Familie med refleks går over fotgjengerfelt på kvelden

Refleksen kan ha gått ut på dato

De fleste vet at refleks er viktig for å bli sett, særlig nå i høstmørket, men færre er kjent med at refleksen kan gå ut på dato. Og vet du egentlig hvor på kroppen refleksen bør plasseres for å være så synlig som mulig for andre trafikanter?

Ifølge Trygg Trafikk vil bruken av refleks øke tiden en bilist har til å reagere fra to til ti sekunder. Denne ekstra tiden kan utgjøre en livsviktig forskjell. Derfor er det viktig å ha en refleks som fungerer som den skal.

Refleks er forbruksvare

Morten Johansen i Trygg Trafikk.
Morten Johansen i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk.

Seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, sier slitasje over tid vil gjøre at de fleste reflekser virker dårligere. Han oppfordrer derfor foreldre til å ta med barna på en årlig reflekstest for å sortere ut utgåtte reflekser.

– Finn frem alle refleksene i huset, både gamle og nye. Heng opp refleksvester, refleksbånd og andre reflekstyper i et mørkt rom. Bruk så en lommelykt for å finne ut hvilke reflekser som fortsatt gjør jobben sin, og hvilke som må byttes ut, råder Johansen.

Johansen mener det er lurt å engasjere barna i jakten på de dårlige refleksene.

– Læring gjennom lek gir en praktisk forståelse som gjør det lettere for barna å skjønne viktigheten av refleksbruk. Når dette læres på deres premisser er sannsynligheten også større for at de selv velger å bruke refleksen når de skal ut i mørket, sier Johansen, før han fortsetter:

– Den 17. oktober er den nasjonale «Refleksdagen». Det kan være en fin anledning til å sette refleksen på dagsordenen i hjemmet.

Morten Johansen i Trygg Trafikk.
Morten Johansen i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk.

Hvor skal refleksen henge?

For voksne anbefaler Johansen å la refleksen henge i knehøyde. Da er den på samme nivå som billyktene, og reflekterer derfor lyset fra bilen optimalt. For de minste er det imidlertid andre regler som gjelder.

– Barn er naturligvis lavere og bør derfor ha refleksene hengende høyere på kroppen for at de skal være på samme nivå som billyktene. Refleksvest, et refleksbånd rundt armen, eller reflekser som kan festes på skolesekken eller ytterjakken er derfor å anbefale. Triller du barnet ditt i vogn, bør du utstyre både deg selv og vognen med refleks på alle sider.

Johansen sier foreldrene også bør sjekke at barnet synes fra alle vinkler.

– Bruk gjerne flere reflekser, så barnet kan ses fra ulike kanter. Små reflekser kan fort forsvinne i jakker og skjerf, velg derfor gjerne reflekser med litt størrelse, råder Johansen.

Gatelys skaper falsk trygghet

Mange tror at refleks er overflødig i tettbebygde strøk med mye belysning, men ifølge Johansen skjer de fleste fotgjengerulykkene nettopp i byen.

– Gatebelysning skaper en falsk trygghet, og mange tror at det ikke er nødvendig med refleks når de går i områder med gatelys. Det er galt. Selv om du ser bilen, ser ikke bilisten nødvendigvis deg, forteller Johansen.

Barna flinkest

Petter Hegle i Gjensidige.
Petter Hegle i Gjensidige. Foto: Privat.

Tall fra Trygg Trafikk viser at kun fire av ti voksne mennesker bruker refleks i mørketida. Det er altfor få, mener rådgiver i skadeavdelingen i Gjensidige, Petter Hegle.

– Refleks er en billig livsforsikring, derfor bør både store og små alltid bruke minst én refleks når de ferdes ute i høstmørket.

Skal vi tro Hegle er barna flinkere enn både ungdom og voksne til å bruke refleks.

– Mange foreldre passer på at barna bruker refleks når de skal ut, men så glemmer de ofte seg selv. Her må voksne huske på at de også er rollemodeller, sier Hegle før han avslutter:

– Med stadig mørkere dager, er refleksen en enkel måte å redusere risikoen for å bli påkjørt i trafikken. Både barn og voksne har lite å stille opp med dersom bilen ikke ser deg. Derfor kan det å gå gjennom gode refleksrutiner hjemme være en nyttig påminnelse for hele familien.

Petter Hegle i Gjensidige.
Petter Hegle i Gjensidige. Foto: Privat.

Sist oppdatert: