Torstein Ingebrigtsen

Start pensjonssparingen tidlig – eller?

«Alle» forteller deg at du må spare til pensjon, men du har allerede nok å bruke pengene dine på. Stress ned, alt ordner seg med litt planlegging. Da kan du 15-doble sparepengene dine.

Av Torstein Ingebrigtsen

Hallgeir Kvadsheim: 

Sørg for at jobbpensjonen puttes i aksjefond

I årene før og etter at man fyller 30 er det vanlig å flytte sammen, få barn, kjøpe bolig, bil og alt det andre som gjerne hører familielivet til. Spennende år! Og en periode som innebærer endringer i privatøkonomien.

Når du begynner å jobbe, øker inntekten. Samtidig øker utgiftene til studielån, bolig, bil, husholdningsbudsjett og så videre. Pengene som blir til overs vil du kanskje bruke på reiser og andre opplevelser. 

Samtidig har du trolig oppfattet at det snakkes det mye om pensjonssparing – at det er nødvendig med egne sparepenger i tillegg til det du får fra Nav og arbeidsgivere når yrkeskarrieren er over.

Budskapet om at man må starte tidlig, gjentas også hyppig. Ifølge våre undersøkelser mener omtrent halvparten av oss at det er smart å sette av penger til pensjon allerede i 30-årsalderen. Hvordan skal du få det til?

La oss første se på fordelene ved å begynne tidlig. Deretter ser vi på noen gode argumenter for å vente.

Hallgeir Kvadsheim: 

Sørg for at jobbpensjonen puttes i aksjefond

Små beløp blir store

Jo lengre du sparer, dess større blir saldoen til slutt. Det er den største fordelen med å begynne sparingen tidlig. Avkastning og effekten av rentes rente vil over tid føre til at du kan få et betydelig beløp til disposisjon som pensjonist. 

Et eksempel: Du får syv prosent avkastning på sparepengene dine hvert år. Sammen med effekten av rentes rente vil det føre til at saldoen dobler seg på ti år. 10 000 kroner blir til 20 000. På 40 år vil pengene 15-doble seg. 10 000 kroner blir til hele 150 000.

En annen fordel ved å starte tidlig er at du kan spare mindre beløp per måned og ende opp med den samme «pensjonskontoen» enn hvis du begynner senere. Begynner du å spare som 45-åring, må du spare betydelig mer hver måned for å nå samme sluttresultat enn den 30 år gamle utgaven av deg selv.

Du skal leve også

Pensjon – egentlig ikke så vanskelig

En god grunn til å vente med pensjonssparing, er at du skal leve her og nå. Mange føler nok at de ikke kan avse penger i dag til en tilværelse som ligger 30–40 år frem i tid. De vil heller samle på opplevelser enn å spare til pensjon. Det er jo ikke det samme å ta med barna til Legoland når de er blitt voksne som når de er små. 

Kanskje er det viktigere for deg spare til en ny bolig, en båt eller hytte. Det er ok! Så lenge du sparer til noe, legger du deg til gode sparevaner. Det vil komme godt med når du en dag får overskudd til å tenke på livet som pensjonist.

Poenget er: Ikke la deg stresse! Prioriter livet her og nå, og sett av penger til det du drømmer om. Og hvis du har penger til overs etter ferieturen, kan noe kanskje gå til pensjon. Du vet selv hvor mye du kan og vil spare.

Pensjon – egentlig ikke så vanskelig

Legg en plan

Et godt råd er å få oversikt over pensjonen din. På norskpensjon.no sjekker du hvor mye du ligger an til å få fra Nav og arbeidsgivere du har og har hatt. Deretter kan du legge en legge en spareplan basert på dagens økonomiske situasjon og forventninger til fremtiden. I tillegg kan vi i Gjensidige hjelpe deg å kartlegge privatøkonomien, slik at du får et bilde av mulighetene du har.

Ikke gi opp

Alt du trenger å vite om pensjon

Klarer du ikke å spare så mye i dag? Husk at de fleste får bedre råd når de blir eldre. Lønnen øker år for år, mens boliglån og studielån blir mindre. Og etter hvert som barna flytter ut, opplever mange foreldre at de får bedre råd – også til å spare.

Som 45-åring vil du trolig ha minst 20 år igjen av yrkeslivet, og du kan spare mye på denne tiden.

Alt du trenger å vite om pensjon

Sist oppdatert: