Start pensjonssparingen tidlig – eller?

Start pensjonssparingen tidlig – eller?

«Alle» forteller deg at du må spare til pensjon, men du har allerede nok å bruke penger på. Hvordan skal du klare å spare til alderdommen allerede nå? – Stress ned, alt til sin tid, skriver pensjonsdirektør.

Av Torstein Ingebrigtsen, pensjonsdirektør i Gjensidige

Årene før og etter at du fyller 30 år omtales ofte som etableringsfasen. I denne perioden er det vanlig å flytte sammen, få barn, kjøpe bolig, bil og alt det andre som gjerne hører familielivet til. Spennende år! Og en periode som innebærer endringer i privatøkonomien.

Når man begynner å jobbe, øker inntekten. Samtidig øker utgiftene til studielån, bolig, bil, husholdningsbudsjett og så videre. I tillegg snakkes det mye om pensjonssparing. At du må spare til din egen pensjon, i tillegg til det du vil få fra Nav og arbeidsgivere, er det bred enighet om. Budskapet om at man må starte tidlig, gjentas også hyppig.

Ifølge våre undersøkelser mener omtrent halvparten av oss at det er smart å sette av penger til pensjon allerede i 30-årsalderen. Hvordan skal du få det til? La oss første se på fordelene ved å begynne tidlig. Deretter ser vi på noen gode argumenter for å vente.

Torstein Ingebrigsten
Torstein Ingebrigtsen, pensjonsdirektør i Gjensidige

Mange bekker små …

Den største fordelen med å spare til pensjon flere tiår før du skal avslutte yrkeskarrieren: Du kan få et betydelig beløp til disposisjon når du en dag skal nyte livet som pensjonist. Jo lengre du sparer, jo større blir saldoen til slutt. Det er logisk. I tillegg vokser sparepengene dine år for år som følge av rentes rente-effekten – uten at du trenger å løfte en finger.

Et eksempel: Du får syv prosent avkastning på sparepengene dine hvert år. Sammen med effekten av rentes rente vil det føre til at saldoen dobler seg på ti år. 10 000 kroner blir til 20 000. På 40 år vil pengene 15-doble seg. 10 000 kroner blir til hele 150 000.

En annen fordel ved å starte tidlig er at du kan spre mindre beløp per måned enn hvis du begynner senere. Begynner du å spare som 45-åring, må du spare betydelig mer for å nå samme sluttresultat enn den 30 år gamle utgaven av deg selv.

Les også: Pensjonsekspertens ABC

Du skal leve også

En god grunn til å vente med pensjonssparing, er at du skal leve her og nå. Det er ikke det samme å ta med barna til Legoland når de er blitt voksne som når de er små. Mange føler nok at de ikke kan avse penger i dag til en tilværelse som ligger 30–40 år frem i tid. Og kanskje har man sparemål som frister mer: En større bolig, en hytte, en båt eller drømmeferien. Det er ok! Du etablerer uansett gode sparevaner, som vil komme godt med når du en dag får overskudd til å tenke på livet som pensjonist.

Poenget er: Ikke la deg stresse! Prioriter livet her og nå, og sett av penger til det du drømmer om. Har du økonomisk overskudd til å sette av penger til pensjon, er det fint. Du vet selv hvor mye du kan og vil spare.

Les også: Hallgeirs beste tips for ferie- og skattepengene

Legg en plan

Et godt råd er å få oversikt over hvordan du ligger an på norskpensjon.no. Deretter kan du legge en spareplan basert på dagens økonomiske situasjon og forventninger til livet etter yrkeskarrieren. Du kan også be oss i Gjensidige om hjelp til å kartlegge privatøkonomien.

Les mer om IPS: Pensjonssparing: – Derfor bør du velge IPS

Ikke gi opp

Husk at de fleste får større evne til å spare når de blir eldre. Lønnen øker år for år, mens boliglån og studielån blir mindre. Og etter hvert som barna flytter ut, opplever mange foreldre at de får bedre råd – også til å spare.

Klarer du ikke å spare så mye til pensjon i yngre år, der det altså ingen grunn til å gi opp. Som 45-åring vil du trolig ha minst 20 år igjen av yrkeslivet, og du kan spare mye på denne tiden.

Les også om hva kan du gjøre i dag for å sikre deg god økonomi som pensjonist?

En liten formaning til slutt: Du bør ikke vente for lenge. De fleste bør spare til egen pensjon for å kunne få friheten til å gjøre det de ønsker som pensjonister.

Av Torstein Ingebrigtsen, pensjonsdirektør i Gjensidige

Sist oppdatert: