne Storemy ved Helfo servicetjenester. Foto: Morten Rakke
Marianne Storemyr. Foto: Morten Rakke

Europeisk helsetrygdkort er gratis

helsenorge.no finner du informasjon om Europeisk helsetrygdkort og kan bestille kortet. Det er et plastkort på størrelse med et vanlig bankkort og gjelder i alle EU/EØS-land og Sveits.

– For å få helsetrygdkort, må du i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EU/EØS-land. Kortet er gratis. For øvrig har kortet en utløpsdato. Når den nærmer seg, bør du bestille et nytt kort, sier Storemyr.

Husk reiseforsikring

Reiseekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige
Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige

Europeisk helsetrygdkort er ikke en erstatning for vanlig reiseforsikring, understreker Storemyr.

– Vi anbefaler alle å ha en privat reiseforsikring, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker hjemtransport, sier hun.

Reiseekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige opplyser at en reiseforsikring dekker nødvendig hjemtransport i forbindelse med alvorlig sykdom eller skade.

– Uten reiseforsikring må dette dekkes av egen lomme, noe som kan bli svært kostbart. I tillegg dekker forsikringen blant annet tyveri, utlegg ved forsinkelser og innhenting av reiserute, avbestilling, ulykke og rettshjelp, sier Hasler.

Reiseekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige
Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige

Sist oppdatert: