elsykler i pen natur

Sjekk dette når du leier elsykkel

Hvorfor ikke se Norge fra sykkelsetet? På en elsykkel flyr du opp bakkar og berg helt uten melkesyre. Hvis du ikke har en selv, kan du leie.

Liv Jorstad Paulsen
Liv Jorstad Paulsen

– Norge er et sykkeleldorado. Flotte naturopplevelser venter rundt hver sving. Med batteri på sykkelen kan verken motbakker, lange avstander eller vind midt imot stoppe deg, sier Liv Jorstad Paulsen.

Paulsen jobber med fritids- og turismesykling i Syklistenes Landsforening. Den selverklærte elsykkelentusiasten gleder seg over at de motoriserte farkostene hjelper stadig flere opp på setet. Han viser til at Norge har hundrevis av mil med veier og stier som er egnet for sykling – både på fjellet, i skogen og ved sjøen.

– God form er ikke lenger en forutsetning for å ha glede av sykling. På en elsykkel kan du ta inn naturen uten høy puls og melkesyre. Ikke for det, stadig flere av dem som sykler for treningens skyld ser fordelene med å ha batteri på sykkelen, sier Paulsen.

Liv Jorstad Paulsen
Liv Jorstad Paulsen

Turguider på nett

Trollstigen. Foto: Kyrre Buxrud/Hotel Aak
Trollstigen. Foto: Kyrre Buxrud/Hotel Aak

På nettsidene til VisitNorwayUT.no og Syklistenes Landsforening får du tips til flotte sykkelturer – med eller uten batteridrift. Du kan også sjekke denne guiden til fem eventyrlige sykkelopplevelser.

Hvis du ikke har din egen elsykkel, eller ikke vil transportere den, kan du leie. Det finnes ingen samlet oversikt over tilbydere, men det er lett å sjekke på nettet om det er mulig å leie en elsykkel (eller vanlig sykkel) på stedet du skal reise til.

– En del kommuner har utleie eller utlån av elsykler. I tillegg satser stadig flere lokale reiselivsaktører på dette. Inntrykket er at det går mest i korttidsutleie, det vil si fra én til noen dager. Noen tilbyr også guidede turer. Når elsykkelturisme blir enda mer etablert, vil reiselivet se potensialet i langtidsutleie, tror Paulsen.

Hun har laget denne oversikten over steder som tilbyr sykkelutleie til gjester.

Trollstigen. Foto: Kyrre Buxrud/Hotel Aak
Trollstigen. Foto: Kyrre Buxrud/Hotel Aak

Sykler på Norges tak

Selskapet Oppdal Safari merker at stadig flere turister vil oppleve områdene rundt Dovrefjell nasjonalpark på to hjul.

– Folk har gjerne litt forskjellig utgangspunkt når det gjelder fysisk form, men det jevner seg ut når de setter seg på elsykkelen, sier Johan Schønheyder. Han forteller at det er mest vanlig å leie elsykkel i én til to dager.

– Vi tilbyr også guidet elgsafari. Hvis målet er å se moskusen i nasjonalparken, må man imidlertid ta beina fatt. Det er forbudt å sykle i selve nasjonalparken, opplyser Schønheyder.

I Romsdal er den guidede elsykkelturen opp selveste Trollstigen en vinner blant turister. Turen begynner og slutter ved foten av den berømte turistvegen, tar tre timer og inkluderer store doser praktfull natur, forteller Ragni Klokkestuen Odeen ved Hotell Aak.

– I tillegg tilbyr vi flere andre sykkelturer med guide. Du kan også utforske Romsdalen på egen hånd, og det er ikke nødvendig å være gjest ved hotellet for å leie elsykkel, sier Odeen. Etter at hotellet begynte med utleie for seks år siden, er det stadig flere som benytter seg av muligheten.

– Vi får ofte høre av gjester fra utlandet at de kommer ene og alene for å oppleve Trollstigen på sykkelsetet. Under pandemien er det mange nordmenn som har tatt turen, forteller Odeen.

Spør om forsikring

Anne Stake Løvdahl i Gjensidige
Anne Stake Løvdahl i Gjensidige

Det er smart å reservere elsykkel på forhånd, ifølge reiselivsaktørene. I de mest hektiske sommerukene er det ikke sikkert at det er nok sykler til alle som vil ha. Et søk på nettet viser at prisen varierer fra cirka 250 til 700 kroner per døgn. Hjelm, refleksvest, lås og verktøysett er ofte inkludert i leien.

Det er imidlertid ikke alle utleiere som forsikrer syklene sine når de er i bruk. Dermed må du betale for eventuelle skader du forårsaker utover vanlig slitasje.

– Hvis utleier ikke informerer om dette, bør du spørre. Da kommer et eventuelt erstatningskrav i hvert fall ikke som en overraskelse, sier produktsjef Anne Stake Løvdahl i Gjensidige.

Hvis du får rettet et krav mot deg, dekker Gjensidiges reiseforsikring inntil 15 000 kroner. Det gjelder for både sykler og annet utstyr som du leier i ferien, opplyser Løvdahl.

– I tillegg dekker reiseforsikringen utgifter hvis du blir syk eller skadet i ferien. Du får også en engangsutbetaling hvis du skulle være maks uheldig og bli ufør som følge av en ulykke. Vi anbefaler likevel at du også skaffer deg en ren ulykkesforsikring. Den gir et større beløp hvis du blir varig medisinsk invalid, sier Løvdahl.

Anne Stake Løvdahl i Gjensidige
Anne Stake Løvdahl i Gjensidige

Gjør deg kjent med elsykkelen

Kan du håndtere en vanlig sykkel, kan du bruke elsykkel, er Liv Jorstad Paulsens budskap. Hans råd er likevel at du gjør deg kjent med sykkelen før du legger ut på tur.

– Ulike sykler har forskjellig motor og system som regulerer den. Dette bør du teste i trygge omgivelser. Begynn gjerne på laveste batteriassistansenivå, da blir akselerasjonen mest kontrollert, sier hun.

På kuperte grusveier må du også passe litt på farten. Bli kjent med dekkene og eventuelle støtdempere og hvordan de fungerer på forskjellig underlag. 

– Hvis sykkelen din har typiske bydekk med få eller ingen knaster, vil de ikke fungere veldig bra på grusvei. På sti kan de være direkte farlige, advarer Paulsen.

Skal du sykle i trafikk, er det viktig å avpasse farten. På vei inn i kryss, rundkjøringer eller uoversiktlige situasjoner, bør du være spesielt oppmerksom og senke farten til under 25 kilometer i timen.

– Slik får du oversikt over trafikkbildet og andre trafikanter, forklarer sykkeleksperten.

Sist oppdatert: