Landslagskapteinen ventet et halvt år med å gå til legen

I 2011 fikk landslagskaptein Bjarte Myrhol beskjeden om at han var rammet av en svært alvorlig sykdom. Han hadde kreft. Og selv om han returnerte til håndballbanen kort tid etter, angrer han på at han ikke oppsøkte legen tidligere.

Alvorlig sykdom kan ramme hvem som helst, og inntreffe når som helst. Dette fikk Myrhol virkelig kjenne på kroppen da han fikk den alvorlige kreftdiagnosen. I forkant hadde han ventet et halvt år med å gå til legen. Det er ikke uvanlig for en ung mann, ifølge produktsjef i Gjensidige Dordi Tingvoldli.

– Tall fra SSB viser at 76 prosent av kvinner var hos fastlegen i 2017, mens 64 prosent av menn var det samme. Statistikken viser faktisk at i 2017 var at unge kvinner er nesten dobbelt så ofte hos fastlegen som unge menn. Samtidig vet vi at de som er mest utsatt for testikkelkreft er menn mellom 18 og 35 år, sier Tingvoldli, før hun legger til:

– Bjarte Myrhol sin historie er sterk, men ikke minst viktig å ta lærdom av.

Utsatte legesjekk

Dr. Lars K Gullestad
Dr. Lars K Gullestad. Foto: Colosseumklinikken Medisinske Senter.

– Jeg var på landslagssamling da jeg først fattet mistanke om at noe var galt. Jeg fikk plutselig store smerter i underlivet. Dermed tok jeg en tur til landslagslegen, som ba meg gå og sjekke det opp. Jeg var da så dum at jeg ventet et halvt år før jeg faktisk gjorde dette, på et tidspunkt hvor smertene kom tilbake igjen, forteller Myrhol i et videointervju med Gjensidige.

Dette er ikke et uvanlig handlingsmønster, skal vi tro Lars K Gullestad, lege ved Colosseumklinikken Medisinske Senter i Oslo.

– Det kan virke som det er en ukultur blant menn å drøye lengst mulig med å oppsøke lege eller annet medisinsk hjelp. Dette er helt klart en trend som kan og bør snu, forklarer Gullestad.

Gullestad har imidlertid følgende oppfordring til menn som kvier seg for å oppsøke lege:

– De fleste tilstander er benigne (godartede) og går over av seg selv. Men skulle du ha en alvorlig sykdom, som for eksempel kreft, kan det å oppsøke lege tidlig være helt avgjørende.

Dr. Lars K Gullestad
Dr. Lars K Gullestad. Foto: Colosseumklinikken Medisinske Senter.

Når bør du oppsøke lege?

Else Støring i Kreftforeningen
Else Støring i Kreftforeningen. Foto: Birgitte Heneide

Det kan være vanskelig å vite helt nøyaktig når en bør oppsøke lege. Det er heller ikke slik at et legebesøk alltid er nødvendig. Likevel er Gullestad tydelig på at det er bedre å dra til legen én gang for mye enn én gang for lite.

– Det er ikke alle symptomer som krever et fysisk legebesøk. Opplever du imidlertid at noe kjennes unormalt, eller om det har skjedd forandringer på kroppen som for eksempel i form av en kul eller føflekk, bør du oppsøke fastlegen. For akutt hjelp ring 113. Er du usikker på om det kreves en konsultasjon, kan du ringe legekontoret og forhøre deg, sier Gullestad før han avslutter:

– Gjennom telefon-appen Eyr kan du få en konsultasjon på dagen for helt elementære plager. Dette kan for eksempel dreie seg om muskelplager, hodepine, forkjølelse, allergi, sår eller generelle medisinske råd. Med slik teknologi senkes lista for å oppsøke lege betraktelig, og du sparer deg selv for tid. Mistenker du imidlertid noe alvorlig, som krever grundig fysisk gjennomgang, bør du bestille en time hos fastlegen. For akutt hjelp skal du alltid ringe 113.

Gullestad får også støtte fra Else Støring, som er kreftsykepleier i Kreftforeningen.

Else Støring i Kreftforeningen
Else Støring i Kreftforeningen. Foto: Birgitte Heneide

– Opplever du at du har en kul, håven lymfekjertel eller andre forandringer på kroppen, vedvarer i to til tre uker er det lurt å forhøre seg med en ekspert. Selv om slikt som regel ikke er kreft eller noe annet alvorlig, vet vi at spesielt mange unge menn kvier seg for å oppsøke lege. Derfor kan det være lurt å ringe oss i Kreftforeningen på telefon: 214 94 921 for en prat rundt usikkerheten. Noen trenger litt hjelp for å ta kontakt med fastlegen, sier Støring.

Les mer om forsikringen Alvorlig sykdom

Sist oppdatert:

Mer om:

MedisinHelse