Veps på en pære.

Vepsemånedene er her – når blir stikk farlige?

Cirka én til to mennesker dør årlig av vepsestikk i Norge, ifølge vepsekontroll.no. Her er tegnene som kan indikere fare på ferde.

Insektforsker Lars Ove Hansen blant noen planter i Kenya.
Lars Ove Hansen. Foto: Karsten Sund, Naturhistorisk museum

Vi befinner oss i de såkalte vepsemånedene: august og september. Bakgrunnen for det kan insektforsker Lars Ove Hansen ved Naturhistorisk museum informere om.

– Når høsten kommer, går den befruktede vepsedronningen i dvale. På våren våkner hun og flyr ut for å finne en egnet plass til å bygge nytt bol. Dronningvepsen legger egg som senere blir til larver hun fôrer opp, sier Hansen og fortsetter:

– Etter hvert klekker voksne arbeiderveps og tar over produksjon av bol, celler og avkom. Når arbeidervepsen mater en larve, får den en sukkerdråpe i retur, noe som på sikt gjør den «avhengig». Bolet vokser seg større og større, og stadig flere arbeidere kommer til. Normalt når denne utviklingen en topp i august og september.

Insektforsker Lars Ove Hansen blant noen planter i Kenya.
Lars Ove Hansen. Foto: Karsten Sund, Naturhistorisk museum

Blir «sukkernarkomane»

Aktiviteten i bolet reduseres gradvis når høsten gjør sitt inntog, opplyser forskeren. Dronningen legger færre egg og produksjonen vil etter hvert flate ut, for deretter å kollapse.

– Arbeiderne blir rett og slett arbeidsledige. De har ikke lenger noen funksjon i samfunnet. På jakt etter sukker, som de nå ikke får i bolet, flyr de ut og leter, forteller han.

Og på dette tidspunktet har vepsene blitt «sukkernarkomane» og aggressive.

– Da kan de bli en plage rundt frokostbolet eller forstyrre utendørsmiddagen. Denne fasen kan falle på forskjellige tidspunkt, avhengig av været, men vanligvis sensommer eller tidlig høst.

Dette er tegnene du må være oppmerksom på

Allmennlegespesialist Halima Chaudhary i Eyr
Halima Chaudhary

Ved stikk i munn og hals skal lege alltid kontaktes, da det kan føre til at slimhinnene hovner opp og hindrer luftpassasjen. Det opplyser allmennlegespesialist Halima Chaudhary i Eyr – legene på mobil.

– Får du et stikk som gir følgende symptomer, må lege oppsøkes øyeblikkelig, understreker Chaudhary og viser til følgende:

  1. Pustevansker
  2. Brystsmerter
  3. Utviklende utslett og hevelse
  4. Hodepine
  5. Svimmelhet
  6. Kvalme
  7. Sammensnøring av luftrøret eller brystkassen

– Dette kan være tegn på en allergisk reaksjon, som kan være livstruende.

Allmennlegespesialist Halima Chaudhary i Eyr
Halima Chaudhary

Mange stikk kan være livstruende

Den allergiske reaksjonen oppstår fordi immunforsvaret reagerer på giften og setter i gang en kjedereaksjon der flere organer blir påvirket, ifølge Chaudhary.

– Hvorfor noen reagerer allergisk overfor vepsestikk og andre ikke, vet man ikke med sikkerhet, forteller hun.

I utgangspunktet kan man ikke få en allergisk reaksjon første gang man blir stukket av veps. Men blir man stukket av mange veps samtidig, kan man få en så stor mengde gift sprøytet inn at det kan utløse en sjokkliknende tilstand:

– Ett til to vepsestikk er ikke farlig for de fleste mennesker. Ti til 15 stikk kan medføre feber, men er ikke livstruende for ikke-allergiske mennesker. Blir man stukket av mer enn 15 veps på én gang, kan det være livsfarlig, sier Chaudhary og legger til:

– I begge tilfeller skal nødtelefon kontaktes med det samme. Man skal fortelle hva som har skjedd og hvor den syke befinner seg.

Finnes vaksine for allergikere

Har du allergi mot veps og tidligere hatt en alvorlig allergisk reaksjon på vepsestikk, kan du vaksineres mot fremtidige kraftige reaksjoner.

– Behandlingen kalles hyposensibilisering og foregår gjennom at legen sprøyter inn svært små doser vepsegift under huden, så kroppen opparbeider en toleranse mot allergenet. I tillegg vil legen din sannsynligvis skrive ut en adrenalinsprøyte, også kalt EpiPen, som du selv kan injisere hvis du skulle bli stukket på nytt, forklarer legen.

Diagnose settes ved hjelp av en blodprøve som måler forekomst av IgE mot vepsegift, opplyser Landsforeningen for hjerte- og lungesyke på sine nettsider. Eyr kan henvise deg, eller barnet ditt, til blodprøve for allergi. Dette er kostnadsfritt for deg som har behandlingsforsikring eller utvalgte reiseforsikringer i Gjensidige.

Legens råd for å slippe unna veps:

  1. Unngå parfymebruk.
  2. Ha ikke stearinlys stående på bord utendørs. De slipper ut karbonoksid, som gjør vepsene mer aggressive.
  3. Plasser gjerne en skål med sukker eller noe annet søtt langt vekk fra der du sitter, som avledning.
  4. Bruk en vepsefelle.
  5. La være å spise dessert og andre søtsaker utendørs i vepsenes aggressive periode, i slutten av august og begynnelsen av september.

Sist oppdatert: