Bamse på gulvet. Barnerom. Krybbe. Teppe

Så mye koster det å få barn

Har dere barn på vei, og er bekymret for hvordan det vil påvirke privatøkonomien? Her får dere tips til hvordan dere kan unngå unødvendige kostnader i spedbarnstiden og få god kontroll på familieøkonomien.

Ifølge SIFOS referansebudsjett bør man påregne om lag 2 000 kroner per måned til helt grunnleggende babyutgifter det første året. Ståle Solem i Gjensidige Bank sier imidlertid at mange foreldre opplever å bruke langt mer.

–Det kan være vanskelig å skille mellom det som er helt nødvendig og det som egentlig ikke er så farlig. Og det bugner av tilbud på mer eller mindre nyttige ting til nybakte foreldre der ute, sier Solem – som selv har fire barn.

Unngå «kjekt-å-ha»

Ståle Solem i Gjensidige Bank
Ståle Solem i Gjensidige Bank.

I tiden før barnet kommer til verden går de fleste til innkjøp av en rekke «babyting». Typiske eksempler er stellebord, babyseng, bilsete og trillevogn, som de fleste gjerne får bruk for. Solem sier det kan være lurt for spesielt førstegangsforeldre å rådføre seg med andre småbarnsforeldre i omgangskretsen for å unngå klassiske bomkjøp.

–Prioriter det mest essensielle i første omgang. Er du i tvil om hva dere egentlig trenger, hør med andre som relativt nylig har hatt spedbarn og lytt til deres erfaringer, sier han.

Solem sier det fort kan bli en svært dyr tid, om man kjøper alt mulig som kan komme til nytte.

– Ofte kan det være lurt å se an litt, og avvente med å kjøpe ting som «babycall», bæresele eller vippestol før man eventuelt ser et konkret behov for dette i deres hverdag. Det er mange «kjekt å ha»-produkter ute på markedet, men det viktigste er at dere som foreldre er trygge på at barnet har det bra, sier Solem.

Ståle Solem i Gjensidige Bank
Ståle Solem i Gjensidige Bank.

Mye kan kjøpes brukt

Spedbarnsfasen varer kun noen måneder, og mye av utstyret har følgelig en like kort brukstid. Solem oppfordrer derfor foreldre til å sjekke hva som kan kjøpes brukt.

– Noen ting bør av sikkerhetshensyn kjøpes nytt, men det er likevel mye som kan kjøpes og selges brukt, som for eksempel barnevogn, stellebord, klær og badebalje. På bruktsider og -apper kan man fort finne produktene til under halv pris av det de koster i butikken, noe som kan gi store besparelser totalt sett. Skal dere imidlertid kjøpe bilsete, anbefaler jeg å kjøpe helt nytt eller så nytt som mulig for å være sikker på at det innfrir sikkerhetskravene, sier Solem.

Trenger ikke være så dyrt

Ifølge SIFOs referansebudsjett bør man påregne drøye 4500 kroner i måneden med et spedbarn i hus. Solem sier det er mulig å leve etter dette, men at de aller fleste nok ender med å overskride denne summen, om en ser på totalkostnadene.

– Om man planlegger godt og klarer å prioritere, trenger ikke de første månedene å bli veldig dyre. Like fullt er det viktig å være klare over at dette er kun et minimumsbudsjett, som ikke tar høyde for justeringer familien kanskje må foreta seg i hverdagen. For eksempel er maksprisen på barnehage 2990 kroner i måneden, en pris mange familier opplever å måtte betale fullt ut. Mange er også nødt til å flytte for mer plass, eller har behov for en større bil når de får barn, forklarer Solem.

Mange sparer også litt hver måned, for eksempel litt av barnetrygden. Før man gjør dette bør man vurdere om man skal spare i barnas eller eget navn, og hvilke spareformer som passer din familie best.

Noe Solem likevel anbefaler å «investere» i er gratis spedbarnsforsikring:

Spedbarnsforsikring fra Gjensidige er gratis, og gir dere ekstra trygghet dersom noe skulle skje. Du må huske å tegne forsikringen før barnet fyller tre måneder, og den varer til fylte seks måneder. Etter dette bør dere vurdere barneforsikring, som gir ekstra økonomisk handlingsrom for familien dersom uhellet er ute, avslutter Solem.

Sist oppdatert: