Studenter som snakker og smiler.

Forsikring og bank når du flytter utenlands

Jobb eller studier i utlandet gir opplevelser og erfaringer som blir verdifulle senere i livet. Er du godt forberedt, øker sjansene for at oppholdet blir akkurat så bra som du håper på.

Det er mye å sette seg inn i når man planlegger et lengre utenlandsopphold. Når studieplassen eller jobben er i boks, og man har funnet seg et sted å bo, er det etter hvert på tide å vende blikket mot bank og forsikring, som er viktig å ha på plass for at du skal ha en trygg og praktisk hverdag.

Forsikring for deg som skal jobbe

Eva Hagby i Gouda Reiseforsikring
Eva Hagby i Gouda Reiseforsikring

– Hvis du skal jobbe i utlandet for en norsk arbeidsgiver, er det vanlig at arbeidsgiver skaffer deg en utstasjoneringsforsikring, også kalt expat-forsikring, opplyser Eva Hagby i Gouda Reiseforsikring. Selskapet er ekspert på reise- og studentforsikringer, og er en del av Gjensidige.

Hagby legger til at det kan være et alternativ – avhengig av hvor lenge du skal jobbe – å kjøpe en reiseforsikring som gjelder for utenlandsopphold i inntil ett år.

Eva Hagby i Gouda Reiseforsikring
Eva Hagby i Gouda Reiseforsikring

Forsikring for deg som skal studere

Alle som skal studere i utlandet bør ha en studentforsikring. Selv om de fleste utenlandsopphold forløper uten større problemer, rammer uforutsette hendelser like fullt mange. Det kan dreie seg om alt fra tyveri av data-, foto- og sportsutstyr til sykdom og ulykke, ifølge Hagby.

– Blir du alvorlig syk eller utsatt for en ulykke, kan du risikere å bli liggende lenge på sykehus eller i verste fall: At du blir transportert hjem og må avbryte studiene. Uten forsikring kan hjemtransport koste deg flere hundre tusen kroner – opp mot én million. Et avbrutt studium som regel betyr at du taper innbetalte skolepenger, sier Hagby.

Spesialforsikring for studenter i utlandet

Gouda tilbyr forsikringspakken Student Utland. Pakken inneholder alle de viktigste forsikringene: sykdom, ulykke, ansvar, reise og innbo, men i tillegg også en rekke andre dekninger, opplyser Hagby.

– Skulle en i nærmeste familie bli alvorlig syk hjemme, vil du du få erstattet hjemreise under dekningen Hjemkall. Betalte skolepenger erstattes med inntil 100 000 kroner hvis du må avbryte studiet på grunn av alvorlig sykdom eller ulykke, forteller hun.

Blir det aktuelt å leie bil i løpet av utenlandsoppholdet, dekker Student Utland egenandelen hvis du skulle være uheldig. I tillegg inneholder pakken sikring ved ID-tyveri og mulighet for Web-cleanup, som fjerner uønsket materiale på nettet.

– Dette er to nye dekninger som blir stadig mer relevante. Og skal du hoppe i fallskjerm, dykke eller utføre andre typer risikoaktiviteter, er slike aktiviteter også dekket i forsikringen.

Ut av folketrygden

Hagby understreker at studentforsikringer som dekker sykdom og ulykke er aktuelle for deg som skal studere på heltid i Utlandet og med lån fra Lånekassen. Skal du jobbe for en lokal arbeidsgiver, er bildet litt mer komplisert.

– Norske reiseforsikringer er basert på at du er medlem i folketrygden og – for utenlandsstudentene – har rett til utvidet stønad til helsetjenester fra HELFO Utland.

Skal du jobbe for en lokal arbeidsgiver, ta flerårige studier utenfor EU /EØS som ikke er godkjent, eller av en annen grunn blir utmeldt av folketrygden, må du skaffe deg syke- og ulykkesforsikring i landet hvor du skal bo.

Bank må man ha

Selv i vår globaliserte verden er det stor forskjell på hvordan bank- og betalingstjenester fungerer i ulike land. Et generelt råd for utenlandsopphold er at du beholder den norske banken din, og bruker nett- og mobilbank.

– Samtidig kan det være en fordel å skaffe seg en lokal bankforbindelse for utgifter og eventuelle inntekter der du bor. Det kan for eksempel dreie seg om lønn og betaling av husleie. Vær oppmerksom på at du trenger en del dokumenter og at det kan ta litt tid å opprette en bankkonto i utlandet, sier produktsjef Camilla Østby-Munkelien i Gjensidige Bank.

Gebyrer

Du som er ung bankkunde slipper som regel å betale gebyrer ved uttak og varekjøp i utlandet. Men overføring til konto i utlandet koster ofte penger. Få oversikt over hvilke gebyrer banken din tar før du drar.

– Gjensidige Bank er en gebyrfri dagligbank for deg som er under 34 år. Det er ingen gebyrer på å bruke kort eller ta ut penger i minibank. Det koster heller ingenting å overføre penger til utlandet. Kun valutapåslag legges til, opplyser Østby-Munkelien.

Hun anbefaler deg å ha minst to kort, et vanlig debetkort og et kredittkort.

– I tillegg er det et godt tips å velge betaling i lokal valuta når du bruker kort i utlandet.

Sist oppdatert: