Unge som koser seg ute med mat og drikke

NOLO i vinden blant unge

Trenden med ingen (NO) eller lite (LOw) alkohol har fått tydelig fotfeste blant dagens unge, ifølge generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til.

Randi Hagen Eriksrud. Foto: Av-og-til
Randi Hagen Eriksrud. Foto: Av-og-til

Tall fra Ungdata har gjennom flere år vist at unge drikker mindre. I tillegg, viser tall fra Folkehelseinstituttet at den gjennomsnittlige debutalderen har økt de siste årene.

– Mange velger rett og slett å ikke begynne å drikke i det hele tatt, forteller Eriksrud. Hun synes det er positivt at det har blitt «trendy» å droppe alkoholen.

– Tidligere har det gjerne vært sånn at jenter kan ha blitt spurt om de er gravide, andre har blitt spurt om de går på antibiotika, om de ikke har drukket på fest. Litt for mange har tidligere opplevd å måtte ha en grunn til å ikke drikke. Derfor er det flott at det nå har kommet en trend som øker aksepten for å kutte ned eller kutte ut alkoholen, sier Eriksrud. 

Hun tror NOLO-trenden kan ha blitt forsterket av at det har kommet flere gode, alkoholfrie alternativer i butikkhyllene.   

– Sparkling tea, kombucha og hylleblomstsaft er eksempler på god drikke, som både passer til middag og fest, sier Eriksrud, og legger til:

– Det er tydelig at mange setter pris på å kunne kose seg på fest, uten å få ødelagt morgendagen.

Randi Hagen Eriksrud. Foto: Av-og-til
Randi Hagen Eriksrud. Foto: Av-og-til

Unge prioriterer helsa

Willy Pedersen. Foto: UiO
Willy Pedersen. Foto: UiO

Professor i sosiologi ved Universitet i Oslo Willy Pedersen mener økt helsefokus er en av årsakene til at NOLO-trenden har oppstått. 

– Flere spiser mer vegetarmat, følger kostholdsplaner og trener. Mye alkohol, som gjør oss fyllesyke og gir redusert ytelse dagen derpå, passer dårlig inn i en slik livsstil, sier Pedersen. 

Sosiologen sier presset om å gjøre det bra, er sterkt blant dagens unge. 

– Mye tyder på at unge er mer veloppdragne og hjemmekjære. De bruker mer tid på skole og er opptatt av å lykkes. I tillegg bruker de mer tid på sosiale medier og internett generelt, forklarer Pedersen.

Willy Pedersen. Foto: UiO
Willy Pedersen. Foto: UiO

Sammensatt risikobilde

Selv om unge drikker mindre, forklarer Pedersen at det fortsatt er viktig å være bevisst på risikofaktorer knyttet til alkoholinntak. 

– Det er en kjent sak at alkoholpåvirkning reduserer dømmekraften, og mange kan gjøre ting de angrer på i fylla. Samtidig er det viktig å påpeke at vi ikke ser noen sammenheng mellom et normalt alkoholkonsum i ungdomstiden og det å havne på utsiden av samfunnet, sier Pedersen, og legger til: 

– Unntaket er de som begynner å drikke tidlig og de som ofte drikker seg sterkt beruset. I disse gruppene ser vi ofte flere risikofaktorer som dårlig tilpasning på skolen, atferdsproblemer og mindre omsorg i hjemmet.

Andre utfordringer blant dagens unge

Ann-Mari Tollefsrud Boge
Ann-Mari Tollefsrud Boge

Ann-Mari Tollefsrud Boge i Gjensidige er positiv til NOLO-trenden er positiv, men påpeker at det er flere, og til dels nye, utfordringer blant unge i dag som må belyses.

– Flere unge opplever symptomer på stress, angst og søvnproblemer. I tillegg er det flere unge som rapporterer om psykiske helseplager, sier hun.

Boge tror det er viktig at unge får den kompetansen de trenger til å håndtere hverdagen.

– Det dreier seg om å mestre livet, både jobben og studiene. Da tror jeg opplysning og kompetanse er viktige faktorer, sier hun, og trekker frem den nettbaserte helsetjenesten Braive som et eksempel på nye digitale verktøy som kan hjelpe unge til å mestre stress, angst og depresjon.

Ann-Mari Tollefsrud Boge
Ann-Mari Tollefsrud Boge

Sist oppdatert: