Halloween. Barn. Knask eller knep.

Ber spøkelsene bruke refleks

Mange påkjørsler av fotgjengere skjer i mørket. Refleks kan utgjøre forskjellen på liv og død, påminner seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll

De siste fem årene er det meldt om nærmere 1500 påkjørsler av fotgjengere på landsbasis, og en stor andel av ulykkene finner sted i mørket. Det viser tall fra SSB. Av den grunn er det viktig at bilister er ekstra på vakt i dag, når mørkkledde barn sprer seg langs veiene, lyder beskjeden fra kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

 – Uten refleks i kostymet blir det nesten umulig for en bilist å få øye på barna – selv med gatebelysning. Bilister må være ekstra observante denne kvelden, sier Voll.

Les også: Dårlige unnskyldninger for å droppe refleksen

Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll

Refleks kan være avgjørende

Bare om lag fem prosent av de som blir skadet bruker refleks. Hvert år dør i gjennomsnitt mellom 10 og 20 fotgjengere i trafikken i Norge. Rundt 100 fotgjengere blir alvorlig skadd, mens cirka 300 blir lettere skadd.

– Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, så gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på Halloween, sier Voll.

Voll sier at det selv for observante bilister kan være krevende å se fotgjengere en mørk høstkveld. Oppfordringen hans til foreldre er derfor krystallklar.

– Selv om barnet ser bilen, ser ikke alltid bilisten barnet. Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres imidlertid betraktelig ved bruk av refleks. Kle derfor barna med refleks eller sy inn reflekser i kostymene. Med litt kreativitet kan det bli kule effekter som gjør det moro for barna å bruke refleks, sier Voll.

 Småbarnsforelder? Sjekk om dere har forsikringene dere trenger

Så mye mer synlig er du med refleks

Seniorrådgiver Hans Martin Sørensen i Trygg Trafikk
Hans Martin Sørensen

Barn er lavere av vekst og dermed mindre synlige langs veien, spesielt når det er mørkt, advarer seniorrådgiver Hans Martin Sørensen i Trygg Trafikk.

– Barn er også mer impulsive, og det kan oppstå farlige situasjoner i trafikken dersom de ikke er sammen med en voksen. I mørket er fotgjengere generelt vanskeligere å oppdage for andre trafikanter, samtidig som de er langt dårligere beskyttet mot skader ved ulykker sammenliknet med personer i bil, sier Sørensen.

Som fotgjenger uten refleks er du først synlig for bilføreren på mellom 25 og 30 meters hold. Er refleksen på, er du synlig på hele 140 meters hold når bilen du møter bruker nærlys, ifølge Sørensen.

– Da har bilføreren ti sekunder, i stedet for to, på å reagere. Ofte er det forskjellen på liv og død.

Seniorrådgiver Hans Martin Sørensen i Trygg Trafikk
Hans Martin Sørensen

Billig investering i egen sikkerhet

Selv i områder med god gatebelysning trenger du refleks, påpeker seniorrådgiveren.

– De fleste ulykkene fotgjengere utsettes for skjer i byene, og som oftest når folk skal krysse gaten. Lys fra butikker, biler og andre kjøretøy gjør at du, som går til fots, blir grå og lite synlig i bybildet. Bruk derfor alltid refleks, uavhengig av om du beveger deg i opplyste bygater eller er ute i terrenget.

Trygg Trafikks reflekstelling for 2020 viser at nordmenn stadig blir flinkere på refleksbruk. Likevel er det fortsatt et stort forbedringspotensial, da over halvparten lar refleksen ligge når de skal ut i mørket.

– Tellingen omfatter kun voksne personer. Det betyr at det ikke finnes konkrete tall over refleksbruk blant barn, men av erfaring vet vi at de er flinkere til å bruke refleks, sier Sørensen og avslutter:

– Refleks er en billig investering i egen sikkerhet. Det er enkelt å ta i bruk og har stor effekt. Jo mer refleks du bruker, jo mer synlig blir både barn og voksne i mørket.

Sørensens seks reflekstips:

  1. Fest refleks på alle jakker og bager.
  2. Heng refleksen(e) i knehøyde.
  3. Bruk refleks på både armer og ben. Reflekser som beveger seg når du går er mest synlig.
  4. Bruk flere reflekser, slik at du er synlig fra alle kanter. Jo mer refleks du bruker, jo mer synlig er du.
  5. Bytt ut refleksvesten etter 20 til 30 vask. Refleks påføres slitasje gjennom vask, og vil etter hvert virke dårligere. Det samme gjelder om du har refleksvester som brukes mye og er to til tre år gamle.
  6. Test reflekseffekten ved å lyse på refleksen med en lommelykt i et mørkt rom, og se om den fortsatt lyser godt. Å sammenlikne effekten med en ny refleks kan gi en pekepinn.

Sist oppdatert: