Fortvilet mann leter i bagasjen på flyplass

Uten pass i utlandet? Slik kommer du deg hjem

Regn med at reisen til Norge blir kronglete og lang.

Marit Nordsveen Bjørndal i Politidirektoratet
Marit Nordsveen Bjørndal

I 2023 var det cirka 39 000 nordmenn som meldte om tapt pass. Hvis du oppdager dette før du skal ut og reise, rekker du kanskje å bestille nytt eller å skaffe deg et nødpass. Men hva gjør du hvis du står uten pass i utlandet?

– Hvis du blir frastjålet passet eller det nasjonale ID-kortet ditt på reise, må du først levere en anmeldelse hos det lokale politiet. Husk å få en kopi av anmeldelsen eller en kvittering. Den trenger du videre når du skal få nytt pass eller nødpass, sier seniorrådgiver Marit Nordsveen Bjørndal i Politidirektoratet.

Neste skritt er å møte opp i åpningstiden på en norsk utenriksstasjon med passmyndighet (ambassade eller generalkonsulat). Hvis Norge har en utenriksstasjon i landet du befinner deg i, ligger den som regel i hovedstaden. 

– Hvis du er på et lengre utenlandsopphold, rekker du kanskje å få et nytt pass før du skal reise til Norge. På kortere ferieturer trenger du som regel et nødpass. Nødpasset gjelder for én enkelt reise inkludert mellomlandinger, opplyser Bjørndal.

Marit Nordsveen Bjørndal i Politidirektoratet
Marit Nordsveen Bjørndal

Dette trenger du for å søke om pass eller nødpass

  • Kvittering eller kopi av anmeldelsen – eller det ødelagte passet
  • Gyldig legitimasjon (hvis passet er tapt). Har du ikke for eksempel førerkort eller bankkort med bilde, må du be den norske utenriksstasjonen i landet om hjelp til å bekrefte identiteten din.
  • Hvis det gjelder nødpass – billettene for hjemreisen
  • To passfoto i farger
  • Betaling for (nød)passet. Søknadsgebyret for nødpass er 1690 kroner.

Pass til barn

Hvis et barn på reise mister eller ødelegger passet sitt, må begge foreldrene møte ved utenriksstasjonen for å gi samtykke. Dette er regelen hvis barnet skal ha vanlig pass.

– Men hvis det skal ha nødpass, gjelder samtykket som ble gitt da barnet fikk passet som er tapt. Da er det tilstrekkelig at én forelder møter på utenriksstasjonen sammen med barnet, sier Bjørndal.

Aksepterer ikke nødpass

Ikke alle land godtar nødpass ved innreise. Du vil få problemer hvis du skal mellomlande i for eksempel Dubai eller USA på hjemreisen. Da må du kjøpe ny billett direkte til Norge eller via et land som aksepterer nødpass.  

– Du må selv sjekke om landet du skal innom på hjemreisen godtar nødpass. Dette kan du gjøre på regjeringens nettside for reiseråd, sier Bjørndal.

Kan bli nektet nytt pass

Når du kommer hjem til Norge, er ikke nødpasset gyldig lenger. Da skal det leveres til politiet, et pass- og ID-kontor eller norsk grensekontroll. Deretter søker du om nytt pass eller nasjonalt ID-kort på vanlig måte.

– Som regel er det ikke noe problem å få nytt pass eller ID-kort. Men i sjeldne tilfeller får folk avslag. Årsaken kan være at de har mistet passet flere ganger og at politiet mener at de kan klandres for tapene, sier Bjørndal.

Pass er attraktive for kriminelle

Hun understreker at det er viktig å passe godt på pass og ID-kort. Ikke bare blir det mye ekstraarbeid hvis du må skaffe deg nytt. Identifikasjonspapirer som dette er også attraktive for kriminelle.

– Meld fra til politiet med én gang hvis passet ditt blir borte. Da legges det umiddelbart inn i Interpols database over tapte reisedokumenter. Dette forebygger misbruk, sier Bjørndal.

Dette dekker reiseforsikringen

Lene Kristine Wold Hasler
Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige

Hvis passet ditt blir stjålet, dekker reiseforsikringen utgifter til nytt pass/nødpass. I tillegg dekkes merutgifter til billetter til utenriksstasjonen, eventuelle overnattinger og lignende. Du får også dekket nye billetter for å komme ajour på en forhåndsbetalt reise. Du trenger politianmeldelsen som dokum

– Som Gjensidige-kunde kan du ringe Alarmsentralen på +45 88 24 73 00 og få råd om hva du bør gjøre, sier Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige. Hun understreker at du trenger en kopi av anmeldelsen som dokumentasjon. Reiseforsikringen gjelder ikke hvis du mister eller får passet eller ID-kortet ditt ødelagt.

Selv om du skulle få dekket nytt pass og billetter, blir det mye styr når du må kontakte politiet, reise til ambassaden og så videre.

– Mange opplever å måtte bruke flere dager av ferien på dette. Det beste rådet jeg kan gi er at du passer på passet ditt som det verdipapiret det faktisk er. Ikke la det ligge og slenge i bryst- eller baklommen når du er ute blant folk, sier Hasler.

Hun gir disse rådene til deg som skal ut og reise:

Lene Kristine Wold Hasler
Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige

Reisedokumenter

  • Hvilke regler gjelder for reisemålet med hensyn til reisedokumentasjon?
  • Sjekk pass- og visumregler dit du skal reise:
    • Passet må være gyldig for hele oppholdet. Enkelte land har tilleggskrav, for eksempel om at passet skal være gyldig i minst tre måneder etter hjemkomst.
    • Enkelte steder godkjenner ikke nødpass (eks. Egypt).
    • Reiser til USA (inkludert mellomlanding) krever ESTA-søknad.
    • Passet må være skadefritt.

Reiseråd

  • Sjekk hvilke vaksinekrav som gjelder i landet du skal til.
  • Sjekk UDs reiseråd. Reiseforsikringen gjelder ikke hvis du reiser til et sted hvor det allerede er utstedt reiseråd, f.eks. på grunn av krig eller terror.
  • Legg inn info om reisen din i appen Reiseklar eller på reiseregistrering.no. Da kan UD nå deg med informasjon hvis det oppstår en krise på grunn av for eksempel politisk uro eller en naturkatastrofe.
  • Husk Europeisk helsetrygdkort på reise innenfor EØS.

Reiseforsikring

  • Først og fremst: Har du reiseforsikring?
  • Dekker den det du trenger – og de som skal reise? Har du barn over 21 år, må du sjekke om de trenger egen reiseforsikring.
  • Vær oppmerksom på at reiseforsikringer via kredittkort kan ha begrenset dekning, både når det gjelder vilkår og utbetaling, sammenlignet med en vanlig helårs reiseforsikring.
  • På reiser litt utenom det vanlige (reisemål, varighet på reisen, ekspedisjoner m.m.), bør du sjekke at forsikringen din er gyldig for formålet og for hele perioden. Gjensidiges Reise Pluss gjelder i opptil ti uker. Reise Ung gjelder i opptil syv uker. Skal du være borte lenger, må forsikringen utvides før avreise.

Sist oppdatert: