Istapper fra tak.

Slik unngår du frosne rør

Sprengkulde har preget store deler av landet den siste tiden. Det kan by på utfordringer for rørene i boligen din.

Produktutvikler Andreas Amundsen i Gjensidige.
Andreas Amundsen

Heldigvis er det flere enkle tiltak du kan ta for å unngå at rørene fryser, påpeker Andreas Amundsen, produktutvikler i Gjensidige.

– Et frossent rør gjør ikke nødvendigvis skade i seg selv, problemene kommer hvis vannrøret fryser og sprekker. Da vil man få vannlekkasje så snart røret tiner. Skulle man oppleve at røret fryser, er det derfor viktig å overvåke røret for å følge med på om det oppstår en vannlekkasje, sier Amundsen.

For å unngå frosne rør er det også viktig å ta hensyn til de områdene i huset som er ekstra utsatt for kulde.

– Ekstra utsatte områder er gjerne kjeller og rør som ligger i rom langt fra varmekilder. På eldre hus ser vi også at enkelte har rør i yttervegger, da skal det lite til før det fryser. Andre ganger er det utvendig ledning som har frosset, forklarer Amundsen.

Produktutvikler Andreas Amundsen i Gjensidige.
Andreas Amundsen

1. Isoler rørene

En annen måte å beskytte rørene mot kulden er å isolere dem. Dette gjelder spesielt for rør som passerer gjennom kalde områder som kjellere, loft eller utvendige vegger. Bruk isolasjonsskum eller isolerende rørmansjetter for å pakke inn rørene og redusere varmetapet, anbefaler Amundsen.

2. Hold varmen på

Selv når du ikke er hjemme er det viktig å holde temperaturen på et akseptabelt nivå for å unngå at rørene fryser. La varmen stå på, spesielt i områder hvor rør er plassert.

– Det er viktig å ha på nok varme i boligen din for å unngå frosne rør. Jo kaldere det er, jo mer varme bør du ha på. Derfor er det ekstra viktig i kuldeperioder å ha på nok varme. Når det er så kaldt som akkurat nå, ser vi at frostskadene renner inn hos skadeavdelingen vår.

Strøm koster penger, men det er det enda dyrere å reparere rør som har frosset, påminner Amundsen.

– Det er slettes ikke kjekt å være uten vann om rørene fryser. Og har man hatt for lite varme på, risikerer man å få mindre erstatning på forsikringen ved vannskade. Vår klare anbefaling er derfor å ikke spare på varmen i sprengkuldeperioder.

3. La vannet renne

En enkel, men effektiv løsning for å hindre at rør fryser er å la det renne vann gjennom kranene. Den jevne strømmen av vann hjelper til med å forhindre at vannet i rørene står stille og fryser.

Selv om dette kan virke som sløsing med vann, kan det spare deg for mye større problemer.

Ikke glem hytta

Forsikringen har bestemte krav som må oppfylles når man forlater hytta i mer enn tre dager, og for andre boliger som ikke er fast bebodd. Disse kravene inkluderer å stenge hovedstoppekranen og åpne vannkranene for å lette på trykket. 

– Spesielt på hytter ser vi dessverre at dette har en tendens til å gå i glemmeboken. Vi har eksempler på saker der man har glemt å ta disse grepene, hvorpå det har oppstått en vannskade som har fått holde på i måneder. Når man kommer tilbake, er hele hytta omgjort til en innendørs skøytebane.

– Overvåk rør og områder der det har vært fryst når været blir mildere, det er da vannlekkasjene kommer, presiserer Amundsen.

 

Rørentreprenørenes forebyggende råd:

  1. Oppretthold en tilstrekkelig innetemperatur: For å forhindre at vann fryser til is og for å beskytte rørene innvendig, må du sørge for at alle rom som inneholder vannledninger har en temperatur på minst ti grader.
  2. Lukk vinduer i nærheten av vannrør: Selv om gjennomsnittstemperaturen i rommet er over ti grader, kan kulde fra vinduer føre til at vannet i rørene fryser. Dette gjelder også ventilasjonsventiler.
  3. Fravær fra boligen: Hvis du forlater boligen i lengre tid, bør du skru av hovedstoppekranen og tømme vannet som allerede er i rørene ved å la springen renne og skylle ned i toalettet. La en av kranene stå åpen når du forlater huset over tid. Dette vil bidra til å redusere trykket i rørene og begrense omfanget av eventuelle vannskader.
  4. Fritidsboliger: Når du forlater fritidsboligen din i mer enn tre dager, bør du alltid gjøre det samme som nevnt i punkt tre. Dette vil avlaste rørene dersom de skulle fryse under ditt fravær.

Hva når rørene allerede har frosset?

Synlige rør innendørs:

Du kan for eksempel bruke en hårføner forsiktig for å tine det fryste røret. Du må aldri åpne koblinger selv, da må du heller tilkalle rørlegger.

Skjulte rør innendørs:

Skru opp temperaturen i rommet for å se om proppen løsner.

Utvendig vannledning:

Her bør du tilkalle rørlegger og snakke med forsikringsselskapet. Det kreves spesialkompetanse og utstyr for å løse dette.

Sist oppdatert: