Tralle med bagasje på en flyplass.

Ikke gå i pakkefella på reise

Her er ekspertenes bagasje- og flyplasstips.

Klærne ligger brettet i kofferten. Toalettvesken bugner av alt du kan tenkes å få bruk for på turen. Men hvor skal du legge nettbrettet eller laptopen? I kofferten eller i håndbagasjen?

På ferier og andre reiser er «duppedittene» kjekke å ha når man vil holde seg oppdatert eller koble av med et spill. Dessverre opplever mange at de blir ødelagte eller forsvinner.

Tøff behandling

– Det er ingen hemmelighet at bagasjen kan få tøff behandling ved av- og pålessing. Det er også kjent at ting kan bli borte. Det finnes dessverre utro tjenere blant personellet på flyplasser, sier rådgiver og reislivsekspert Lene Hasler i Gjensidige.

Reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige
Lene Hasler

I 2022 fikk vi i Gjensidige inn mellom rett i underkant av 2 200 saker som følge av tapt eller ødelagt bagasje. Mange dreide seg om nettbrett, datamaskiner og andre elektroniske apparater som var blitt ødelagte under turen.

Hasler gir følgende råd til deg som skal ha elektroniske apparater med på tur:

– Pakk dem i håndbagasjen – ikke i innsjekket koffert. Dette er ikke bare et råd, men et krav fra både forsikringsselskaper, flyselskaper og reiseselskaper. Du risikerer å ikke få erstatning hvis et nettbrett blir ødelagt i en innsjekket koffert.

Reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige
Lene Hasler

Tenk som en tyv

Gjenstander som også hører hjemme i håndbagasjen er fotoapparater og annet optisk utstyr, smykker, dyre klokker og kontanter – i tillegg til medisiner du er avhengig av.

– En grei huskeregel er å ta med seg inn på flyet alt som kan være interessant for en tyv, sier Hasler.

Vær også oppmerksom på andre ting som kan bli ødelagt. Det er ikke uvanlig å pakke vinflasker og mat i kofferten. Men flasker kan bli knust – og alle skjønner hvordan det kan gå med matvarer i en forsinket koffert.

Få tyverier på flyplassen

Kommunikasjonssjef Harald Kvam ved Oslo lufthavn.
Harald Kvam. Foto: Avinor

Tyverier i sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn forekommer svært sjeldent, maks én til tre ganger i året, opplyser kommunikasjonssjef Harald Kvam ved Avinor Oslo lufthavn.

– Det hender at det kommer innrapporteringer, men her er det ofte snakk om gjenglemte eiendeler – og ikke tyverier, sier Kvam.

Skulle du imidlertid være så uheldig å bli utsatt for tyveri, så ta kontakt med en ansatt, råder han.

– Deretter vil du bli vist til enten vektere eller politiet. Det er også en egen politipost på Oslo lufthavn, i ankomsthallen. Når det gjelder ytterligere oppfølging er det samme råd som ellers: Anmeld saken til politiet og beskriv – så godt det lar seg gjøre – hva som har skjedd.

Kommunikasjonssjef Harald Kvam ved Oslo lufthavn.
Harald Kvam. Foto: Avinor

Kommunikasjonssjefens tidsbesparende råd

Flere av oss er noe «utrente» på å fly etter de siste årene. Kommunikasjonssjefen deler fire råd som kan spare deg for tid på flyplassen:

  1. Møt når du skal – når flyselskapet sier det er fornuftig – og still forberedt.
  2. Dersom du kan sjekke inn digitalt, gjør det.
  3. Kan du printe ut egen bagasjelapp og levere på bag-drop, så gjør det óg.
  4. Har du håndbagasje og boardingkort allerede, gå rett til sikkerhetskontrollen.

I sikkerhetskontrollen minner Kvam om å tenke over hva du har på kroppen og i bagasjen før du står ved skranken for å plassere eiendeler i boksene.

– Har du tatt ut PC eller nettbrett? Hvor er mobilen? Har jeg på en stor klokke eller belte? Og hvor er posen med væske i? Alle disse tingene er lurt å ta en mental sjekk på i forkant. Da sparer du både deg selv og andre for venting, påpeker han og legger til:

– Sørg også for å ha god oversikt over egne eiendeler når du reiser. Vi opplever stadig vekk at folk glemmer igjen tingene sine.

Bil, båt og buss

Vil du vite mer?


Du finner mer informasjon under sikkerhetsforskrifter i forsikringsavtalen din og vilkårene hos transportselskapet du skal reise med

Sikkerhetsforskriftene er mest omfattende for flypassasjerer, men det er også viktig å pakke riktig på reiser med bil, båt, buss eller tog. I tillegg gjelder det å holde øye med bagasjen sin.

– Når du går ifra bilen på en parkeringsplass eller en ferge, skal verdisaker enten tas med eller legges i hanskerom/bagasjerom uten mulighet for innsyn. Du forebygger ikke tyveri ved å dekke gjenstander med en jakke eller gjemme dem under setet. Heller tvert imot, slår Lene Hasler fast.

Verdisaker hører ikke hjemme i lasterommet på bussreiser. Også på tog bør du kunne holde øye med kofferter og bager som du har plassert på anvist plass. Verdisaker har du selvsagt med deg i setet.

Har du riktig reiseforsikring?

Vil du vite mer?


Du finner mer informasjon under sikkerhetsforskrifter i forsikringsavtalen din og vilkårene hos transportselskapet du skal reise med

Sist oppdatert:

Mer om:

ReiseFritid