Håndballspiller Camilla Herrem i kamp. Foto: Bo Amstrup/NTB

Sjonglerer toppidrett og mammarollen

Å kombinere forelderrollen med å være toppidrettsutøver kan være utfordrende. For Camilla Herrem er god planlegging en viktig suksessfaktor.

Håndballspiller Camilla Herrem med sønnen Theo i armene.
Camilla Herrem med sønnen Theo. Foto: privat.

For to og et halvt år siden ble Herrem og mannen Steffen Stegavik foreldre til sønnen Theo.

– Å bli mamma var som å tre inn i en helt ny verden. Å komme hjem og gjøre ting jeg aldri har gjort før. Det var veldig spesielt i begynnelsen, men utrolig kjekt, sier håndballspilleren og fortsetter:

– Det er en verden med så mye kjærlighet. Og, det er så gøy å se hvor fort de lærer og utvikler seg, og hvordan de får sin egen lille personlighet - helt fantastisk.

Herrem forteller at resultatet av en kamp ikke lenger preger henne på samme måte som det gjorde tidligere.

– Før jeg fikk Theo kunne jeg ha spilt kamp, for så å komme hjem og tenke på kampen til dagen etterpå. Hvis vi hadde tapt, var det nesten sånn at jeg «glemte» å sove. Man er jo så forbanna på seg selv. Når jeg nå kommer hjem etter kamp og møter Theo, forsvinner alle tanker om håndball på sekundet. Gleden man får når man ser ungen sin overskygger det, sier hun.

Håndballspiller Camilla Herrem med sønnen Theo i armene.
Camilla Herrem med sønnen Theo. Foto: privat.

Planlegging er viktig

For håndballspilleren var det viktig å ha ting på stell før hun fikk barn. Etter ett år i nytt hus på hjemstedet Sola, føltes tiden moden for familieforøkelse.

– For mange vil nok tidspunktet aldri føles helt perfekt for å få barn. Uavhengig av om man lever av håndball eller noe annet. For min del var det flere mesterskap jeg ønsket å delta i, men på et tidspunkt bestemte vi oss for at: «nå prøver vi», sier Herrem.

I tillegg til å spille for det norske landslaget, spiller Herrem for klubben Sola Håndball. Der har hun mannen sin som trener. Det medfører timeplaner som til tider krasjer.

– Vi er ofte borte samtidig, og er derfor avhengige av å få hjelp av min mor og foreldrene til Steffen. For vår del handler det om å planlegge godt frem i tid, sier Herrem.

Fleksibilitet i hverdagen

Til forskjell fra mange andre, har håndballspilleren en jobb som stort sett foregår på ettermiddag- og kveldstid. I hverdagene begynner treningene klokken fem.

– At jeg ikke har en åtte- til fire-jobb, gjør at jeg kan være fleksibel på mye, og jeg føler jeg får mye tid. Om morgenen for eksempel, kan Theo og jeg våkne opp og ta oss god tid. Først spise frokost og leke litt, så i barnehagen. Vi trenger ikke hive oss av gårde klokken åtte. Jeg er glad i de morgenene hvor vi kan kose oss og ta det helt med ro, sier Herrem.

Med både en mamma og pappa som lever av håndball, er det kanskje ikke overraskende at toåringen allerede ser ut til å ha en interesse for idretten.

– Jeg synes det er kjekt å kunne ta han med i hallen og kaste litt ball, så får han sett litt på hva moren og faren hans har drevet på med i alle disse årene. Nede i kjellerstua har han fått eget mål, og der kan han stå og kaste ball i flere timer. Han har nok blitt bitt av basillen, han óg, sier hun med et smil om munnen.

En håndballkarriere på toppnivå fører med seg et betydelig antall reisedøgn. Når man har en liten én hjemme, føles det ikke alltid like greit å pakke kofferten.

– Noen ganger må jeg være borte i lenger perioder, ofte i forbindelse med mesterskap. Det er det jeg synes er det desidert tøffeste med å spille på landslaget. De ukene er tøffe, innrømmer Herrem.

Utelukker ikke flere barn

Å bli mamma har gitt mersmak for håndballspilleren. En utvidelse av familien er derfor ingen fjern tanke.

– Jeg kunne godt tenkt meg et barn til. Med to søsken vet jeg selv hvor knyttet søsken kan være, og jeg vil at Theo skal kunne oppleve det samme. Men når det blir, vet vi ikke ennå, sier Herrem.

Har du noen råd til andre der ute som har et ønske om å kombinere toppidrett med familielivet?

– Det viktigste er nok at man vet at ting kan fungere ganske så normalt. En annerledes hverdag blir det selvfølgelig, men så lenge man planlegger og får hjelp der man kan, kan man fint kombinere foreldrerollen og toppidrett.

Foto, øverst: Bo Amstrup / PA Photos / NTB

Sist oppdatert: