Bilde

Stress ned i juleferien

Forsker: – Du trenger ikke nødvendigvis å koble av for å «lade batteriene» i ferien. Det kan være vel så verdifullt å koble om.

Stressforsker Anette Harris. Foto: UiB
Anette Harris. Foto: UiB

Det nærmer seg juleferie. For mange gir ferietiden anledning til å roe ned tempoet og ta en velfortjent pause fra hverdagens stress og mas. Men det er ikke slik at «å koble av» er ensbetydende med å lade batteriene, ifølge stressforsker Anette Harris.

– Mange tar med seg jobben på ferie, og jeg har ikke sett noen forskning som tilsier at det er feil. Du kan godt besvare en jobbrelatert e-post eller telefon i løpet av ferien. Men da må du også huske å gjøre det som gir deg energi. Med andre ord må du huske å koble om, konstaterer hun.

Harris er stressforsker ved Universitetet i Bergen, og forklarer at hun med begrepet «koble om» mener å bruke tid på det som gir energi, og derav restitusjon.

– Å koble om kan bety alt fra å tilbringe tid med familien til å gå en tur i skogen. Tenk over hva som gir deg energi. Hvis du liker å sjekke e-posten mens du har ferie, så er det helt i orden. Hvis det derimot gjør deg stresset, bør du velge det bort, forklarer hun.

Stressforskeren påpeker at enkelte faktisk kan føle seg mindre stresset om de jobber litt i ferien.

– Hvis du kan få unna innboksen på kveldstid, gir det deg forutsigbarhet. Da vet du at du får gjort det du skal, og det kan gjøre at du unngår negativt stress, sier Harris.

Stressforsker Anette Harris. Foto: UiB
Anette Harris. Foto: UiB

Trening kan bidra til mindre stress

Ivar Sundsbø i Gjensidige
Ivar Sundsbø

Fysioterapeut og rådgiver i Gjensidige Ivar Sundsbø sier seg enig i at du bør velge aktiviteter som gjør deg restituert. Han trekker frem verdien av fysisk aktivitet for å få bukt med stresset.

– Jeg anbefaler å trene én eller to ganger ukentlig i løpet av ferien. Det er godt dokumentert at fysisk aktivitet er med å redusere følelsen av stress. Er du fysisk aktiv, vil det også ha en gunstig effekt på evnen din til å planlegge og organisere oppgaver, sier Sundsbø.

Han anerkjenner imidlertid at det kan være en utfordring å få tiden til å strekke til.

– Om du ikke får anledning til å gjennomføre treningsøkter i ferien, kan du få din ukentlige dose av fysisk aktivitet på andre måter. For eksempel kan du velge trappene framfor heisen, bli med på aktive leker med barna eller gå avstander som du ellers ville kjørt, foreslår Sundsbø.

Ivar Sundsbø i Gjensidige
Ivar Sundsbø

Vedvarende stress kan være helsefarlig

Ifølge fysioterapeuten kan stress i verste fall også gi seg utslag i fysiske helseplager.

– Utsettes du for stress over tid, kan det i ytterste konsekvens gi plager som hodepine, smerter i musklene og generell tretthet, sier Sundsbø.

Stressforsker Harris presiserer at det ikke er stress i seg selv, men manglende mestring av stress, som kan være usunt.

– Hvis du utsettes for en stor arbeidsoppgave som du ikke tror du kan løse, kan det gi en følelse av hjelpeløshet eller håpløshet. Du tenker at det kommer til å gå galt, uansett hva du gjør. Dette er en negativ form for stress som på sikt kan være helsefarlig, forklarer hun.

Kompetanse til å mestre stress

Øystein Perdreau Dahl. Foto: Gjensidige.
Øystein Perdreau Dahl

Sundsbø anbefaler å opparbeide seg kunnskaper og ferdigheter for å håndtere stress.

– Jeg tror veldig mange av oss opplever å bli stresset iblant, nesten uansett hvilket yrke man har. Derfor mener jeg det er viktig å være i stand til å håndtere stresset. Det finnes flere gode ressurser på nettet, som PsykiskHelse.no og Braive, som kan gi deg verktøy for å mestre stress på en god måte, sier han.

Produktsjef i Gjensidige, Øystein Perdreau Dahl, mener at det også kan være nyttig å ha tenkt gjennom de økonomiske konsekvensene, dersom stresset skulle føre til helseplager.

– Skulle du være så uheldig at psykiske eller fysiske helseutfordringer påvirker evnen din til å jobbe, kan det ha stor betydning for økonomien din. Jeg anbefaler derfor alle til å se nærmere på hvordan et lengre sykefravær eller uførhet kan påvirke privatøkonomien. De aller fleste vil se det som en fordel å ha et økonomisk sikkerhetsnett i slike tilfeller, og da vil en uførepensjon være en god løsning, sier Perdreau Dahl.

Øystein Perdreau Dahl. Foto: Gjensidige.
Øystein Perdreau Dahl

Sist oppdatert: