Røykvarslere på et bord

Røykvarsleren går ut på dato

På bordet ligger mange forskjellige modeller av røykvarslere. Felles for dem er at de har begrenset holdbarhet. – Bytt varsleren hvert åttende år, sier Erland Heum i Brannvesenet.

Leder forebyggende avdeling Erland Heum i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB)
Leder forebyggende avdeling Erland Heum i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB)

Husker du når røykvarslerne i boligen din ble montert? Hvis det begynner å nærme seg ti år siden, er det på tide å erstatte dem med en ny modell. En røykvarsler har nemlig begrenset holdbarhet, opplyser Erland Heum. Han leder forebyggende avdeling i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB).

– En røykvarsler skal skiftes ut minst hvert åttende til tiende år for at du skal føle deg helt trygg på at den fungerer, sier Heum.

Leder forebyggende avdeling Erland Heum i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB)
Leder forebyggende avdeling Erland Heum i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB)

Falsk trygghet

Brannvesenet oppdager mange gamle røykvarslere som er modne for utskiftning når de sjekker brannsikkerheten i boliger, ifølge Heum.

– Faren er stor for at disse gamle røykvarslerne gir en falsk trygghet. Ettersom årene går vil støv og skitt feste seg på sensoren, og den vil ikke fungere like godt lenger, sier han.

Dagens røykvarslere har en «best før»-dato skrevet på baksiden. I tillegg er det smart å skrive årstallet for monteringen på baksiden av varsleren, slik kan du enkelt sjekke alderen på røykvarsleren.

Hvilken type røykvarsler er best?

Det finnes to hovedtyper røykvarslere: ioniske og optiske. Heum anbefaler sistnevnte til hjemmebruk. Optiske røykvarslere er nemlig best når det gjelder å varsle ulmebranner, som er mest vanlig i boliger.

– En ulmebrann avgir først og fremst røyk og gasser fra møbler, sengetøy og så videre. Og det er røyken som dreper, påpeker han.

I tillegg er det smart å velge røykvarslere som kan seriekobles. Det betyr at hvis én varsler går av, alarmeres de andre automatisk.

– Når det brenner, teller hvert sekund. Flere røykvarslere, riktig plassering og seriekobling bidrar til at du og dine kan få bedre tid til å slukke et branntilløp eller komme dere ut i tide, påpeker Heum.

Plassering av røykvarsleren

Hvor mange varslere trenger du? Kravet er minst én i hver etasje. Varsleren skal dekke kjøkken, stue, sonen utenfor soverom og sonen utenfor teknisk rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dører mellom rommene er lukket. Men det er ingen grunn til å slå seg til ro med minstekravet, mener Heum. Selv har han 13 røykvarslere hjemme.

– Sett opp en varsler i hvert soverom. Barn sover tungt, og dessuten er barnerom ofte fulle av leker og møbler som kan avgi svært giftige gasser ved en brann. I tillegg er det smart å få installert en komfyrvakt. Over halvparten av alle boligbranner starter på kjøkkenet, sier Heum.

Nytt batteri til jul

På baksiden av røykvarsleren finner du informasjon om når den må byttes
På baksiden av røykvarsleren finner du informasjon om når den må byttes. Foto: Peder Gjersøe

De fleste røykvarslerbatterier må byttes minst én gang i året. Gjør det gjerne til en vane å bytte 1. desember, så går du høysesongen for boligbranner litt tryggere i møte.

– Det er en fin huskeregel å skifte batteriene på en fast dag i året. Unntaket er røykvarslere med litiumbatterier. Disse har en levetid på 5–10 år, sier Heum.

Han legger til at røykvarsleren bør funksjonstestes én gang per måned og gjerne hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det kan også være en fordel å forsiktig støvsuge røykvarsleren jevnlig, eller å blåse den ren med trykkluft. Det øker røykvarslerens levetid.

Heum oppfordrer samtidig folk til å vise omsorg for eldre i familien og nabolaget.

– Som gruppe er de eldre mest utsatt når det brenner. Det kommer av at det i denne aldersgruppen er en del som ikke er i stand til å oppdage, reagere og evakuere like raskt som yngre mennesker. De kvier seg kanskje også for å be om hjelp. I julen gjør du en god gjerning hvis du tilbyr deg å skifte batteri hos noen av den eldre generasjonen, sier han.

Han legger til at alle bør ha brannøvelser hjemme, spesielt de som har barn i huset.

På baksiden av røykvarsleren finner du informasjon om når den må byttes
På baksiden av røykvarsleren finner du informasjon om når den må byttes. Foto: Peder Gjersøe

Tilbud om gratis kontroll

Røykvarslernes dag er et samarbeid mellom Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Gjensidige i samarbeid med lokale elektrisitetstilsyn og brannvesenet rundt om i landet.

Dagen innleder Aksjon boligbrann, som hvert år retter søkelyset mot brannsikkerhet i hjemmet. Rundt 40 000 husstander får i denne perioden tilbud om gratis kontroll og gode råd om sikring av hjemmet.

De siste 16 årene har aksjonen satt søkelys på brannsikkerhet i julen. I løpet av disse årene er antallet som har omkommet i brann i løpet av julefeiringen mer enn halvert, ifølge DSB.

Følg aksjonen på brannvernforeningen Her får du gode tips om hvordan du kan øke brannsikkerheten for deg og dine.

Foto toppbilde: Peder Gjersøe

Sist oppdatert: