Ikke glem kjæledyret i kulda – kanskje hunden trenger ny vinterjakke!
Enkelte hunder er mer sårbare for kulden enn andre. Veterinær Julia Høstmælingen gir tips til hvordan kjæledyret ditt trygt kan komme seg gjennom vinteren.
Julia Høstmælingen er veterinær hos Petrus, og advarer kjæledyr-eiere om at ikke alle dyr tåler kulden like godt.
– Raser med tykk pels og underull, som husky, malamute eller elghund, tåler kulde godt.
Mens tykk pels og underull gir naturlig beskyttelse mot kulde, har andre hunder egenskaper som gjør dem mer utsatt og derfor trenger ekstra hjelp for å holde varmen.
– Korthårede hunder, små hunder, valper, eldre hunder og hunder med helseproblemer er mer sårbare og kan ha behov for klær.
Hun forteller at det er noen deler av hundens kropp er mer utsatt for kulde og frostskader enn andre.
– Poter, ører, hale, nese, kjønnsorganer og magen er mest utsatt for kulde og frostskader fordi disse områdene har tynn hud og mindre, forteller veterinæren.
De mest utsatte kroppsdelene
For å beskytte de mest utsatte kroppsdelene, er det flere tiltak hundeeiere kan sette i verk. Veterinæren understreker viktigheten av potebeskyttelse:
– Bruk potesokker eller -sko for å unngå direkte kontakt med salt og skarpe kanter. Potesokker er spesielt nyttige i områder med mye veisalt eller skare. Husk å skylle potene med lunkent vann etter turen for å fjerne salt og smuss, og tørk godt, sier hun.
I tillegg kan potefett eller potevoks være et godt alternativ for hunder som ikke trives med sokker. Dette beskytter naturlig mot fuktighet og kulde, men må påføres jevnlig.
Eldre hunder og valper trenger ekstra omsorg
Eldre hunder og valper er spesielt sårbare i kaldt vær. Eldre hunder kan ha stive ledd som forverres i kulde, mens valper har mindre fett og dårligere evne til å regulere kroppstemperaturen.
– Begrens tiden utendørs for både eldre hunder og valper når det er kaldt. Kle dem i varme klær, og sørg for at de har en myk, varm soveplass inne. For eldre hunder med leddplager kan du også snakke med veterinær om tilskudd eller medisiner som kan lindre smerter i kulden, forklarer veterinæren.
Riktig vinterbekledning
Når det gjelder vinterklær, er både passform og materiale avgjørende for å holde hunden varm uten at den blir ubehagelig eller overopphetet.
– Klærne bør sitte tett, men ikke stramt, og dekke viktige områder som rygg, mage og muskelgrupper. Se etter plagg med vindtette og vannavvisende ytterlag, kombinert med et varmt, isolerende fôr som fleece eller ull, råder veterinæren.
Hun understreker også at pustende materialer er viktig, spesielt for aktive hunder, slik at de ikke blir for varme eller klamme.
Risiko og forsiktighetsregler
Selv om klær og sokker kan være til stor hjelp, er det viktig å bruke dem riktig. Feil passform kan føre til gnagsår, irritasjon eller redusert blodsirkulasjon.
– Sjekk jevnlig at klærne og sokkene sitter som de skal, og at potene er varme og uten tegn til sår eller irritasjon, sier veterinæren.
Hun legger til at det også er viktig å passe på at hunden ikke har på for mye klær, da dette kan føre til at det blir for varmt for hunden.
Katter kan også fryse
– Katter er generelt flinke til å finne ly, men kulde kan være utfordrende. De største utfordringene er frostskader på ører, poter og hale, samt nedkjøling (hypotermi), forteller veterinæren.
Hun advarer om at katter som søker varme også kan bli utsatt for fare, dersom de for eksempel søker ly ved bilmotorer.
– Enkelte helseproblemer hos katter kan også forverres i kunden. Kulde kan redusere kattens vanninntak og føre til urinveisinfeksjon, eldre katter med stive ledd kan risikere leddgikt og hypotermi kan være alvorlig hvis katten er ute for lenge uten varme, forteller Høstmælingen..
Hun anbefaler å sørge for tilgang til en varm og trekkfri plass utendørs, som et isolert hus eller skur.
– Sjekk jevlig at vannskålen ikke fryser og vurder å begrense utetid i svært kaldt vær.
Sist oppdatert: