Bilde: Velkomst klem

Hjem til jul

Julen er rett rundt hjørnet, og mange ser frem til å reise hjem. Tar du noen forholdsregler, kan du unngå det verste kaoset – og spare en slant.

– Stort sett går reisen hjem til jul ganske smertefritt, hvis en tenker på hvor mange reisende det er i perioden. Likevel er det lurt å planlegge litt i forkant, slik at du unngår unødig stress og utfordringer, sier Lene Hasler, reiselivekspert og rådgiver i Gjensidige.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler folk å reise tidlig, slik at ikke alle reiser hjem på lille julaften. De påminner samtidig om at det er innført nasjonalt påbud om munnbind på kollektivtransport.

Her er Haslers beste tips til deg som skal reise med…

… bil:

Lene Hasler, reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige
Lene Hasler
  1. Pakk smart. Legg de tyngste tingene nederst, og helst langt fremme i bagasjerommet. Har du et åpent bagasjerom, bør du sikre bagasjen med stropper – unngå alltid løse gjenstander i kupeen. Glem heller ikke å feste mindre, og tilsynelatende harmløse, gjenstander skikkelig; et nettbrett på 0,5 kilo kan ved en bråbrems fra 70 kilometer i timen få en vekt tilsvarende 10 kilo.
  2. Ta det med ro. Forbikjøringer kan skape farlige situasjoner som igjen fører til oppbremsinger som igjen forsterker kødannelser. Følg Statens Vegvesens råd om å holde køen.
  3. Har du en alternativ reiserute? Noen ganger kan det lønne seg å kjøre en omvei for å slippe stillestående kø.
  4. Sørg for at du og kjøretøyet er forberedt for krevende kjøreforhold. Norsk vintervær kan endre seg raskt både i fjellet og lavlandet.
  5. Få hjelp av medpassasjerer til å holde deg oppdatert på trafikkbildet gjennom apper og nettsteder. Sjekk også det samme selv før du legger ut på kjøretur.
Lene Hasler, reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige
Lene Hasler

… buss eller tog:

  1. Forhåndsbestill plass i god tid. Dette gjelder særlig hvis du må reise på de dagene hvor det er størst pågang, som for eksempel lille julaften og de første romjulsdagene.
  2. Vær oppmerksom på endrede rutetabeller. Kollektivtransportselskapene kan ha endrede ruter og redusert tilbud i høytiden. Sørg for å sjekke din rute i forkant av reisedagen, og følg med på eventuelle endringer gjennom kollektivselskapenes nettsteder og apper – samt i nyhetsbildet.
  3. Pass på verdisakene. Ha verdisaker og andre tyveriutsatte gjenstander så nær deg som mulig og på steder som ikke er synlig for andre. Er dere flere som reiser sammen: Lag en avtale om å passe på tingene for hverandre når det er nødvendig, så ikke ting blir stående uten tilsyn. Forsikringen krever at du har mulighet til å kunne gripe inn hvis noen forsøker å ta noe du eier.

… fly:

  1. Kan du reise på en annen dag enn folk flest? Da kan du spare penger. Jo nærmere julaften vi kommer, jo dyrere er som regel billettene.
  2. Book returbilletten i god tid, så du er sikker på at det ikke blir utsolgt til du skal reise hjem igjen.
  3. Flere reisende kan forårsake forsinkelser i sikkerhetskontrollen, legg derfor inn ekstra tid på avreisedagen.
  4. Mange har med seg kofferter fulle av julegaver. For å unngå tyveri: Hold øye med tingene dine, og ha det med deg til enhver tid. Sjekk også at du er innenfor regelverket for innsjekket bagasje med tanke på julegavene.
  5. Husk å følge reglene for håndbagasje. Mange har med seg mer bagasje enn vanlig, og kan skape plasstrøbbel på flyet. Sørg også for at du kun har med det som er tillatt som håndbagasje. Da går sikkerhetskontrollen raskere for alle.

Har du riktig reiseforsikring?

Når bør flybilletten bestilles?

Reiselivsjournalist Odd Roar Lange
Odd Roar Lange

Det finnes ikke én spesiell ukedag som er mer gunstig enn andre når det kommer til billige flybilletter, ifølge reiselivsjournalist Odd Roar Lange. Hovedregelen er at det lønner seg å være tidlig ute – bare ikke for tidlig.

– De fleste billigbilletter legges ut seks til 12 uker før avreisetidspunkt. I tillegg lønner det seg å abonnere på flyselskapenes nyhetsbrev for å få umiddelbart varsel når de starter kampanjer. Disse starter ofte rett etter gjennomførte ferier – altså rett etter sommerferie, høstferie og juleferie, sier Lange.

Han råder også til å undersøke om det lønner seg å reise ut og hjem med to ulike flyselskap.

– Tur-retur med samme selskap, eller i samme bestilling, er nemlig ikke alltid det billigste. Og, sjekk om det er mulig å finne en alternativ flyplass til førstevalget. Her kan du spare mye penger, hvis du er heldig.

Bruk gjerne søkemotorer for å lete etter billige billetter, men bestill alltid billettene direkte hos flyselskapet, anbefaler Lange. Søkemotorene legger ofte til et tillegg i reisen, som du må betale ekstra for.

– Hvis noe går galt med reisen, har kundeservicen ofte vist seg å være svært dårlig ved bestilling på slike steder. Sjekk derfor nettadressen nøye før du gjennomfører bestillingen, sier han.

Reiselivsjournalist Odd Roar Lange
Odd Roar Lange

Hva med togbilletten?

På lik linje med flyreiser lønner det seg å være tidlig ute, ifølge Lange.

– Dersom det er utsolgt for billige togbilletter, kan det være lurt å sjekke om det finnes et konkurrerende busselskap som opererer på samme strekning. Bruk gjerne nettsiden entur.no for å sjekke hvem som har transporttilbud på den aktuelle strekningen.

Uansett hvordan du skal reise, er det viktig at du utsetter reisen hvis du blir syk, skriver FHI på sin nettside.

Sist oppdatert: