Klapper hund. Dame.

Vurderer du å bli hundeeier? Ikke «gå i fella»

Flere føler seg lurt etter hundekjøp. Benytter du et helseskjema, stiller du sikrere.

Stine Aukans hund Aron.
Aron, hunden til Stine Aukan.

For seks år siden overtok Stine Aukan hunden Aron – en liten, sort firbent krabat av rasen fransk bulldog. Idyllen brast imidlertid fort, da hun forstod at den lille hunden led av helseproblemer.

– Spesielt i perioder med høy varme eller i situasjoner der Aron ble giret eller stressa, kom utfordringene til syne. Han lagde nærmest snorkelyder, og det var tydelig at han slet med å puste normalt, forteller Aukan.

Likevel innså hun ikke hvor ille det faktisk stod til. Verken Aukan eller samboeren hadde hørt om BOAS, en tilstand som kan ramme hunder med korte snuter og som ofte gir alvorlige pusteproblemer.

– Jeg tenkte at det bare måtte være sånn. Hadde jeg derimot blitt fortalt at Aron burde utredes og opereres for dette, ville jeg oppsøkt veterinær umiddelbart, sier Aukan.

Stine Aukans hund Aron.
Aron, hunden til Stine Aukan.

Et skjema til hjelp for hundekjøpere

Rådgiver og kjæledyrekspert Maren Matsson
Maren Matsson

For å bidra til at hundekjøper får innblikk i viktig helseinformasjon knyttet til hunden man vurderer å anskaffe, har Gjensidiges helseskjema blitt til. Skjemaet er gratis og tilgjengelig for alle, opplyser rådgiver og kjæledyrekspert Maren Matsson i Gjensidige.

– At det blir «gjort penger» på hundeavl er ikke til å legge skjul på. Ei heller at det finnes både seriøse og useriøse aktører på markedet, sier hun og fortsetter:

– Når oppdretter eller hundeselger oppgir riktig helseinformasjon om individet de selger, får kjøper en god mulighet til å vurdere om det er riktig hund for seg og sine.

Matsson trekker frem at god dyrehelse og -velferd er viktige bærebjelker i Gjensidige.

– Vi ønsker at helseskjemaet skal fungere som et kvalitetsstempel.

Rådgiver og kjæledyrekspert Maren Matsson
Maren Matsson

Sier noe om risiko

Skjemaet belyser relevante spørsmål rundt hundens helse og foreldrenes helse, ifølge kjæledyreksperten.

– Det finnes mange arvelige sykdommer og lidelser som mange ikke tenker over ved kjøp av hund. Skjemaet tar for seg de vanligste, som AD, HD, BOAS og øyeproblematikk, sier hun og fortsetter:

– Videre stiller det spørsmål rundt foreldrenes helsestatus og om eventuelle andre kull mor kan ha hatt. For eldre hunder finnes det et eget avsnitt, hvor det stilles spørsmål om gemytt og atferd.

Dermed vet man mer om hvilken risiko man tar ved å kjøpe eller overta hunden, mener Matsson. Hun understreker imidlertid at helseskjemaet aldri vil fungere som noen garanti, men som en hjelp på veien.

– Du får tak i skjemaet på Gjensidiges nettsider. Her kan du laste ned, for så å printe ut selv. Deretter tas skjemaet med til oppdretter, selger eller omplasseringssted, hvor du ber om å få utfylt de relevante opplysningene.

«Har jeg bidratt til dyremishandling?»

Stine Aukan har lagt til rette for et godt liv for Aron siden dagen hun overtok ham. Blant annet har hun matet for hånd, og gått turer om nettene på sommerstid. Likevel sitter hun igjen med skyldfølelse knyttet til Arons helseplager, og advarer andre mot å forhaste seg i forbindelse med hundekjøp eller -overtakelse.

– Jeg har klandret meg selv og hatt innmari dårlig samvittighet. For en person som er opptatt av dyrevelferd er det hardt å stille seg spørsmål om: «Har jeg bidratt til dyremishandling ved å holde ham i live?», sier hun og fortsetter:

– Gjør grundig research på hunderasen du vurderer, og vær spesielt oppmerksom på kjente helseproblemer. Til tross for at de fleste oppdrettere har gode hensikter, gjelder ikke dette alle. Pass på å ikke være naiv og stole blindt på hva vedkommende sier.

Aron har nå blitt operert for BOAS. Ifølge Aukan lever han et bedre liv i dag.

– Han er en kvikkere utgave av seg selv, med mye mer energi og krefter enn tidligere. Vi går både flere og lengre turer enn før, og i tillegg kan han spise på egenhånd, avslutter Aukan.

Sjekk pris på hundeforsikring

Sist oppdatert: