Halloween. Barn. Knask eller knep.

Ber spøkelsene om å bruke refleks

De siste fem årene er det meldt om over 2000 påkjørsler av fotgjengere på landsbasis. Mange av disse ulykkene skjer i mørket.

Arne Voll
Arne Voll

31. oktober er det Halloween, og mange håpefulle og utkledde barn vil gå langs veiene. Flere av de mørke kostymene skremmer ikke bare dem som får barna på døra. Mange bilister får seg også en støkk, ifølge kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

– I mørke kostymer og uten refleks, er det nesten umulig for en bilist å få øye på barna. Selv med gatebelysning, sier Voll.

Han oppfordrer bilister til å være ekstra observante denne kvelden.

Arne Voll
Arne Voll

Ikke alltid bilisten ser barnet

Småbarnsforelder? Sjekk om du har forsikringene du trenger

Voll sier at det selv for observante bilister kan være krevende å se fotgjengere en mørk høstkveld. Oppfordringen hans til foreldre er derfor krystallklar.

– Selv om barnet ser bilen, ser ikke alltid bilisten barnet. Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres imidlertid betraktelig ved bruk av refleks. Kle derfor barna med refleks eller sy inn reflekser i kostymene. Med litt kreativitet kan det bli kule effekter som gjør det moro for barna å bruke refleks, sier Voll.

Bare om lag fem prosent av de som blir skadet bruker refleks. Hvert år dør i gjennomsnitt mellom 10 og 20 fotgjengere i trafikken i Norge. Rundt 100 fotgjengere blir alvorlig skadd, mens ca. 450 blir lettere skadd.

– Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på Halloween, avslutter Voll.

Har du riktig bilforsikring?

Les mer om barneforsikring

Småbarnsforelder? Sjekk om du har forsikringene du trenger

Sist oppdatert: