Bil. Snø. Nedbør. Kaldt

En trivelig langtur med bil er fullt mulig!

Her er tipsene til hvordan du kan bidra til bedre trafikkflyt, mindre bilkø og en hyggeligere biltur – selv med utålmodige barn i baksetet.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø.
Jan Fleinsjø

Med mange timer igjen å kjøre, en endeløs bilkø foran oss og barn som mistet tålmodigheten allerede i utkjørselen hjemme, er det lett å lure på hvorfor i all verden vi begir oss ut på langtur i bil – igjen.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø mener det er grep man kan ta for å gjøre langturen mer behagelig både for en selv og andre trafikanter.

– Bilkø som ikke oppstår på grunn av rushtrafikken, skyldes ofte at det har skjedd uhell. Da er det viktig å unngå «glanekø», som følger av at mange bilister ikke kjører normalt forbi ulykkesstedet, men heller bremser ned for å ta en kikk. Dette fører til at køen forplanter seg videre, sier Fleinsjø.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø.
Jan Fleinsjø

Planlegg turen

Han legger også vekt på at det er viktig å planlegge kjøreturen godt om vinteren.

– Når du skal på langtur, er det lurt å se på værmeldingen slik at du kan forberede deg deretter. Husk å ha med varme klær i bilen, i tilfelle man skulle være uheldig å få motorstopp eller liknende, for det kan jo ta litt tid før hjelpen kommer, sier han og fortsetter:

– Kjør etter forholdene og ikke la deg påvirke av at trafikken, og en eventuell bilkø, bygger seg opp bak. Da er det bedre å stoppe og heller slippe dem forbi, sier Fleinsjø.

Vær oppmerksom på glatte strekninger

Underkjølt regn og isete partier er noe man iblant ser på norske vinterveier. Det kan medføre at det blir ordentlig glatt.

– Hvis det har vært kaldt og man deretter får et værskifte, vil bakken holde lenger på kulden enn luften. Regndråper som holder en temperatur på under null grader, men som likevel ikke har fryst til is, vil fryse idet de treffer bakken, forteller Fleinsjø.

Det er vanskelig å få øye på slike partier, da de kommer svært brått på. Fleinsjø råder derfor til å vise varsomhet når man er ute og ferdes i perioder med fare for underkjølt regn. 

– Når vi har væromslag og/eller temperaturen nærmer seg null, bør vi forvente oss underkjølt regn og isete partier. Da er det viktig at vi er ekstra oppmerksomme i skyggeområder, avslutter bilmekanikeren.

Legg inn pauser

Fleinsjø sier det er viktig med både tilstrekkelig mat og hvile, og at det er en god idé å legge inn noen stopp underveis.

– Pauser i langkjøringen er viktig for å motvirke sjåførtretthet, særlig når det er mye trafikk og krevende kjøreforhold. Om dere er flere i bilen som kan kjøre, så kan det også være lurt å bytte litt på hvem som kjører, sier han.

Et annet tips er å sørge for underholdning til utålmodige passasjerer i baksetet.

– De fleste av oss har nok opplevd at flere timer i bil kan være en prøvelse for de minste, og da kan det være en god idé å ha aktiviteter som bilbingo eller nettbrett med film, lydbok eller musikk tilgjengelig for barna. Bare husk å sikre nettbrettet og andre løse gjenstander i kupeen. Dette gjøres enkelt og det finnes mange ulike monteringsadaptere til bil, sier Jan.

I tillegg oppfordrer han til å ha med nakkestøtte om barna skal sove i baksetet, og tepper til å legge over dem for å holde varmen.

– Barn bør ikke ha på seg for tykke klær under sikkerhetsbeltet i bil. Dette kan minske sikkerheten ved en eventuell kollisjon, og et teppe vil nok også være mer komfortabelt for barna, avslutter bilmekanikeren.

Her er Fleinsjøs tre tips for bedre trafikkflyt og mindre bilkø:

  1. Unngå å lage din egen lomme
    Ved køkjøring er det viktig at man følger trafikken og ikke lager en egen lomme for selv å ha best mulig flyt. Det resulterer i at andre kommer imellom og bremsingen forplanter seg bakover i rekken, og skaper enda mer bilkø.
  2. Unngå filbytte 
    Unngå bytting av fil hvis det er dårlig åpning. Dette kan ofte gjøre vondt verre, da det skaper en nedbremsing i filen du bytter til. Som regel er det best å holde seg i den filen man allerede står i.
  3. Kjør frem til filen slutter
    Man bør kjøre helt frem til der filen slutter når man skal inn på en vei, for å unngå «trafikkpropp». En naturlig fletting, der annenhver bil kjører inn, vil gi best flyt.

Sist oppdatert: