Flyplass. Sikkerhetskontroll. Mobil

Lider du også av “feriehjerne”?

Hvert år glemmes stadig flere, og dyrere, ting igjen på flyplassene og om bord i flyene. Dette bør du gjøre for å unngå tap og tyveri på vei hjem fra ferien.

Reiselivsekspert Lene Hasler. Foto: Sverre Christian Jarild
Lene Hasler

I sommermånedene juli og august meldes det inn 85 prosent flere saker som gjelder tap eller skade på reisegods enn resten av året, viser tall fra Gjensidige.

Det er i sikkerhetskontrollen det glemmes mest, men mange forlater også flyet uten å sjekke lommen på flysetet foran seg. Det er imidlertid ikke bare luftelementet som påvirker hukommelsen; ved vannet skjer det samme.

– Veldig mange glemmer at de har mobilen i badeshortsen når de hopper uti sjøen. Vi har også fått inn saker der bikinitoppen var tenkt som et lurt oppbevaringssted for mobiltelefonen – helt til de la på svøm og glemte å ta den ut, forteller reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige Lene Hasler.

Reiselivsekspert Lene Hasler. Foto: Sverre Christian Jarild
Lene Hasler

Se opp for lange fingre

I tillegg til egne glipp i ferien, er sommeren høysesong for lommetyveri. Dette gjelder særlig steder der mange mennesker samles, som på stranda og ved hotellbassenget.

– Unngå å la ting stå ubevoktet når du tar deg en dukkert, råder reiselivseksperten.

Hun legger til at tyvene stadig blir sleipere, og at det er vanskelig å helgardere seg.

– I juni i fjor fikk vi skademelding fra ei dame som ble frastjålet mobilen sin – den lå i BH’en hun hadde på seg, forteller Lene, og trekker frem syv tips som kan sikre deg mot store tap i ferien:

1. Få med deg alt

Se en ekstra gang under setet, ta en siste titt i hattehyllen og sjekk lommen på flysetet før du forlater plassen din. Hvis dere er flere som reiser sammen, så avtal på forhånd hvem av dere som har ansvaret for å ta et siste overblikk. Glemmer du likevel igjen noe, ta en telefon til hittegodskontoret. Det er utrolig mye som aldri blir hentet.

2. Hold deg våken på flyplassen

Det er ikke unormalt å ta seg en lur underveis på reisen, og sovende turister er ikke et sjeldent syn på flyplasser verden over. Det kan imidlertid koste deg dyrt dersom tingene dine forsvinner mens du har reist til drømmeland – forsikringsselskapet krever nemlig at reisegods/eiendeler skal være forsvarlig sikret mot tyveri, hvis ikke kan erstatningskravet minke drastisk.

3. Følg med på tingene dine

Ikke la noe ligge ubevoktet. Er dere flere sammen på stranda, del dere i grupper og la én gruppe bade mens den andre passer på alle tingene dere har med. Er du alene bør du la verdigjenstander være igjen hjemme eller på hotellet. Forsikringsselskapets krav til forsvarlig sikring mot tyveri betyr at du skal ha mulighet for å kunne gripe inn dersom noen forsøker å ta tingene dine.

4. Sørg for at bager og vesker er lukket

Det er mye vanskeligere å ta ting når man må åpne både knapper og glidelåser først, enn når ting ligger godt synlig og tilgjengelig.

5. Beskytt mot sand og vann

Oppbevar mobil, nettbrett, kamera og annet elektronisk utstyr i en plastlomme når de ikke brukes. Det er like lurt på stranda, som i båten. Og ikke minst dersom du skal padle i kajakk eller kano.

6. Vær oppmerksom mot distraksjoner

Tyver arbeider ofte i par, hvor en fanger oppmerksomheten din mens en annen forsyner seg av tingene dine.

7. Sjekk at du er riktig forsikret

Hvor godt du ønsker å forsikre tingene dine, er helt opp til deg. Det viktigste er at du er klar over hva forsikringene dine faktisk dekker. Selv om reiseforsikringen dekker veldig mye, så er du ikke dekket for alt som kan komme til å skje.

Derfor bør du vurdere om du bør ha en egen forsikring på verdifulle gjenstander. En slik forsikring bør også vurderes å ha på ting som du har med deg overalt og som derfor har større sjanse for å komme til skade eller bli borte, som briller, høreapparater og mobiltelefoner.

Har du riktig reiseforsikring?

Sist oppdatert: