Dame holder hånd under lunkent vann i vasken.

Dette skal du gjøre hvis du brenner deg

Det skjer så fort. Kaffekoppen velter, og du gjør det du har lært – holder hånden under iskaldt vann. Men ikke all barnelærdom er riktig ...

PIkke bruk is til å kjøle ned brannsår lastikkirurg Maria Vatne
Maria Vatne

Mange tror at det er iskaldt vann som gjelder ved brannskader, men det stemmer ikke, forteller plastikkirurg Maria Vatne i Dr.Dropin. 

–  Lunkent vann er det beste. Det er mest skånsomt mot huden og gir mindre risiko for at kroppstemperaturen synker. 15 grader på vannet er anbefalt, tenk på temperaturen ved et kaldt bad i sjøen. Det viktigste med nedkjølingen er å starte raskt. Det vil begrense varmeutviklingen i vevet. I tillegg er nedkjøling smertelindrende. Avkjøl gjerne i 20 minutter eller lenger, opplyser Vatne. 

PIkke bruk is til å kjøle ned brannsår lastikkirurg Maria Vatne
Maria Vatne

Ikke bruk is til å kjøle ned brannsår

Farmasøyt Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1 poengterer at vannet skal være temperert.

– Ikke bruk is, det kan skade huden ytterligere. Videre er det viktig å begrense nedkjølingen til den delen av kroppen som er forbrent. Men hvis skaden er omfattende, er det lunkent vann i dusjen eller badekaret som gjelder, sier Fredrikson. 

Farmasøyt Kari Skaug Fredrikson
Kari Skaug Fredrikson

Farmasøytens tommelfingerregel er at du oppsøker lege hvis brannsåret er større enn håndflaten – og uansett hvis det er ansiktet, innsiden av hånden eller kjønnsorganet som er skadet. 

Små vannblemmer skal du la være i fred. Hvis blemmen er stor, skal den stikkes hull på. Da er det smart å få en lege til å vurdere såret, anbefaler Maria Vatne. 

Hun minner om at det er viktig å forebygge infeksjon når huden er «åpen». Du kan dekke såret med en steril kompress eller bandasje. 

– Eller legg på en bit plastfolie fra kjøkkenskuffen før du drar til legen, tipser Vatne. 

Farmasøyt Kari Skaug Fredrikson
Kari Skaug Fredrikson

Hvor stor og dyp er skaden?

Når hun får inn pasienter med brannsår, ser hun etter to ting:  

  1. Omfanget, altså hvor stor del av kroppen som er forbrent. Dette regnes i prosent av kroppens overflate. 
  2. Hvor dyp skaden er. Forbrenninger blir kategorisert som første, andre eller tredje grads brannskade. 

– Disse to faktorene avgjør hvor alvorlig skaden er og hvilken behandling som er nødvendig. Første- og andregrads brannskader gror stort sett av seg selv. Ved tredjegrads og dype andregrads brannskader er det nødvendig med operasjon, sier Vatne.

Ta ekstra hensyn med barn i huset

Barn og skåldingsskader er en vanlig problemstilling for legen. Ofte dreier det seg om barn som får innholdet i for eksempel kopper og vannkokere over seg. 

– Vær nøye med sikkerheten når du har små barn i huset. Sett alltid varme ting utenfor barnas rekkevidde, og sørg for at de ikke kan få tak i ledningen til vannkokere og lignende, understreker Vatne.

Kan kremer hjelpe?

Når mindre brannsår gror, kan du gjerne bruke produkter som lindrer, for eksempel Aloe Vera-gel. For å hindre at huden sprekker opp, kan det også være fint å smøre med en mild fuktighetskrem, er Kari Skaug Fredriksons tips.

– Ved større eller mer alvorlige forbrenninger er det behov for oppfølging av lege og eventuelt antibakterielle sårsalver for å forebygge infeksjon, sier hun.

Førstehjelpsskrin og reiseapotek

Det er lurt å ha førstehjelpsutstyr hjemme – og et lite reiseapotek når du er på ferie, mener Fredrikson. Reiseapoteket bør inneholde branngelé eller brannkompress i tilfelle du ikke har tilgang til vann. Sårrens, som saltvann eller sårdesinfeksjon, plaster, sterile kompresser og sårlukkingsstrips er kjekt å ha både hjemme og på reise. 

– Er uhellet ute, er hovedregelen at du først kjøler ned såret med lunkent vann i minst 20 minutter før du vurderer å kontakte lege. Er skaden stor, må du selvsagt ringe lege så fort som mulig, sier Fredrikson.

Sist oppdatert:

Mer om:

HelseMedisin