Reisevaksine

– Ikke vent for lenge med reisevaksiner

Reisevaksiner må virke noe tid for å gi full effekt. – Mange kommer til oss for sent, sier lege Lars Gullestad.

Lars Gullestad ved Colosseumklinikken Medisinske Senter
Lars Gullestad

Reisevaksinen må tas i god tid før avreise for å gi beskyttelse mot smittefarlig sykdom. En vaksine begynner å virke med én gang, men det tar tid før kroppen er fullt ut motstandsdyktig, opplyser lege Lars Gullestad ved Colosseumklinikken Medisinske Senter.

– Likevel er mange ute i siste liten. Dette fører ofte til frustrasjon og bekymringer, sier Gullestad. Han forteller at minst én måned før avreise er et vanlig råd når det gjelder reisevaksiner.

– Vi anbefaler imidlertid seks uker. En rekke vaksiner må settes i to omganger. Hvis du setter den første minst seks uker før avreise, rekker du også å få den andre i god tid før ferien, sier legen.

– Uansett bør du få satt den første vaksinen, selv om du kanskje ikke rekker å få den andre dosen før du drar, legger han til.

Lars Gullestad ved Colosseumklinikken Medisinske Senter
Lars Gullestad

Beskytter deg og omgivelsene

En vaksine skal først og fremst beskytte deg mot alvorlige smittsomme sykdommer. I tillegg skal vaksinen hindre spredning av sykdommen, for eksempel etter at du kommer hjem.

– I et globalt perspektiv er smitte på tvers av landegrensene et økende problem. Vaksinasjon er viktig for å begrense antallet potensielle smittebærere, sier Gullestad.

I tillegg til vaksine er det viktig å forebygge og unngå smitte. Gullestad vektlegger god håndhygiene, riktig tilberedt mat og rent drikkevann. Mange steder er det viktig å beskytte seg mot smittebærende mygg. Og hvis du får en rift i huden, må såret behandles og dekkes til ordentlig. Rådet om å ikke ha ubeskyttet sex, gjelder overalt.

– Gjennom gode forholdsregler forebygger du både diaré og flere mer alvorlige sykdommer, sier legen og understreker betydningen av rent drikkevann. Urent vann er en viktig kilde til smitte flere steder i verden.

– Det er smart å drikke vann fra flaske. Velg vann med kullsyre hvis du kan. Da er du gardert mot juks med flaskevann, som dessverre ikke er uvanlig. For øvrig kan du be apoteket om konkrete råd vedrørende forebygging av smitte. Der kan du også få informasjonsmateriell som er utarbeidet av Folkehelseinstituttet, sier Gullestad.

Hvem trenger reisevaksine?

Tommelfingerregelen er at du ikke er mer utsatt for farlig smitte i Sør- og Vest-Europa (inkludert Kanariøyene og Madeira), Nord-Amerika og Australia/New Zealand enn hjemme. I disse områdene trenger du vanligvis bare vaksinene som tilbys i barnevaksinasjonsprogrammet.

I andre deler av verden vil det ofte være nødvendig med vaksinasjon. Dette avhenger av:

  • smittefaren på stedet
  • reisens lengde og formål
  • alderen og helsetilstanden din
  • vaksiner du har fra før – eller mangler

Barnevaksiner må fornyes

Visste du at vaksinene som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet må fornyes etter at du har blitt voksen?

– Den første påfyllsdosen skal settes når du er 26 år, og deretter hvert tiende år. Mange voksne er ikke klar over dette. Derfor trenger de påfyll av vaksiner mot difteristivkrampepolio og kikhoste samtidig som de får andre reisevaksiner, sier Gullestad.

Du kan sjekke hvilke vaksiner du og dine barn under 16 år har i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK. Registeret gir oversikt over vaksiner gitt gjennom barnevaksinasjonsprogrammet etter 1995. I tillegg kan du se reise- og andre vaksiner du har fått fra og med 2011.

Her får du vaksine

Når du skal vaksinere deg, kan du henvende deg til allmennlegekontorer, offentlige vaksinekontor, enkelte sykehusavdelinger og private reiseklinikker. Noen klinikker setter vaksinen under konsultasjonen, andre skriver resept som må hentes på apoteket – før du deretter får satt vaksinen på et senere tidspunkt. I tillegg kan du få satt vaksiner på utvalgte apotek.

Vurder vaksine mot skogflått

Skal du holde deg hjemme i ferien? Da bør du vurdere en vaksine mot skogflått.

– Vaksine mot skogflått, TBE-vaksine, kan være smart hvis du skal oppholde deg i skog og mark. Dette er spesielt aktuelt hvis du skal på hytteferie på Sørlandet eller andre steder hvor flåtten er utbredt, som for eksempel i deler av Sverige, sier Gullestad.

Sist oppdatert: