Kua Line med blod rundt seg.

En brusboks kostet Line livet

Å kaste søppel i naturen kan ha fatale konsekvenser for dyrene. Forferdelig vondt, sier bonden om smertemarerittet kua hans opplevde i fjor.

En påskedag i fjor oppdaget plutselig bonden Birger Hetland at den ene kua hans, Line, ikke oppførte seg som normalt. Dyret var tydelig preget av nedsatt allmenntilstand og manglende appetitt. Da Hetland gikk inn i fjøset påfølgende dag, lå det blodpøler utover gulvet.

– Jeg så at hun ble stadig dårligere og kontaktet veterinær. Like etter ble det konstatert kvast, forteller Hetland.

Tydelige smerter

Kua Line rett før hun ble avlivet.
Line rett før hun ble avlivet. Foto: privat

Det ble forsøkt å føre en magnet ned i magen på kua, men til ingen nytte. Magneten vil normalt sett trekke til seg metallobjekter, men bitene Line hadde fått i seg stammet fra en brusboks av aluminium – som ikke er magnetisk. Det endte med at hun måtte avlives.

– Når du ser et dyr med så tydelige smerter, er det ikke kjekt å være bonde. Det var rett og slett forferdelig vondt. Dyrene er som en del av familien her, sier han.

Hadde det ikke vært for brusboksen noen slang fra seg på jordet til Hetland, ville Line vært i live i dag.

– Enda vanskeligere er det å avfinne seg med når utfallet skyldes pur latskap og kunnskapsløshet. Folk må tenke over hva det å kaste søppel i naturen potensielt kan forårsake.

Kua Line rett før hun ble avlivet.
Line rett før hun ble avlivet. Foto: privat

Flere tilfeller enn i 2020

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige
Pål Rune Eklo

Kvast er betegnelsen på en fordøyelsesforstyrrelse som skyldes at skarpe gjenstander opptas via fôr. Lidelsen er svært smertefull for dyret og kan ha dødelig utfall.

– Hvert år får vi henvendelser knyttet til storfe som har dødd eller blitt avlivet som følge av skarpe gjenstander gjennom fôret. Ikke sjeldent er synderen søppel som vi mennesker kaster ifra oss i beiteområder eller langs veien, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

I 2021 ble det rapportert om over 1400 tilfeller av kvast hos kyr, okser og kalver, ifølge tall fra Kukontrollen. En økning på nesten ti prosent fra året før. I flere av tilfellene er metallbokser, som øl- og brusbokser, årsak.

– Havner de i slåmaskinen, males de til små biter i dyrefôret som er svært vanskelig å oppdage. Søppelrydding i forkant og bruk av magneter for å fjerne metallbiter tar dessverre ikke alt, forklarer Eklo.

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige
Pål Rune Eklo

Som å spise barberblader

Å få i seg disse bitene vil føles som å spise barberblader. Dyret klarer heller ikke sortere ut fremmedlegemer i fôret selv, og bitene vil dermed bli med ned i magen.

– Dette er nok en god grunn til å ikke kaste søppel i naturen. Dyret kan få store indre blødninger, betennelser og i verste fall en smertefull død, advarer Eklo.

Gjensidiges husdyrforsikring gir erstatning i slike tilfeller, både for dødsfall og driftstapet som oppstår i etterkant. For Birger Hetland lå sistnevnte på bortimot 80 000 kroner.

– Men det er en mager trøst sammenliknet med de lidelsene dyret blir utsatt for, for ikke å snakke om tapet av et godt dyr, avslutter kommunikasjonssjefen.

Sist oppdatert:

Mer om:

LandbrukDyrene