Mann ved baseng. Syk og sliten.

Disse sykdommene får vi på ferie

Det er ingen hemmelighet at nordmenn er reiseglade. Et resultat er at stadig flere blir syke og trenger medisinsk behandling på utenlandsreiser. Reisefeberen koster.

Reiseekspert Lene Hasler i Gjensidige
Reiseekspert Lene Hasler i Gjensidige

I 2018 betalte norske forsikringsselskaper ut nesten én milliard kroner i erstatning til personer som trengte medisinsk behandling i utlandet. Dette er mer enn en tredobling på ti år, viser tall fra Finans Norge.

– Vi reiser stadig mer og til mer eksotiske strøk enn før. Dermed er det ikke unaturlig at vi også er mer utsatt for sykdom og skader, sier reiseekspert Lene Hasler i Gjensidige.

Hun peker på at det alltid er kjedelig når en reise blir ødelagt, men at det er bra at folk følger forsikringsselskapenes oppfordring om alltid å ha en god reiseforsikring med i bagasjen.

– Da er du i hvert fall sikret hjelp hvis det skjer noe uventet og akutt på reisen. Alternativet kan i verste fall være at du ikke får assistansen du trenger i en vanskelig situasjon, og det er ikke å anbefale, slår Hasler fast.

Reiseekspert Lene Hasler i Gjensidige
Reiseekspert Lene Hasler i Gjensidige

Reisesykens topp 5

Hva blir vi syke av? Gjensidige fører ikke nøyaktig statistikk. Men basert på erfaring med mange tusen saker, oppgir reiseeksperten denne topp 5-listen.

1) Mage og tarm

Nye steder, nye bakterier. Hvem har vel ikke opplevd å bli dårlig i magen på ferie? Mage- og tarmproblemer kommer ofte som følge av bakteriesmitte på hotell eller cruiseskip, matforgiftning – eller også som følge av en annen bakteriekultur enn vi er vant til.

2. Luftveier

Mange får luftveisinfeksjon eller blir forkjølet allerede første dag i ferien. Dårlig luft på flyet eller aircondition på rommet er vanlige årsaker.

3. Øre og hals

Øre- og halsbetennelser oppstår gjerne etter mye bading. I tillegg blir en del smittet via vannet i badebassenget, ifølge Hasler.

4. Fall og bruddskader

Hvem som skader seg avhenger litt av sesong, opplyser reiseeksperten.
– Sommerstid fordeler skadene seg nokså likt på turister av begge kjønn og i alle aldersklasser.

5. Stikk og bitt

Et lite myggstikk er da ikke noe å klage over? Nja, det er faktisk en del reisende som må til lege på grunn av stikk som har blitt infisert og av den grunn svir ekstra mye.

– En ny trend er at folk får Denguefeber, en sykdom som påføres av smittebærende mygg i tropiske områder. Den kalles også «breakbone disease» på grunn av den sterke smerten som følger med sykdommen, som for øvrig medfører influensalignende symptomer, forteller Hasler.

I tillegg får Gjensidige inn meldinger om skader som følge av hunde- og apebitt og at folk har tråkket på kråkeboller.

Hva gjør du?

Slik går du frem hvis du blir alvorlig syk eller skadet: Skaff ambulanse eller reis til nærmeste sykehus snarest. Når den akutte fasen er over, kontakter du Gjensidige via alarmtelefonen +45 88 24 73 00 snarest. Der vil du få veiledning og hjelp.

– Det er smart å skaffe seg nødnumrene for området man befinner seg i. Sykdom og ulykke rammer ofte plutselig, og du kan spare mye tid når numrene ligger lagret på telefonen, tipser Hasler.

Planlegger du å studere i utlandet? Sjekk vår studentforsikring

I mindre alvorlige tilfeller: Ring alarmtelefonen før du oppsøker lege. Da vil du blant annet få hjelp til å finne en godkjent lege i området du befinner deg i. Du vil også kunne få utstedt en betalingsgaranti slik at du selv slipper utlegg til legebehandlingen.

Når du er kommet hjem fra reise, kan du kontakte Gjensidige vedrørende erstatningsoppgjøret.

Husk europeisk helsetrygdkort

Europeisk helsetrygdkort dokumenterer at du har rett til helsehjelp i et annet EU-/EØS-land på samme vilkår som innbyggerne i landet du oppholder deg i. Hvis du har kortet i lommeboken, vil prosessen med å få behandling gå raskere.

– Det er viktig å være klar over at du har rett til nødvendig medisinsk behandling ved sykehus og/eller hos behandler som er tilknyttet det offentlige helsevesenet, presiserer Hasler.

Hvorfor reiseforsikring?

Hvis helsetrygdkortet garanterer medisinsk behandling – hvorfor trenger du da reiseforsikring? Lene Hasler minner om følgende:

  1. Kortet gjelder ikke utenfor EØS-området
  2. En rekke land har begrensninger på hva du får dekket av offentlige helsetjenester, inkludert sykehusopphold. En reiseforsikring dekker all medisinsk nødvendig behandling.
  3. Kortet dekker ikke ekstra utgifter til hjemreise. Må du fraktes hjem i ambulansefly eller med båretransport, kan det fort bli veldig kostbart.
  4. Flere europeiske land opererer med en kombinasjon av offentlige og private ambulanseselskaper. Om det er en offentlig eller privat ambulanse som kommer for å hente deg, er ikke alltid så lett å vite. I mange situasjoner er det heller ikke så lett å ta rede på om du fraktes til et offentlig eller privat sykehus.
  5. Kortet dekker ikke tilkalling av pårørende dersom du blir utsatt for alvorlig sykdom eller ulykkesskade.
  6. I tillegg til medisinsk behandling, dekker reiseforsikringen tyveri, avbestilling, forsinkelser og forsvunnet/forsinket bagasje med mer. Den inneholder også en ulykkesforsikring som gjelder hele tiden, også når du ikke er på reise.

Sist oppdatert: