Halloween. Barn. Knask eller knep.

Ber spøkelsene bruke refleks

De siste fem årene er det meldt om over 2000 påkjørsler av fotgjengere på landsbasis. Mange av disse ulykkene skjer i mørket.

Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll

Selv om Halloween-feiringen i 2020 kan bli litt annerledes, må bilister fortsatt være ekstra på vakt for håpefulle og utkledde barn langs veiene 31. oktober, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

 – Flere av de mørke kostymene skremmer ikke bare dem som får barna på døra. Mange bilister får seg også en støkk! Uten refleks i kostymet blir det nesten umulig for en bilist å få øye på barna. Selv med gatebelysning. Så bilister må være ekstra observante denne kvelden, sier Voll.

Les også: Dårlige unnskyldninger for å droppe refleksen

Arne Voll i Gjensidige
Arne Voll

Refleks kan være avgjørende

Voll sier at det selv for observante bilister kan være krevende å se fotgjengere en mørk høstkveld. Oppfordringen hans til foreldre er derfor krystallklar.

– Selv om barnet ser bilen, ser ikke alltid bilisten barnet. Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres imidlertid betraktelig ved bruk av refleks. Kle derfor barna med refleks eller sy inn reflekser i kostymene. Med litt kreativitet kan det bli kule effekter som gjør det moro for barna å bruke refleks, sier Voll.

Bare om lag fem prosent av de som blir skadet bruker refleks. Hvert år dør i gjennomsnitt mellom 10 og 20 fotgjengere i trafikken i Norge. Rundt 100 fotgjengere blir alvorlig skadd, mens ca. 450 blir lettere skadd.

– Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på Halloween, avslutter Voll.

Småbarnsforelder? Sjekk om dere har forsikringene dere trenger

Sist oppdatert: