Fjellnatur

Unike turminner

Det er lyst lenge, luften er frisk, og temperaturen er behagelig. Sensommeren er en perfekt tid for å nyte naturen, både for store og små. Her følger noen nyttige tips fra DNT til hvordan dere kan få mest mulig ut av tiden og omgivelsene.

Mari Stephansen i DNT
Mari Stephansen i DNT. Foto: DNT, Marius Dalseg Saetre

Du har kanskje barnebarn, og disse har skole- og barnehagefri frem til midten av august. I tillegg er deres foreldre gjerne tilbake på jobb og trenger bistand til barnepass. Hva er vel da bedre enn å gripe dagen med en opplevelsestur i naturen sammen med barnebarna?

– I Norge finner du turopplevelser like utenfor stuedøra di. Selv om du bor midt i byen skal du ikke gå langt før du kommer til en grønn lunge eller et turområde, forteller Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i DNT.

Hun mener det er enkelt å finne en tur som passer både for store og små med litt planlegging.

– På vår nasjonale turportal UT.no finnes det en drøss av turforslag, og ikke minst, en komplett oversikt over hytter landet over. Bare DNT har 550 hytter fordelt fra nord til sør, kyst til skog og høyfjell, sier Stephansen. 

Hun opplyser at det på grunn av koronaviruset nå er påkrevd å forhåndsbestille plass på hyttene.

Mari Stephansen i DNT
Mari Stephansen i DNT. Foto: DNT, Marius Dalseg Saetre

La barna ta del i planlegningen

For å få med barna fra første stund kan det være lurt å «selge inn» turen litt i forkant. Entusiasme og en positiv innstilling smitter over på barna, ifølge Stephansen.

– Planlegg turen sammen med barna, og gjør det til en aktivitet i seg selv. Å få være delaktig gjør noe med motivasjonen både før og under turen. Bestem dere for om målet med turen er en bestemt destinasjon, en gitt rute, en aktivitet eller bare mat og drikke ved et skogsvann eller på en topp i nærheten. Det er lettere for barna å glede seg til turen om de vet litt på forhånd, sier Stephansen.

Det er imidlertid opp til de voksne å sørge for at turens lengde passer alle.

– Husk at turen skal være et godt minne for dere alle, så ikke legg lista alt for høyt. Start i det små. Husk at veien er målet, det er underveis på turen at de gode samtalene kommer og man tar seg tid til å leke, forteller hun.

Markerte løyper viser vei

Det finnes mange vakre turmuligheter i hele landet, ifølge Stephansen.

– DNT har 22.000 kilometer merkede sommerruter over hele landet, turmulighetene er nær sagt uendelige. Løypene viser vei mellom hyttene, og bringer dere til vakre utsiktpunkt forteller Stephansen, og legger til: 

– DNT har også mange arrangerte turer nå på sensommeren som besteforeldre fint kan ta med barnebarn på. 

Barnas turvettregler

For en vellykket og barnevennlig tur kreves det tilrettelegging fra oss voksne.

Her er Stephansens fem tips til en vellykket utflukt med barnebarna:

1. Pakk med nødvendig utstyr. Mat, drikke og varmt tøy er viktig for en vellykket tur. Husk sjokolade til pauser og motbakkene.

2. La barna gå foran og bestemme tempo, gi rom for å stoppe opp, leke og oppleve underveis.

3. Ta dere tid til å snakke om det dere ser og opplever, lytt til fuglene og se hva dere finner av insekt og dyrespor.

4. Knall og fall kan fort skje når barna er på tur i naturen, ha gjerne med plaster og enkelt førstehjelpsutstyr i sekken.

5. Snu i tide. Turen bør heller være litt for kort, enn litt for lang. Da blir det lettere få med barna på tur neste gang.

Har du riktig barneforsikring?

Sist oppdatert: