Slik får du mest ut av pappapermen
I 2018 ble fedrekvoten utvidet fra 10 til 15 uker, som et ledd av en tredeling av foreldrepermisjonen. Dette gjør at flere fedre har lengre tid hjemme med den lille. Men hvordan får du mest ut av pappapermen?
Noen velger å reise bort, mens andre prøver å være mer sosiale. Likevel går ikke alltid ting helt etter planen. Dette er noe pappa og blogger Thomas Sekkingstad, kjent som «Vidunderpappa», erfarte da han tok fatt på sin første pappaperm i 2007. Slik beskriver han hvordan pappapermen ble.
Ikke helt som planlagt
– Foran den første pappapermen tenkte jeg at jeg endelig skulle jeg få hodet over vannet og få gjort alle de tingene jeg hadde utsatt. På listen min sto blant annet oppussing, få besøkt personer jeg hadde forsømt, og jeg hadde avtalt med arbeidsgiver at jeg skulle bistå et par prosjekt innimellom. I tillegg hadde jeg jo et par serier jeg endelig kunne se meg opp på, forteller Sekkingstad.
Mange velger å reise på ferie under pappaperm. Kan dere egentlig ha det bedre hjemme? Foto: Shutterstock
Slik skulle det derimot ikke bli, og han beskriver den første dagen i pappaperm slik:
– Det var virkelig ikke den dans på roser som jeg hadde tenkt meg. Jeg sto opp lenge før arbeidstid, ungen trengte konstant menneskelig kontakt for ikke å bli urolig og det var mye gråting. Hun sov kun 45 minutter av gangen, og sånn fortsatte det. Jaja, tenkte jeg, jeg har enda ti uker igjen, humrer «vidunderpappaen».
Gikk på smell
– I fjerde uke, etter å ha gått gjennom samme type dager stort sett hele veien, gikk jeg rett og slett på en liten smell. Ikke en sånn smell der jeg måtte få medisinsk behandling og lå langstrakt på gulvet, men jeg fikk meg absolutt en liten tankevekker. Alle de planene jeg hadde, alle avtalene jeg hadde gjort, samt alt arbeidet jeg ikke hadde sett på, lå som tunge bører på skuldrene.
Det var etter dette Sekkingstad forsto at barnet måtte settes i fokus for at pappapermen skulle bli en suksess.
– Jeg avlyste en del personlige avtaler, la vekk prosjekter, godtok at jeg kanskje ikke kom til å se meg opp på favorittseriene og valgte å fokusere 100 prosent på grunnlaget for pappapermen, nemlig min førstefødte, forklarer han.
Som en fulltidsstilling
Ifølge Sekkingstad var det da han så på pappapermen som en fulltidsjobb at ting gikk bedre.
– Jeg begynte å gå middels lange turer med barnevognen, forsøkte meg også på babykino, og vi lekte på gulvet hjemme i leiligheten. I Norge har vi mange muligheter til å finne på ting sammen med barna, og mye av det behøver slettes ikke være dyrt. Det er rett og slett oppfinnsomheten som setter begrensninger, sier bloggeren, som i dag er far til tre.
– Ja, jeg skulle gjerne brukt mer tid på å besøke slekt og venner. Det er fantastisk å ha mulighet til å være sammen med andre voksenpersoner i en slik periode. I tillegg opplevde jeg at flere barselgrupper var ganske kvinnedominerte, noe som gjorde at jeg nok ikke var så ivrig der. Dette har jeg riktignok hørt at er i endring nå, i takt med den økende trenden av antallet fedre som tar permisjon, sier Sekkingstad.
Lurer du på hvordan du får mest ut av pappapermen?
Her er fem tips fra «Vidunderpappa» Sekkingstad:
- Legg en slagplan på hva dere skal gjøre, som lar seg gjennomføre i praksis. Husk at én aktivitet om dagen stort sett er godt nok.
- Gå turer, gjerne sammen med andre, men ikke legg lista for høyt. Selv en kort tur i parken eller nærområdet kan gjøre underverker for humøret til både far og barn.
- Husk at pappapermen er som en fulltidsjobb. Du bør derfor unngå å ha for mange andre forpliktelser og gjøremål, som alt fra oppussing av hjemmet til å bidra i jobbprosjekter, i denne perioden.
- Aldri glem stellebaggen! Bleie, flaske og «you name it» – ikke legg ut på tur uten å sørge for at alt er på plass i vognen.
- Sjekk ut om det er noen morsomme barselaktiviteter å melde seg på i området du bor. Ettersom 70 prosent velger å ta ut pappaperm øker også tilbudet av «pappavennlige» aktiviteter.