Båter. Brygge. Somme. Sol.

Slik stopper du tyveri fra båten

Sommeren er høysesong for tyveri av – og fra – småbåter. De siste årene har det vært en stor økning i stjålne motorer. Her er tipsene som forebygger tyveri.

– Det begynte med at jeg fikk en telefon fra basen i båthavna. Han fortalte at det hadde vært kjeltringer på ferde. Mange motorer var stjålet, deriblant min, forteller Thor Georg Sælid fra Kolbotn.

Der motoren pleide å henge på Sælids båt, står det nå bare noen bolter igjen. Og slik ble den uheldige båteieren en del av statistikken, som viser at antallet tyverier av og fra båter ligger stabilt på rundt 1 300 i året.  Det er særlig motorer som er ettertraktet, og tyveriene fremstår ofte som godt organisert. Mye tyvegods blir fraktet ut av landet, ifølge politiet.

Store verdier

Kommunikasjonssjef Arne Voll
Kommunikasjonssjef Arne Voll

Tall fra Finans Norge viser at forsikringsbransjen i 2018 utbetalte cirka 60 millioner kroner. Omlag 25 prosent av sakene gjaldt båtmotorer, og gjennomsnitterstatningen var 45 000 kroner.

– Marinaer langs kysten og sjøer har lenge vært rene godtebutikker for organisert kriminalitet. I år merker vi at båtsesongen er godt i gang, også for tyvene. Vi forventer at det også i år vil være mange båteiere som kommer til tom kai, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Han peker på at de fleste er nøye med å låse døren til bolig og bil, men at det i mange småbåthavner ligger båter og utstyr som er mer eller mindre usikret.

– Mange tenker nok ikke over at motor med 50 hestekrefter har en verdi på 50 000 kroner. Verdien på en motor med 100 hester er gjerne det dobbelte av dette, sier Voll.

Kommunikasjonssjef Arne Voll
Kommunikasjonssjef Arne Voll

Ny tyveritrend

Tyvene går etter alt fra små «putremotorer» til motorer med flere hundre hestekrefter, viser statistikken. Høyest i kurs står nyere utenbordsmotorer opp mot 50 HK.

– I det siste har vi fått flere meldinger om at undervannshus, den nedre delen av en påhengsmotor, blir tatt. Disse er lett å stjele og omsette, og har kan ha en verdi på flere titalls tusen kroner, sier Voll, som mener slike tyverier er en ny trend.

Billig å sikre båten

Thor Georg Sælid oppfordrer hver enkelt båteier til å sikre motoren og annet utstyr på båten sin så godt de kan.

– Båten min lå i en trygg havn. Inngangen var sperret slik at man ikke kunne komme inn med bil. Likevel lyktes tyvene med å få med seg store verdier, sier han.

Arne Voll sier man kan sikre båtmotoren sin for noen få hundrelapper og oppover.

– Det gir betydelig større sjanser for at du får beholde både utstyr og gleden over en fin båtsommer.

Slik forebygger du båttyveri

  • Sørg for at utenbordsmotor og hekkaggregat er fastlåst eller boltet til båten – eller innelåst i bygning
  • Monter FG-godkjente gjenfinningssystemer i båten og/eller på mer kostbare utenbordsmotorer
  • Bruk lås på hengerfestet når du oppbevarer båt og motor på henger
  • Løst utstyr skal være innelåst i båten eller bygning
  • Fjern viktig motordel eller monter skjult hovedbryter
  • Bruk helst båthavner som har vakthold
  • Merk motoren med Securmark. Det gjør den mindre attraktiv å stjele og lettere å finne.

Velg riktig forsikring

Pål Sætershagen, ansvarlig for båtforsikring
Pål Sætershagen, ansvarlig for båtforsikring

Det er alltid kjedelig å bli utsatt for tyveri, men en god forsikring vil kunne begrense det økonomiske tapet.

– Alle båteiere bør forsikre farkosten sin. Det er blant annet båttypen, verdien og hvordan man bruker båten som er avgjørende for hvilken forsikring man bør velge. Skal for eksempel forsikringen dekke et bredt spekter av skader, eller er det tilstrekkelig med kun brann- og tyveridekning, sier Pål Sætershagen, som er ansvarlig for båtforsikring i Gjensidige.

Les mer og sammenlign båtforsikringer

Pål Sætershagen, ansvarlig for båtforsikring
Pål Sætershagen, ansvarlig for båtforsikring

Sist oppdatert: