Bil. Snø. Nedbør. Kaldt

En trivelig langtur med bil? Fullt mulig!

Her er bilmekanikerens tips til hvordan du kan bidra til bedre trafikkflyt og mindre bilkø, og selv få en hyggeligere biltur. Selv med utålmodige unger i baksetet.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø.
Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

Med mange timer igjen å kjøre, en endeløs bilkø foran oss og barn som mistet tålmodigheten allerede i utkjørselen hjemme, da er det lett å lure på hvorfor i all verden vi begir oss ut på langtur i bil – igjen.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø sier at det er grep man kan ta som kan gjøre langturen mer behagelig både for en selv og andre trafikanter.

– Bilkø som ikke oppstår på grunn av rushtrafikken, skyldes ofte at det har skjedd uhell. Og da er det viktig å unngå «glanekø», som følger av at mange bilister ikke kjører normalt forbi ulykkesstedet, men heller bremser ned for å ta en kikk. Dette fører til at køen forplanter seg videre, sier Jan.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø.
Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

Planlegg turen

Han legger også vekt på at det er viktig å planlegge kjøreturen godt om vinteren.

– Når du skal på langtur, er det lurt å se på værmeldingen slik at du kan forberede deg deretter. Husk også å ha med varme klær i bilen om man skulle være uheldig å få en motorstopp eller lignende, for det kan jo ta litt tid før hjelpen kommer, sier han og fortsetter:

– Kjør etter forholdene og ikke la deg påvirke av at trafikken, og en eventuell bilkø, bygger seg opp bak. Da er det bedre å stoppe og heller slippe dem forbi, sier Jan.

Legg inn pauser

Han sier det er viktig med både tilstrekkelig mat og hvile, og at det er en god idé å legge inn noen stopp underveis.

– Pauser i langkjøringen er viktig for å motvirke sjåførtretthet, særlig når det er mye trafikk og krevende kjøreforhold. Om dere er flere i bilen som kan kjøre, så kan det også være lurt å bytte litt på hvem som kjører, sier han.

Et annet tips er å sørge for underholdning til utålmodige passasjerer i baksetet.

– De fleste av oss har nok opplevd at flere timer i bil kan være en prøvelse for de minste, og da kan det være en god idé å ha aktiviteter som bilbingo eller nettbrett med film, lydbok eller musikk tilgjengelig for barna. Bare husk å sikre nettbrettet, og andre løse gjenstander i kupeen. Dette gjøres enkelt og det finnes mange ulike monteringsadaptere til bil, sier Jan.

I tillegg oppfordrer han til å ha med nakkestøtte om barna skal sove i baksetet. Og tepper til å legge over dem for å holde varmen.

– Barn bør ikke ha på seg for tykke klær under sikkerhetsbeltet i bil. Dette kan minske sikkerheten ved en eventuell kollisjon, og et teppe vil nok også være mer komfortabelt for barna, avslutter bilmekanikeren.

Her er Jans tre tips for bedre trafikkflyt og mindre bilkø:

  1. Unngå å lage din egen lomme
    Ved køkjøring er det viktig at man følger trafikken og ikke lager en egen lomme for selv å ha best mulig flyt. Det resulterer i at andre kommer imellom og bremsingen forplanter seg bakover i rekken, og skaper enda mer bilkø.
  2. Unngå filbytte 
    Unngå bytting av fil hvis det er dårlig åpning. Dette kan ofte gjøre vondt verre, da det skaper en nedbremsing i filen du bytter til. Som regel er det best å holde seg i den filen man allerede står i.
  3. Kjør frem til filen slutter
    Man bør kjøre helt frem til der filen slutter når man skal inn på en vei, for å unngå «trafikkpropp». En naturlig fletting, der annenhver bil kjører inn, vil gi best flyt.

Sist oppdatert: