Julelys på en balkong.

Dette er reglene for julepynting utendørs i boligselskaper

Blinkende julelys er best når de sprer glede – og ikke fører til nabokrangler.

Line Bjerkek, leder av advokatkontoret i NBBL.
Line Bjerkek. Foto: NBBL

Hva er reglene det er viktig å vite om dersom julestemningen til naboen tar helt av? Er det lov til å klage?

– Det finnes ingen lover som konkret omhandler julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe eller skade for naboen, sier Line Bjerkek, leder av advokatkontoret i NBBL.

Line Bjerkek, leder av advokatkontoret i NBBL.
Line Bjerkek. Foto: NBBL

Start med en vennlig prat

Opplever du julebelysningen som plagsom eller i veien i fellesarealene, har man lov til å klage til styret. Men forsøk først å ta en uformell prat med naboen det gjelder, oppfordrer Bjerkek.

– Prøv med en vennlig oppfordring om å ta mer hensyn, for eksempel ved å skru ned volum eller lysstyrke. Om dette ikke fører frem med en prat, er det styret man må kontakte og klage til, sier hun.

Les også: Dette krangles det om i borettslag og sameier

Dette kan styret bestemme

Styret må se på saken og vurdere om julepynten er til unødvendig ulempe eller sjenanse for naboene. Selv om det kan være hyggelig med julepynt, trenger man ikke å akseptere ødelagt nattesøvn i hele desember.

– En løsning kan være at styret pålegger beboer å slukke lyset til et fast tidspunkt på kvelden, som bør være vanlig leggetid for folk flest. Å fortsette å plage naboene med sterkt og støyende julelys etter et slikt pålegg, vil være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier, sier advokaten.

Styret må også tenke på sikkerhet og rømningsveier. Julepyntingen på svalganger må for eksempel ikke stenge for syketransport eller rømningsveier. Det er også viktig å være klar over at montering av julepynt høyt oppe på fasaden kan ha et stort farepotensial.

– Selve monteringen må gjøres på grundig vis, i tillegg til at man må sikre selve pynten, så den ikke faller ned eller blåser bort. Tung julepynt kan gi alvorlige skader både på personer og andre bygg og gjenstander.

Les også: Pynt ute – helt trygt

Sist oppdatert:

Mer om:

LeilighetBygg