Reisevaksine

– Ikke vent for lenge med reisevaksiner

Reisevaksiner må virke noe tid for å gi full effekt. – Mange kommer til oss for sent, sier Maren Lima i Apotek 1.

Fagrådgiver Maren Lima i Apotek 1. Foto: Apotek 1
Fagrådgiver Maren Lima i Apotek 1. Foto: Apotek 1

Reisevaksinen må tas i god tid før avreise for å gi beskyttelse mot smittefarlig sykdom. En vaksine begynner å virke med én gang, men det tar tid før kroppen er fullt ut motstandsdyktig, opplyser fagrådgiver Maren Lima i Apotek 1.

– Likevel er mange ute i siste liten. Dette fører ofte til frustrasjon og bekymringer, sier Lima. Hun forteller at minst én måned før avreise er et vanlig råd når det gjelder reisevaksiner.

– Vi anbefaler imidlertid seks uker. En rekke vaksiner må settes i to omganger. Hvis du setter den første minst seks uker før avreise, rekker du også å få den andre i god tid før ferien, sier hun.

– Uansett bør du få satt den første vaksinen, selv om du kanskje ikke rekker å få den andre dosen før du drar, legger hun til.

Fagrådgiver Maren Lima i Apotek 1. Foto: Apotek 1
Fagrådgiver Maren Lima i Apotek 1. Foto: Apotek 1

Reisevaksiner og koronavaksine

Med en igangsatt gjenåpning av samfunnet, er det ikke utenkelig at utenlandsreiser kan bli aktuelt om et par måneders tid. Fordi man foreløpig har liten erfaring med samtidig bruk av koronavaksiner og andre vaksiner, anbefaler FHI et intervall på minimum én uke. 

– I praksis betyr det at det ikke er anbefalt å ta andre vaksiner syv dager før du skal ta en vaksine mot covid-19, og syv dager etter den er tatt. Dette er en del av vår prosedyre å kontrollere, og blir fulgt opp av vaksinatørene dersom man setter vaksine hos oss, sier Lima.

Beskytter deg og omgivelsene

En vaksine skal først og fremst beskytte deg mot alvorlige smittsomme sykdommer. I tillegg skal vaksinen hindre spredning av sykdommen, for eksempel etter at du kommer hjem.

– I et globalt perspektiv er smitte på tvers av landegrensene et økende problem. Vaksinasjon er viktig for å begrense antallet potensielle smittebærere, sier Lima.

Hvem trenger reisevaksine?

Tommelfingerregelen er at du ikke er mer utsatt for farlig smitte i Sør- og Vest-Europa (inkludert Kanariøyene og Madeira), Nord-Amerika og Australia/New Zealand enn hjemme. I disse områdene trenger du vanligvis bare vaksinene som tilbys i barnevaksinasjonsprogrammet.

I andre deler av verden vil det ofte være nødvendig med vaksinasjon. Dette avhenger av:

  • smittefaren på stedet
  • reisens lengde og formål
  • alderen og helsetilstanden din
  • vaksiner du har fra før – eller mangler

Barnevaksiner må fornyes

Visste du at vaksinene som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet må fornyes etter at du har blitt voksen?

– Den første påfyllsdosen skal settes når du er 26 år, og deretter hvert tiende år. Mange voksne er ikke klar over dette. Derfor trenger de påfyll av vaksiner mot difteristivkrampepolio og kikhoste samtidig som de får andre reisevaksiner, sier hun.

Du kan sjekke hvilke vaksiner du og dine barn under 16 år har i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK. Registeret gir oversikt over vaksiner gitt gjennom barnevaksinasjonsprogrammet etter 1995. I tillegg kan du se reise- og andre vaksiner du har fått fra og med 2011.

Vaksine på apoteket

Når du skal vaksinere deg, kan du henvende deg til allmennlegekontorer, offentlige vaksinekontor, enkelte sykehusavdelinger og private reiseklinikker. Noen klinikker setter vaksinen under konsultasjonen, andre skriver resept som må hentes på apoteket – før du deretter får satt vaksinen på et senere tidspunkt.

I tillegg kan du få satt vaksiner på utvalgte Apotek 1. Du trenger først en resept, og den kan du for eksempel få gjennom Eyr-legene på mobilen. Dette er en tjeneste som lar deg oppsøke en erfaren allmennlege via mobilen – uten ventetid. Har du barne– eller behandlingsforsikring i Gjensidige, er mobillegen kostnadsfri. Vanlig pris for en konsultasjon er 350 kroner.

Lima opplyser at reisevaksine tilbys på til sammen 350 Apotek 1 i hele landet.

– Vaksinene settes av kyndige apotekmedarbeidere i et eget avlukke. Etter vaksinasjonen anbefaler vi at du venter i våre lokaler i cirka 20 minutter, slik at eventuelle allergiske reaksjoner eller andre komplikasjoner fanges opp, sier hun.

Velg flaskevann med kullsyre

I tillegg til vaksine er det viktig å forebygge og unngå smitte. Lima vektlegger god håndhygiene, riktig tilberedt mat og rent drikkevann. Mange steder er det viktig å beskytte seg mot smittebærende mygg. Og hvis du får en rift i huden, må såret behandles og dekkes til ordentlig. Rådet om å ikke ha ubeskyttet sex, gjelder overalt.

– Gjennom gode forholdsregler forebygger du både diaré og flere mer alvorlige sykdommer, sier farmasøyten og understreker betydningen av rent drikkevann. Urent vann er en viktig kilde til smitte flere steder i verden.

– Det er smart å drikke vann fra flaske. Velg vann med kullsyre hvis du kan. Da er du gardert mot juks med flaskevann, som dessverre ikke er uvanlig. For øvrig kan du be apoteket om konkrete råd vedrørende forebygging av smitte. Der kan du også få informasjonsmateriell som er utarbeidet av Folkehelseinstituttet, sier Lima.

Vurder vaksine mot skogflått

Skal du holde deg hjemme i ferien? Da kan du vurdere en vaksine mot skogflått.

– Vaksine mot skogflått, TBE-vaksine, kan være smart hvis du skal oppholde deg i skog og mark.  Dette er spesielt aktuelt hvis du skal på hytteferie på Sørlandet eller andre steder hvor flåtten er utbredt, som for eksempel i deler av Sverige, sier Lima.

TBE-vaksinen inngår i tjenesten fra Eyr og Apotek 1. Den kan du også benytte deg av hvis du vil vaksinere deg i forbindelse med influensasesongen.

Sist oppdatert: