Jakob Ingebrigtsen som plogger.

Rydd plast, tren og lek samtidig

Om du ønsker å legge inn en innsats for både kropp og omgivelser før sommeren tar av for alvor, kan «plogging» være et konsept for deg.

Fysioterapeut Ivar Sundsbø i Gjensidige
Ivar Sundsbø

Plogging er sammensatt av ordene «plukke» og «jogge», og er en aktivitet som går ut på å plukke søppel samtidig som du trener. Navnet tatt i betraktning, er det ikke slik at du er nødt til å jogge – du kan også legge ut på en gåtur i nabolaget, ta sykkelen fatt eller mosjonere på annet vis. Fysioterapeut Ivar Sundsbø mener at plogging kan gjøre godt for både kropp, sjel og miljø.

– For de som synes at jogging kan være litt kjedelig, kan kanskje miljøaspektet gi en ekstra motivasjon til å komme seg ut, sier Sundsbø.

For å kunne utføre aktiviteten, trenger du tre ting: Hansker, poser til å ha avfall i og Plogger-appen. Om du registrerer deg i sistnevnte, kan du holde oversikt over gjennomført plogging, og sammenlikne resultatene dine med andre.

– På denne måten kan du konkurrere mot andre, for eksempel venner, kollegaer eller andre norske byer. «Plogger» fungerer som en vanlig treningsapp der du kan registrere hvor langt og lenge du løper, men også hvor mye søppel du plukker på turen, sier Sundsbø.

Fysioterapeut Ivar Sundsbø i Gjensidige
Ivar Sundsbø

Er du konkurranselysten?

Om du er del av en friidrettsklubb eller et håndballag, kan det lønne seg å laste ned Plogger-appen akkurat nå. Gjensidige arrangerer en konkurranse som avsluttes 14. juni. Der blir tre tilfeldige ploggere trukket som vinnere av pengepremier på kroner 15 000, 10 000 og 5 000.

Også privatpersoner, som hverken tilhører klubb eller lag, er automatisk med i trekningen av et par løpesko fra Adidas ved nedlastning og registrering i appen.

Inviter med venner

Karsten Warholm, Amalie Iuel og Leif Olav Alnes plogger på friidrettsbane.
Karsten Warholm, Amalie Iuel og Leif Olav Alnes plogger på friidrettsbane.

En som har testet konseptet, er friidrettsutøver Amalie Iuel.

– Det positive med plogging er at du bidrar til en renere natur, og får deg en treningsøkt i samme slengen. Det er tidseffektivt, i tillegg til å være godt for både helse og miljø, sier Iuel.

Det er ingenting som står i veien for å gjøre noe sosialt og hyggelig ut av aktiviteten, ifølge friidrettsutøveren. Den lar seg gjennomføre uavhengig av om man er to eller ti.

– Man kan fint gå eller jogge en tur samtidig som man har med en plastpose til å legge søppel i. Jeg tar gjerne en tur med gode venner på slep. Da finner vi oss en rute som egner seg til trening og søppelplukking, for eksempel inne på en friidrettsbane. Der ligger det mye søppel som folk har lagt igjen etter trening.
 

Karsten Warholm, Amalie Iuel og Leif Olav Alnes plogger på friidrettsbane.
Karsten Warholm, Amalie Iuel og Leif Olav Alnes plogger på friidrettsbane.

Opplagt, mat i magen og musikk på øret

Plogging kan også gjennomføres til sjøs, om man ønsker å bidra i kampen for en renere kystlinje.

– Jeg har prøvd meg på søppelplukking på padletur. I en kajakk er det ikke så mye plass til søppel, men alle monner drar, sier Iuel.

Dersom det er løping som står på agendaen, har hun tips til hvordan man kan heve plogging-ruten et par hakk:

– En god nattesøvn og et godt måltid før løpeturen er veldig undervurdert, og det slår sjeldent feil med en god spilleliste på øret. Musikk kan bidra til å gjøre en litt tung løpetur om til noe mer lett og lystig.

Friidrettsutøver Sondre Nordstad Moen, som påpeker at dørstokkmila er tøff for de aller fleste, har også noen triks i ermet:

– Selv toppidrettsutøvere har dager der det er vanskelig å komme seg ut for å gjøre jobben. Mitt tips er: Ta på deg noen «freshe» treningsklær som du føler deg vel i, sett kurs ut døra og løp 400 meter. Om du fortsatt føler for å snu og dra hjem, så gjør du det. I 99,9 prosent av tilfellene fortsetter du når du først er ute, sier Moen.

Sist oppdatert: