To menn. Glad. Latter. Sportstøy

Håndballgutta forteller: – Slik er pappalivet

Som profesjonelle håndballspillere er Eivind Tangen og Henrik Jakobsen vant til å legge opp hverdagen etter egne søvn- og treningsrutiner. I sommer ble imidlertid begge to foreldre, og nå innser de at de har fått en ny sjef på hjemmebane.

Henrik Jakobsen sammen med sønnen Harald Emil Jakobsen.
Henrik Jakobsen sammen med sønnen Harald Emil Jakobsen.

Tangen ble far til en gutt, 14. mai. Kun tre uker senere var det Jakobsen sin tur til å få livet snudd på hodet da han og samboeren 4. juni ble foreldre for første gang.

Selv om begge håndballspillerne understreker at den første tiden med baby har vært helt fantastisk, innrømmer Jakobsen at han har måttet bruke litt tid på å innstille seg på en helt ny hverdag.

– Som profesjonell håndballspiller har man en veldig egoistisk og rutinebasert hverdag med tanke på søvn, mat og trening. Men med en ny sjef i huset er jeg nødt til å sette mine egne behov til side, sier Jakobsen, som til daglig spiller på Toulouse i Frankrike.

Lagkameraten, Tangen, er enig og påpeker at det er flere ting han tok for gitt før han ble pappa, som han ikke lengre har tid til nå.

– Når du blir far, er det plutselig en annen som styrer hverdagen din. For eksempel er det ikke ofte jeg og Stine får spist middag sammen. Det er små hverdagslige ting, som man innser at ikke lar seg gjennomføre lengre, sier han.

Henrik Jakobsen sammen med sønnen Harald Emil Jakobsen.
Henrik Jakobsen sammen med sønnen Harald Emil Jakobsen.

Kan få sjokk

Jordmor, Victoria Hodt.
Jordmor, Victoria Hodt.

Victoria Hodt jobber som jordmor og driver nettstedet Jordmornytt.no. Hun forklarer at mange kan få litt sjokk over at livet forandrer seg såpass mye etter at de har fått barn.

– Det er lett å forberede seg på de konkrete tingene som å kjøpe inn babyutstyr og lese seg opp på hva babyen trenger av mat og søvn. Men det er vanskeligere å se for seg hvordan livet faktisk blir når barnet kommer og tar fullsteding kontroll over hverdagen.

Hun synes det er flott at håndballguttene har innstilt seg på nye rutiner.

– I den første tiden med baby er det lite egentid. Hverdagen må legges opp etter barnets behov for søvn, mat og nærhet. Samtidig er det en fantastisk tid med mange gleder, sier Hodt.

Jordmor, Victoria Hodt.
Jordmor, Victoria Hodt.

Mindre tid og mer planlegning

Eivind Tangen sammen med sønnen Adam.
Eivind Tangen sammen med sønnen Adam.

Både Tangen og samboeren Stine Skogrand spiller håndball på toppnivå i Herning i Danmark. Gjennom sommeren har håndballparet hatt mye besøk fra familie og venner, som har hjulpet til med barnepass. Men når håndballsesongen begynner igjen, tror Tangen det vil være nødvendig med en god del planlegging for å få hverdagen til å gå opp.

– Ettersom jeg spiller håndball har jeg ingen pappaperm, og Stine er allerede tilbake på håndballtreninger igjen. Dette gjør at vi må ha logistikken i orden nå som sesongen begynner. Vi har lagt opp dagene slik at jeg trener om morgenen og Stine om ettermiddagene. Jeg tror det skal gå fint, og da får vi vært masse med sønnen vår, Adam, forklarer han.

Jakobsen påpeker at de som håndballspillere generelt har mye fritid, sammenlignet med andre i «vanlige jobber». Noe som gjør det lettere å følge opp barna.

– Vi trener én til to ganger om dagen, og utover det har vi fri. Det gjør at vi har mye tid til familieliv og barn.

Eivind Tangen sammen med sønnen Adam.
Eivind Tangen sammen med sønnen Adam.

Overrasket

Som ferske foreldre er det naturlig nok mange følelser i sving. Selv om Jakobsen var forberedt på en ny tilværelse, har livet med barn også bydd på flere overraskelser.

– Det er utrolig hvor fascinert man kan bli. Du vil ikke tro hvor mange bilder jeg har tatt av sønnen min, Harald, allerede. Eller hvor mye man kan snakke om babyens avføring. Det hadde jeg ikke sett for meg, sier den nybakte pappaen.

Han hadde heller ikke sett for seg at han plutselig kunne bli så bekymret for et annet menneske.

– Jeg er jo bekymret for den minste lille ting, som ikke nødvendigvis er reelle farer. Mange med voksne barn sier at disse bekymringene aldri går over. Så dette må jeg nok bare venne meg til, sier Jakobsen.

Viktig å senke skuldrene

Selv om de synes den nye tilværelsen både er spennende og litt skremmende, er håndballspillerne samstemte om hvilke råd de vil gi til andre som skal bli foreldre.

– Det er viktig å forberede seg godt, men samtidig ha et avslappet forhold til det å få barn. Man lærer mest når babyen har kommet, og da finner man også ut hvilken kunnskap som er viktig, sier Jakobsen. Han legger til at den første tiden går utrolig fort, og at det er viktig å nyte den.

Tangen er enig, og råder andre kommende foreldre til å ikke ha for høye ambisjoner.

– Det er ingen grunn til å stresse. Selv om babyer krever mye, finner du fort ut av hva du skal gjøre og hvilke rutiner som fungerer for deg. Det viktig å huske på at ingen barn er like, og det er ikke sikkert andres velmenende råd passer for deg.

Sist oppdatert: